Hlavní obsah

Většina dospělých má pouze dva blízké přátele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak stárneme, ubývají nám kamarádi. Podle poslední studie ale nemá průměrný dospělák více než dva opravdu blízké přátele, kterým by se mohl svěřit.

Foto: Profimedia.cz

Lidé mají jen dva kamarády, kterým se svěřují.

Článek

Matthew Brashears, odborný asistent na Cornell University, požádal 2000 dospělých, aby řekli jména lidí, s nimiž během posledních šesti měsíců diskutovali o důležitých osobních věcech.

Dvacet devět procent z testovaných jmenovalo více než dva lidi, 18 procent uvedlo dva a 48 procent pouze jednu osobu. Čtyři procenta uvedla, že není důležité s někým sdílet osobní záležitosti.

Průměrný počet přátel byl 2,03. Nejméně přátel měly ženy a lidé s vyšším vzděláním.

Přátel je méně, navzdory facebooku

Lidé mají kolem sebe stále méně blízkých přátel. Vyplývá to ze srovnání s pětadvacet let starou studií, v níž lidé průměrně uváděli tři osoby jako blízké přátele.

Výsledky jsou překvapivé, uvážíme-li jakému věhlasu se v této době těší sociální sítě, kde není problém mít stovky "přátel".

Vědci upozorňují, že pokles blízkých přátel nemusí být důvod k poplachu a dodávají, že to může být dáno tím, že jsou lidé selektivnější a více si vybírají ty, jimž budou důvěřovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět mýtů o mužích, ženách a sexu

Ani oblast sexu není imunní vůči vzniku pověr a mýtů. A tak už nás nepřekvapí například tvrzení, že muži myslí na sex více než ženy a chtějí vyzkoušet více...

Výběr článků

Načítám