Hlavní obsah

Kde se v lednici nachází místo s největší koncentrací bakterií

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je lednice nezbytným vybavením každé domácnosti, o tom není pochyb. Výběr samotného typu lednice i jejího obsahu už je pak zcela na vkusu a oblibě majitele bytu. Mnozí z nás si vybírají takový typ, který umožňuje pohodlně rozdělit potraviny podle druhů, aniž by se nějak nepříjemně míchaly. Ačkoli to může vypadat i z hlediska zdravotního docela bezpečně, opak může být pravdou.

Foto: Profimedia.cz

Rozdělení lednice na více boxů je praktickou záležitostí, z hlediska zdravotního to může být ale problém.

Článek

Téměř v každé modernější lednici najdeme kromě přihrádek na pití či vejce i separátní box na ovoce či zeleninu. Z hlediska pohodlnosti či urovnanosti v lednici jde o vítané řešení, z hlediska zdravotního to už ale tak být nemusí. Jak zjistili vědci při jedné z posledních studií zaměřených na výskyt bakterií, nachází se právě v boxu na zeleninu největší koncentrace nebezpečných bakterií.

Podle odborníků není žádnou výjimkou, když se v těchto šuplících najdou i nebezpečné bakterie E.coli, salmonela či bakterie listerie. Řečeno čísly, která vyplynula z konkrétních zjištění ve 30 domácnostech, na každý centimetr čtvereční toho prostoru připadá až 8000 bakteriálních jednotek, přičemž "čistá" hladina se pohybuje v rozmezí 0 - 10 jednotek na centimetr čtvereční. Celkově se v zeleninovém boxu nachází v průměru až 750násobek běžné hladiny bakterií, která je pro zdraví bezpečná, citoval server Daily Mail.

"Hlavním účelem lednice je uchovat potraviny co nejdéle v konzumním stavu a minimalizovat výskyt případných bakterií nebo plísní. Proto je výsledek této studie opravdu znepokojující," uvedl Paul McDonnell z Mikrobiologického centra v Cannocku (Staffordshire), který dohlížel na průběh celého testování.

"Lednice je důležitá především v teplém období, kdy je potenciál na množení bakterií nejvyšší. Nízké teploty v lednici a pravidelné čištění pouze výskyt bakterií minimalizují, i kdybychom ale tento box pravidelně nečistili a bakterie se postupem času množily, je takové číslo i tak znepokojující a příliš vysoké," dodal.

Zdraví prospěšná údržba

Veškeré prostory, kde se uchovávají potraviny, je potřeba průběžně čistit. U některých to lidem ale asi nepřijde natolik potřebné a výsledkem je pak takové nemilé překvapení, které vyplynulo ze stávajícího výzkumu. Příčinou "laxnějšího" přístupu k čištění těchto boxů může být i fakt, že mnohé moderní lednice nesou označení "antibakteriální", což možná v lidech vyvolává fakt, že jde už tak o dostatečnou ochranu.

Chceme-li mít ale stoprocentní jistotu, že naše lednice neukrývá ve svých útrobách tajemnou líheň nebezpečných bakterií, je prospěšné pravidelně kontrolovat obsah i čistotu jednotlivých boxů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sprchování může způsobit nebezpečnou infekci

Sprcha zdaleka nemusí sloužit jen k očistě těla a hygieně. Podle posledních průzkumů se může naopak stát semeništěm bacilů, které dovedou způsobit nepříjemné...

Výběr článků

Načítám