Hlavní obsah

Bankomaty jsou plné stejných bakterií, jaké jsou i na veřejných záchodcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

I při výběru peněz z bankomatu by lidé měli být na pozoru, a to nejen před zloději kreditních karet, ale také nebezpečnými bakteriemi, které ve velkém obsahují numerické klávesnice bankomatů. Pokud si člověk po každém výběru neumyje ruce, může se nakazit stejnými bakteriemi, jež se vyskytují i v mísách veřejných záchodků.

Foto: Profimedia.cz

Klávesnice bankomatů obsahují stejné nebezpečné bakterie jako veřejné záchodky.

Článek

Stěry z bankomatů a stěry z mís na veřejných záchodech v Anglii byly z hlediska bakteriálních kultur identické. Obsahovaly velké množství druhů bakterií, ale také velký počet buněk. Detekovány byly dokonce druhy, které způsobují průjmy, zvracení a zažívací potíže.

Mikrobiolog Richard Hastings potvrdil, že při kultivaci byly prokázány pseudomonády a bacily jak ze stěrů na záchodech, tak ze stěrů na bankomatech.

„Byli jsme velmi překvapeni výsledky, protože bankomaty byly těžce kontaminovány bakteriemi jako veřejné záchodky,“ uvedl Hastings. Stejně nebezpečným zdrojem bakterií jsou podle něj také veřejné telefony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám