Hlavní obsah

Nebezpečné bakterie číhají i na běžných místech

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S bakteriemi jsme v kontaktu po celý život. Mnohé z nich jsou pro náš organismus potřebné a užitečné, jiné nám ale mohou způsobit vážné nemoci nebo dokonce smrt. Podívejte se s námi, kde všude na nás v běžném životě číhají ty nejnebezpečnější, a co vše mohou způsobit.

Foto: Profimedia.cz

Testery představují přímo ráj pro bakterie. Při zjišťování jejich výskytu byly nalezeny například nebezpečné bakterie E. coli.

Článek

I když to mnohé z nás ani nenapadne, na řadě míst, která navštěvujeme každý den, na nás číhá velké riziko v podobě velmi nebezpečných bakterií. Stejné nebezpečí představují i mnohé věci, které používáme každý den.

Vysoušeč rukou na toaletách

Tak například vysoušeč rukou, s kterým se buď u nás nebo někde v zahraničí setkal alespoň jednou každý z nás. Z hlediska praktičnosti jde o skvělou věc. Nemusíte hlídat zásobu papírových ručníků, a podle některých je to i hygieničtější. Opak je ale pravdou. "Vysoušeče jsou často ve výstupních tryskách kontaminovány nebezpečnými bakteriemi, a horký vzduch jen podporuje jejich množení," vysvětluje Keith Redway, profesor mikrobiologie a molekulární biologie na univerzitě ve Westminsteru.

"Při každém použití jsou pak nebezpečné bakterie typu salmonela nebo E. coli vypouštěny nejen do vzduchu, ale přímo na ruce člověka," dodává Redway. Paradoxně jsou tak z hlediska bakterií výhodnější papírové ručníky, které regulují množství bakterií až o 58 procent, bavlněné ručníky pak o 45 procent.

Foto: Profimedia.cz

Kosmetické testery

Mnoho žen s oblibou v obchodech zkouší například testery rtěnek, aby si vyzkoušely, který odstín by jim nejlépe slušel. Jsou ženy, které bez ostychu zkoušejí testery přímo na rty, jiné s trochou obav zkoušejí jen na hřbetu ruky. I tak se všechny vystavují velkému nebezpečí.

Vědci z výzkumného institutu v Pensylvánii totiž dospěli k velmi závažnému zjištění, že veškeré tyto testery bez výjimky obsahují nebezpečné bakterie E. coli, které mohou způsobovat nepříjemné žaludeční křeče nebo průjem. Dále byly zde také zjištěny různé druhy streptokoků a stafylokoků.

Sprchová hlavice

Především v parních letních dnech může být vlažná sprcha velmi příjemným osvěžením. Víte ale, že až třetina všech domácích sprchových hlavic obsahuje velké množství Mycobacterium avium, tedy bakterie, které způsobují různé plicní infekce.

Bakterie ulpívají na vnitřní straně hlavice, při sprchování se pak šíří vzduchem a mohou být vdechnuty do plic, vysvětluje doktor Ron Cutler, zástupce ředitele biomedicínských věd na univerzitě v Londýně. Pro většinu zdravých lidí bakterie nepředstavují až tak velké riziko, větší nebezpečí představují pro těhotné ženy nebo pro jednotlivce s oslabeným imunitním systémem.

Foto: Profimedia.cz

Pískoviště

Čím dál víc maminek ví, že ne všechna veřejná pískoviště jsou tak bezpečná, jak se na první pohled zdají. Potvrzují to i mnohé výzkumy, které při testech odebraných vzorků zjistily, že asi tři čtvrtiny z nich obsahují nebezpečné kočičí exkrementy a velmi nebezpečné bakterie toxoplazmózy.

Navíc nejsou mnohá tato pískoviště krytá, a tak se k nim kromě koček a jiných zvířat dostane i množství vody při deštích. Ta spolu se vzduchem představuje živnou půdu pro množení bakterií.

Pokud tedy nemáte možnost pořídit si vlastní kryté pískoviště, dbejte alespoň na to, aby vaše dítě pokud možno nedávalo písek do pusy a po každé návštěvě veřejného pískoviště dítěti pečlivě umyjte ruce. Pokud nemáte okamžitý přístup k vodě, použijte například vlhčené ubrousky.

Mobilní telefony

Stále více lidí považuje mobilní telefon za nepostradatelnou součást svého života. Jistě ne každý z nich už ale ví, že na mobilních aparátech číhá mnohem větší množství bakterií než třeba na záchodovém prkénku, klice u dveří nebo na podrážkách bot. Největší nebezpečí spočívá v tom, že je s přístroji stále manipulováno, stále z nich sálá teplo a po většinu času jsou uloženy v kapse nebo v tašce. Právě teplo je pak největším spouštěčem množení celé řady bakterií.

Mezi ně patří například Staphylococcus aureus, které způsobují zánětlivé pupínky na kůži, mohou také ale způsobovat zápal plic nebo meningitidu. Pokud se tedy chceme před těmito bakteriemi co nejvíce chránit, měli bychom telefon pravidelně otírat antibakteriálními ubrousky, a pokud je to možné, ukládat přístroj na chladné a suché místo.

Bankomaty

Bankomaty denně využívají tisíce lidí. Vzhledem k tomu, že tyto přístroje bývají  jen málokdy pravidelně čištěny, se nelze divit, že jsou přímo rájem pro bakterie. Například chřipkové viry jsou schopny přežít na těchto objektech až 24 hodin. Bakterie Candida albican, která způsobuje moučnivku, zde dokáže přežít i měsíce. (Moučnivka - nemoc, která se vyskytuje především u dětí, výjimkou ale nejsou ani dospělí s oslabeným imunitním systémem. Bakterie způsobuje bílé povlaky v ústech s případným svěděním).

Dále zde byly při testech nalezeny bakterie, které mohou ve vážnějším případě způsobit velmi vážnou gastroenteritidu.

Foto: Profimedia.cz

A pak také samotná hotovost v bankomatech. Papírové bankovky projdou rukama mnoha lidí, je tedy jasné, že na nich ulpívá řada nebezpečných bakterií. Například stafylokok, který může způsobovat citlivějším jedincům nepříjemné kožní infekce.

Odborníci proto všechny nabádají, aby si po každé manipulaci s penězi pokud možno umyli ruce, nebo je otřeli vlhkým ubrouskem. Pokud tuto možnost zrovna nemáte, dbejte na to, abyste si rukama nesahali na oči či ústa, natož abyste jimi jedli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám