Hlavní obsah

Při odbourávání alkoholu vznikají nebezpečné karcinogeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore

Alkohol je skutečně metla lidstva. Zvláště nadměrné, časté a pravidelné požívání lihovin má celou řadu negativních účinků včetně vysokého rizika onemocnění rakovinou. Při odbourávání etanolu totiž vznikají zplodiny, které poškozují DNA. Buňka s poškozenou genetickou informací pak může být základem zhoubného nádoru.

Foto: Profimedia.cz

Při odbourávání alkoholu se vytváří acetaldehyd, který má prokazatelně karcinogenní účinky.

Článek

Při odbourávání alkoholu se vytváří acetaldehyd, který má prokazatelně karcinogenní účinky.

„Ačkoli byl vztah mezi pitím alkoholu a určitými typy rakoviny poprvé potvrzen v osmdesátých letech, nikdy nebylo dokázáno, že přímo konzumace alkoholu způsobuje rakovinu. Ale současné výzkumy potvrzují, že etanol způsobuje rakovinu,“ tvrdí doktor Philip J. Brooks z Marylandu, jenž se studiem karcinogenity alkoholu zabýval.

Většina bělochů rychle acetaldehyd přemění na acetát, který je neškodný, ale někteří Asiaté nemají gen pro potřebný enzym a jsou vystaveni účinkům acetaldehydu delší dobu a jsou tak ohroženi rakovinou více.

Nadměrná konzumace alkoholu prokazatelně souvisí s vyšším rizikem rakoviny jater a prsu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ugrilovat steak bez karcinogenů

Grilování je módní a získává si stále víc příznivců. Neodmyslitelně už patří k době dovolených a prázdnin. Grilujeme na zahradách, u vody a vůně masa se šíří...

Výběr článků

Načítám