Hlavní obsah

Letní přejídání může skončit i pobytem v nemocnici

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K létu pro mnohé neodmyslitelně patří nejen tolik zasloužená dovolená, třeba někde v zahraničí, ale i návštěvy u kamarádů a známých a stále populárnější grilování. S tím je ale spojeno i nemalé riziko, které může skončit i návštěvou nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Léto přímo vybízí k posezení s přáteli a ke grilování. Pozor ale na množství snědeného jídla a vypitého pití. Příliš od každého může skončit velmi nehezkými zdravotními potížemi.

Článek

Letní počasí přímo vybízí k posezení někde na zahrádce s přáteli u grilu a k popíjení nějakého lahodného moku. Ale i takové nevinné posezení může mít nepříjemnou dohru. V lepším případě vás bude pálit žáha nebo trápit nadýmání či říhání.

Bohužel, co se týče přejídání, a to právě během letních posezení, jsou mnozí lidé nepoučitelní. Pokud tedy chcete rozhodně být součástí nějaké zahradní oslavy či grilování, dbejte alespoň pozorně na to, co konzumujete, a hlavně kolik toho konzumujete. Nemalou pozornost je pak třeba věnovat i množství vypitého alkoholu. Nadměrný přísun dráždivé potravy ve vztahu s přemírou alkoholu může skončit v nejednom případě i návštěvou pohotovosti některé z nejbližších nemocnic.

Říhání a nadýmání

Pokud vám ze žaludku nekontrolovatelně uniká vzduch, nebudete rozhodně ozdobou společnosti. Říhání se dostavuje zejména po požití objemného či těžkého jídla a také po vypití nápojů sycených kysličníkem uhličitým.

Pozor tedy na „bublinky“ – jestliže tímto problémem trpíte, neměli byste to přehánět ani s novoročními přípitky šampaňským. Podobná opatření platí i při problémech s nadýmáním (obvykle spojeným s nadměrným meteorismem). Měli byste si dávat pozor na jídla obsahující cibuli, luštěniny, čerstvě kynuté těsto, švestky, v některých případech i mléko a mléčné produkty nebo banány. Příznivě naopak působí bylinné čaje.

"Při pocitu pálení žáhy by měl postižený jedinec vždy udělat zásadní opatření ke snížení možnosti dráždění jícnu. To znamená, že by se měl vyvarovat toho, aby jedl velké objemy jídla najednou a konzumoval ostrá, kyselá a kořeněná jídla. Také by neměl jíst těsně před ulehnutím, protože potrava v žaludku ve vodorovné poloze může snadněji dráždit oblast dolní části jícnu. Samozřejmě by se měl každý vyvarovat nadměrné konzumace alkoholu a jídel, o kterých ví, že mu způsobují obtíže," radí MUDr. Gabriela Navrátilová, praktická lékařka v Ústí nad Labem.

Při potížích s nevolností, nadýmáním, říháním či pálením žáhy je v lékárnách dostupná celá řada prostředků, které dokáží doma rychle pomoci (Citrovital, Aloe vera džus, Ranisan, Loseprazol, Rennie a další). Při přetrvávání jakýchkoli obtíží je ale vhodnější navštívit lékaře.

Abychom se takovýmto nepříjemnostem, především při grilování, vyhnuli, je vhodné dodržovat některé rady, které nám zaručí nejen chutné, ale i zdravé grilování.

Deset rad pro zdravé grilování
1. Používejte vhodný gril. V případě, že zvolíte gril na dřevěné uhlí, tak si obstarejte kvalitní palivo.
2. Grilovat lze maso, uzeniny, zeleninu, ale také třeba hermelín (v alobalu). Mějte na paměti, že každá z potravin vyžaduje specifickou "předúpravu". Například dobu grilování masa zkrátíte naklepáním jednotlivých kousků a vhodným výběrem (mladé netučné maso).
3. Maso - tradiční surovinu na grilování - vždy naložte do marinády nejméně na dvě až tři hodiny, nejlépe ovšem přes noc. Pro tento účel používejte nádoby ze skla, porcelánu nebo kvalitního plastu, které lze bez problémů umístit do chladničky. Vyhněte se kovovým krabicím. Dobrou marinádu připravíte snadno doma, případně zakoupíte v obchodě už hotovou.
4. Den předem je vhodné udělat také některé omáčky, naopak zeleninové saláty by měly být zhotoveny těsně před podáváním.
5. Včas před samotným grilováním vyndejte maso z chladničky, aby získalo "pokojovou" teplotu (výjimkou jsou mletá masa a ryby, které je dobré navíc ještě osušit).
6. Myslete na dostatečné rozehřátí grilu, jen tak docílíte křupavé kůrky, která udrží šťávu uvnitř.
7. Během grilování maso obracejte speciálními kleštěmi, případně lopatkami, abyste ho nepropichovali a nevytekla z něj šťáva. Zamezte kontaktu případných plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené dřevěné uhlí (minimalizujete tak vznik látek nebezpečných pro zdraví). Využívejte možnosti zabalení potravin do alobalu.
8. Nikdy nepokládejte hotové maso na místo, kde leželo předtím syrové. Nepoužívejte také na syrové a hotové maso stejné náčiní - to je jedna z nejčastějších chyb. Po manipulaci se syrovým masem si pečlivě umyjte ruce.
9. Kontrolujte, zda je maso dobře propečené, nesmí být na řezu růžové. S podáváním neotálejte, servírovat by se mělo hned po ugrilování.
10. Nakonec vše pečlivě očistěte, jen tak se příště opět budete těšit na příjemný zážitek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám