Hlavní obsah

Speciální náramek dokáže varovat před spálením sluníčkem

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se každému stane, že ačkoliv má pocit, že je jeho pokožka neustále světlá, ve skutečnosti nemá daleko od spálení. Přímo na sluníčku je tento stav jen těžko odhadnutelný a právě proto britští vědci vyvinuli speciální náramek, který při ohrožení spálením změní barvu.

Foto: Profimedia.cz

Speciální náramek mění svou barvu při nadměrném UV záření.

Článek

Jedná se o velmi levnou a jednoduchou pomůcku, která má ještě mnohem širší využití, než tzv. UV dozimetr, který měří hodnoty slunečního záření.

"Jde o to, že náramek je vyroben tak, aby vyhovoval různým typům pleti, tudíž varuje před nebezpečím spálení sluncem mnohem přesněji," vysvětluje profesor Andrew Mills  z University of Strathclyde v Glasgow. 

Nadměrné UV záření je skutečně nebezpečné pro zdraví. Krátkodobá expozice vede k zarudnutí pokožky až spálení či k zánětu spojivek. Dlouhodobá expozice pak ke stárnutí pokožky až k rakovině kůže či k šedému zákalu.

"Nejhorší na celé věci je to, že příznaky spálení sluníčkem se mohou objevit až 48 hodin po opalování. Lidé se spálenou pokožkou se tak velmi často ještě dál vystavují slunci, aniž by o svém spálení věděli," upozorňuje Mills.

Včasné varování 

Indikátor UV záření obsažený v náramku je postaven na chemických reakcích speciální kyseliny. Díky UV záření se kyselina zaktivuje a přitom uvolní chemické látky, jež působí na ph indikátor barviva. Čím více pohlcuje indikátor UV záření, tím více náramek mění svou barvu.

"Díky této technologii lze tedy velmi snadno vyrobit náramky pro různé druhy pleti," dodává pro BBC Mills.

Informace o náramku byly zveřejněny v magazínu Medical News Today.

Reklama

Související témata:

Související články

Sluneční alergie hrozí nejen při opalování

Zarudlá pokožka a svědící pupínky z přímého slunce dokáží pořádně potrápit. Lidí s touto obtíží přibývá, přičemž nejčastěji postihuje ženy od 20 do 40 let. Ve...

Tanorexie - chorobná závislost na opalování

S módou opáleného těla se objevila i nová nemoc, tanorexie. Znamená chorobnou závislost na opalování - na slunci nebo v soláriu. Postihuje hlavně ženy a dívky,...

Výběr článků

Načítám