Na trhu se můžeme setkat s celou řadou odrůd melounů, které laici odlišují především podle toho, zda obsahují či neobsahují pecky. Přestože jsou pecky přírodním zdrojem vlákniny, jsou hůře stravitelné a řadě lidem a především dětem vadí. Proto se i pěstitelé stále častěji zaměřují na pěstování i těch bezpeckových.

Zajímavostí je, že bezpeckové odrůdy se při pěstování neobejdou bez druhů s peckami.  Vše se totiž odehrává na úrovni chromozomů a jejich křížení, a tak aby květy melounu bez pecek byly opylovány, nutně k tomu potřebují i melouny s peckami.

Většinou tak pěstitelé osázejí pole z přibližně 25 procent druhy s peckami a ze 75 procent druhy bez pecek. K takovému poli pak přistaví včelí úl, aby včely křížem opylovaly rostliny bez pecek a rostliny s peckami. Bez opylování křížem by totiž melouny bez pecek neměly žádné plody. Tento postup pěstování je zcela přirozený a v žádném případě nevyužívá genetickou modifikaci.

Meloun osvěží a dodá energii

Jelikož je vodní meloun z 92 % tvořen vodou, skutečně osvěží a navíc našemu tělu dodá i řadu vitaminů a minerálů. Je tedy skutečně zdraví prospěšný.

Navíc neobsahuje žádné tuky a na 100 g má pouhých 12 kalorií. Díky vysokému obsahu vlákniny dovede i zasytit, a tak je i doporučován při hubnutí.

Jak poznám, že je meloun zralý

Pěstitelé melounů při sklízení plodů hledají bledá nebo máslově žlutá místa ve spodní části, která ukazují, že je meloun zralý.

Pokud meloun kupujete v obchodě, pak si všímejte i jeho stopky, která by měla pomalu zasychat. Při poklepu prsty zní zralý meloun lehce dutě (pozor, ne příliš dutě – pak je meloun nejspíš přezrálý) a pokud jej stiskneme v dlaních, pak vydává vrzavý zvuk.


Pochoutky, které potěší každého labužníka

Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou
Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou

Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou

FOTO: Bouquet


Suroviny: ½ litru mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, tuk na opékání, smetana ke šlehání, bezpeckový španělský meloun Bouquet, vanilková zmrzlina

Postup:  V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Těsto naléváme na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékáme z obou stran.

V misce ušleháme šlehačku, z melounu vydloubeme kuličky a připravíme si zmrzlinu.

Před podáním potřeme palačinku šlehačkou, přidáme kuličky melounu a zmrzlinu. Můžeme pocukrovat.

 Krabí salát s melounem a toastem
 
Krabí salát s melounem a toastem

Krabí salát s melounem a toastem

FOTO: Bouquet


Suroviny: 2 konzervy krabího masa (cca 350 g), 5 lžic majonézy, 50 g bílého jogurtu, 4 lžičky olivového oleje extra virgin, 4 lžičky limetové šťávy, 1 jarní cibulka, čerstvá petržel, sůl, mletý pepř, bezpeckový meloun BOUQUET, ledový salát, toastový chléb

Postup: Krabí maso (nebo můžete použít krabí tyčinky) necháme okapat a mezitím připravíme zálivku.

V míse smícháme majonézu, jogurt, olivový olej, limetovou šťávu, jarní cibulku nakrájenou na jemno, nakrájenou petrželku, sůl a pepř. Jemně promícháme s krabím masem.

Meloun rozpůlíme, nakrájíme na klínky, které pak rozkrájíme na malé kostky.

Na talířek si připravíme ledového salátu, na něj kostky melounu a nakonec navršíme krabí salát. Ozdobíme snítkou petrželky. Je možno podávat s opečeným toastem.

  Vepřový steak s melounem
 
Vepřový steak s melounem

Vepřový steak s melounem

FOTO: Bouquet


Suroviny: 600g vepřové krkovice, bezpeckový meloun, olivový olej, sůl, celý zelený pepř

 Postup: Maso propláchneme proudem studené vody a osušíme. Nakrájíme na plátky, posolíme a obalíme v podrceném zeleném pepři. Na pánvi rozehřejeme olej a steaky osmažíme z obou stran. Hotové steaky podáváme s kousky melounu

 Meloun s parmskou šunkou
 
Meloun s parmskou šunkou

Meloun s parmskou šunkou

FOTO: Bouquet


 

Suroviny: 4 plátky parmské šunky, čerstvě mletý pepř, parmazán na ozdobu, čtvrtka bezpeckového melounu

Postup:  Meloun rozkrojte na 4 klínky a z každého opatrně odkrojte slupku. Každý klínek melounu obtočte plátkem šunky a položte na servírovací talíř. Porce před podáváním posypte čerstvě namletým pepřem a ozdobte hoblinkami parmazánu.

 Svěží letní salát z melounu
 
Svěží letní salát z melounu

Svěží letní salát z melounu

FOTO: Bouquet

 

Suroviny: mandarinky (i konzervované), ¼ kg červeného hroznového vína, ¼ bezpeckového melounu a další sezónní ovoce, 20 dkg sýru Roquefort, olivový olej

Postup: meloun, mandarinky (popřípadě další dostupné sezónní ovoce) nakrájíme na kostičky a přidáme kousky přepůleného hroznového vína.

Ovoce zakápneme olivovým olejem, promícháme a můžeme servírovat. Podáváme posypané sýrem Roquefort.