Hlavní obsah

Dobrůtky z melounů osvěží i potěší chuťové pohárky

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní melouny už k létu prostě patří. Nejenže tato tykvovitá plodová zelenina výborně chutná, ale je to i přírodní zdroj celé řady vitamínů a minerálů. Navíc výborně osvěží a dodá tělu v teplém počasí i tolik potřebnou hydrataci.

Článek

Na trhu se můžeme setkat s celou řadou odrůd melounů, které laici odlišují především podle toho, zda obsahují či neobsahují pecky. Přestože jsou pecky přírodním zdrojem vlákniny, jsou hůře stravitelné a řadě lidem a především dětem vadí. Proto se i pěstitelé stále častěji zaměřují na pěstování i těch bezpeckových.

Zajímavostí je, že bezpeckové odrůdy se při pěstování neobejdou bez druhů s peckami.  Vše se totiž odehrává na úrovni chromozomů a jejich křížení, a tak aby květy melounu bez pecek byly opylovány, nutně k tomu potřebují i melouny s peckami.

Většinou tak pěstitelé osázejí pole z přibližně 25 procent druhy s peckami a ze 75 procent druhy bez pecek. K takovému poli pak přistaví včelí úl, aby včely křížem opylovaly rostliny bez pecek a rostliny s peckami. Bez opylování křížem by totiž melouny bez pecek neměly žádné plody. Tento postup pěstování je zcela přirozený a v žádném případě nevyužívá genetickou modifikaci.

Meloun osvěží a dodá energii

Jelikož je vodní meloun z 92 % tvořen vodou, skutečně osvěží a navíc našemu tělu dodá i řadu vitaminů a minerálů. Je tedy skutečně zdraví prospěšný.

Navíc neobsahuje žádné tuky a na 100 g má pouhých 12 kalorií. Díky vysokému obsahu vlákniny dovede i zasytit, a tak je i doporučován při hubnutí.

Jak poznám, že je meloun zralý

Pěstitelé melounů při sklízení plodů hledají bledá nebo máslově žlutá místa ve spodní části, která ukazují, že je meloun zralý.

Pokud meloun kupujete v obchodě, pak si všímejte i jeho stopky, která by měla pomalu zasychat. Při poklepu prsty zní zralý meloun lehce dutě (pozor, ne příliš dutě – pak je meloun nejspíš přezrálý) a pokud jej stiskneme v dlaních, pak vydává vrzavý zvuk.

Pochoutky, které potěší každého labužníka
Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou
Suroviny: ½ litru mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, tuk na opékání, smetana ke šlehání, bezpeckový španělský meloun Bouquet, vanilková zmrzlinaPostup:  V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Těsto naléváme na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékáme z obou stran. V misce ušleháme šlehačku, z melounu vydloubeme kuličky a připravíme si zmrzlinu.Před podáním potřeme palačinku šlehačkou, přidáme kuličky melounu a zmrzlinu. Můžeme pocukrovat.
Krabí salát s melounem a toastem
Suroviny: 2 konzervy krabího masa (cca 350 g), 5 lžic majonézy, 50 g bílého jogurtu, 4 lžičky olivového oleje extra virgin, 4 lžičky limetové šťávy, 1 jarní cibulka, čerstvá petržel, sůl, mletý pepř, bezpeckový meloun BOUQUET, ledový salát, toastový chlébPostup: Krabí maso (nebo můžete použít krabí tyčinky) necháme okapat a mezitím připravíme zálivku. V míse smícháme majonézu, jogurt, olivový olej, limetovou šťávu, jarní cibulku nakrájenou na jemno, nakrájenou petrželku, sůl a pepř. Jemně promícháme s krabím masem. Meloun rozpůlíme, nakrájíme na klínky, které pak rozkrájíme na malé kostky. Na talířek si připravíme ledového salátu, na něj kostky melounu a nakonec navršíme krabí salát. Ozdobíme snítkou petrželky. Je možno podávat s opečeným toastem.
Vepřový steak s melounem
Suroviny: 600g vepřové krkovice, bezpeckový meloun, olivový olej, sůl, celý zelený pepř Postup: Maso propláchneme proudem studené vody a osušíme. Nakrájíme na plátky, posolíme a obalíme v podrceném zeleném pepři. Na pánvi rozehřejeme olej a steaky osmažíme z obou stran. Hotové steaky podáváme s kousky melounu
Meloun s parmskou šunkou
Suroviny: 4 plátky parmské šunky, čerstvě mletý pepř, parmazán na ozdobu, čtvrtka bezpeckového melounuPostup:  Meloun rozkrojte na 4 klínky a z každého opatrně odkrojte slupku. Každý klínek melounu obtočte plátkem šunky a položte na servírovací talíř. Porce před podáváním posypte čerstvě namletým pepřem a ozdobte hoblinkami parmazánu.
Svěží letní salát z melounu
Suroviny: mandarinky (i konzervované), ¼ kg červeného hroznového vína, ¼ bezpeckového melounu a další sezónní ovoce, 20 dkg sýru Roquefort, olivový olejPostup: meloun, mandarinky (popřípadě další dostupné sezónní ovoce) nakrájíme na kostičky a přidáme kousky přepůleného hroznového vína. Ovoce zakápneme olivovým olejem, promícháme a můžeme servírovat. Podáváme posypané sýrem Roquefort.

Meloun jako zdroj vitamínů a minerálů

- dva půlměsíčky melounu představují vynikající zdroj vitamínů A, B6 a C.

- Vitamín A obsažený v melounu je důležitý pro zdraví vašich očí. 

- Lidské tělo vytváří pomocí vitamínu B6 mozkové látky (nervové mediátory), například serotonin, melatonin a dopamin, jež podle lékařských výzkumů pomáhají tělu zvládat úzkost a paniku. Je známo, že osoby konzumující melouny méně často onemocní rakovinou či srdečními chorobami.

- Vitamín C obsažený v melounu napomáhá zlepšit obranyschopnost imunitního systému proti infekcím a virům. Tento vitamín stimuluje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály.

- Dva půlměsíčky melounu představují i vynikající zdroj draslíku. Tento minerál, který se nachází ve všech buňkách lidského těla, je důležitý pro udržení vody v těle a hydrataci celého organismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám