Hlavní obsah

V boji s vysokým cholesterolem pomůže i hrst ořechů denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokou hladinu škodlivého cholesterolu v krvi lze upravit řadou změn v životním stylu a především ve stravovacích návycích. Podle kalifornských expertů poměrně snadným a dost účinným krokem může být zařazení ořechů na každodenní jídelníček. Řada pokusů s osobami trpícími zvýšenou hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi ukázala, že výrazně může pomoci jíst hrst ořechů denně.

Foto: Profimedia.cz

Hrst ořechů denně může pomoci snížit hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Článek

„Zásah v jídelníčku ke snížení koncentrace krevního cholesterolu a k úpravě hodnot krevních lipoproteinů je klíčovým v prevenci a léčbě chorob koronárních cév srdce. Konzumace ořechů je předmětem intenzivního výzkumu, protože ořechy mají díky unikátním výživovým hodnotám potenciál snížit riziko onemocnění chorobami koronárních cév a snížit hladinu krevních lipidů (tuků a cholesterolu),“ tvrdí doktorka Joan Sabatiová z Loma Linda University v Kalifornii.

Ořechy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, tuky (zvláště nenasycené mastné kyseliny), vlákninu, minerály, vitaminy a další látky jako antioxidanty a fytosteroly.

Konzumace hrsti ořechů každý den souvisí s pětiprocentním snížením škodlivého LDL cholesterolu a desetiprocentním poklesem hladiny krevních triglyceridů.

Reklama

Související témata:

Související články

Cukrovkou trpí každý desátý Čech

Cukrovka je v České republice jedno z nejrozšířenějších onemocnění a zdá se, že hranice už přesáhla milión nemocných, tedy desetinu národa. Právu to řekl...

Výběr článků

Načítám