Hlavní obsah

Módní beta-glukany nejsou žádný tajemný zázrak

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beta-glukany, které se prodávají v lékárnách, se staly módou. Budí dojem tajuplné látky izolované z exotických asijských hub, případně z kvasinek. Jsou ale skutečně takovým zázrakem na imunitu a další zdravotní potíže?

Foto: Profimedia.cz

Beta-glukany nejsou jen v exotických houbách, ale i v řadě běžných potravin.

Článek

„Zázrakem ne, ale látkou, která dovede mnoho, určitě ano,“ říká RNDr. Vladimír Erban, CSc. z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze, který se kromě jiného léta zabývá i účinky glukanů. „Například dokáže necíleně stimulovat lidskou imunitu. Potvrzují to seriózní výzkumy a klinické studie.“

Nic záhadného

Beta-glukany nelze podle něj považovat za něco tajemně exotického. Najdeme je například v řadě běžných potravin. Na naše zdraví mají celou řadu pozitivních vlivů:

Jsou součástí vlákniny, tedy prebiotik. Patří k sacharidům, které trávicí enzymy tenkého střeva nedokážou strávit. Rozštěpit je umí teprve bakterie žijící v tlustém střevě. Díky těmto vlastnostem vytvářejí v trávicím traktu živnou půdu pro probiotické bakterie, které pomáhají udržovat v dobré kondici střevní mikroflóru.

Podílí se také na ochraně střevní stěny a jsou tak dobrou prevencí proti rakovině tlustého střeva i konečníku.

Vážou na sebe žlučové kyseliny. Ty pak nemohou rozpouštět tuky, které se v tenkém střevě míň vstřebávají do organismu, společně s těmito kyselinami. Smlsnou si na nich až bakterie v tlustém střevě.

Ztrátu žlučových kyselin nahrazuje organismus na úkor cholesterolu v krvi, takže ho může snižovat.

Pomáhají také stabilizovat krevní cukr tím, že zpomalují jeho vstřebávání. Podobným způsobem na sebe váží i různé toxické látky.

Obranný systém ve vyšších obrátkách

Beta-glukany zvyšují zároveň výkonnost imunitního systému. Působí na něj jako antigeny, tedy látky vyvolávající určitou imunitní reakci. Stimulují například makrofágy. Ty tvoří první linii obrany našeho imunitního systému a hrají důležitou roli i při odstraňování poškozených nebo odumřelých buněk.

Vědci také prokázali, že betaglukany zlepšují hojení ran pacientů po operacích a pomáhají zlepšit stav organismu po ozařování nebo chemoterapii.

V současné době je testují při léčbě rakoviny zažívacího traktu, plic i žaludku a při léčbě neurologických nádorů. Používají je souběžně s nejmodernějšími biologickými léky. Zatím s velmi slibnými výsledky.

Mezi odborníky se vedou spory, jsou-li účinnější betaglukany z kvasnic, z hub, anebo z extraktů hlívy, šitake, outlovky, případně lesklokorky. Jednoznačné závěry zatím neexistují. Mnohé napoví i výzkumný projekt, na kterém v současné době pracují vědci ve Výzkumném ústavu potravinářském v Praze.

Daň civilizaci

Beta-glukany nejsou jen v houbách a v kvasinkách, ale i v obilninách. Zvýšené množství jich obsahuje například oves a ječmen (zejména jeho nové bezpluché odrůdy). Hodně jich je rovněž v kvasnicích určených pro pečení nebo pro výrobu piva a v dalších druzích potravin.

Internetová poradna

Spoustu zajímavých a praktických informací naleznete na adrese: www.betaglukan.cz. Najdete tam i pár tvrzení sporných, třeba že nejúčinnější jsou beta-glukany z kvasnic. Je tam zároveň internetová poradna, kde se můžete zeptat na všechno, co vás kolem beta-glukanů zajímá. Odpoví vám profesor Václav Větvička z Univerzity v Louisville v americkém Kentucky, přední odborník na glukany.

„Beta-glukany byly a jsou přirozenou součástí tradiční vyvážené stravy,“ vysvětluje doktor Erban. „Problém je například v tom, že jsme se při průmyslovém zpracování potravin, třeba při vymílání bílé mouky, zbavili těch částí, které je normálně obsahují. A teď, když nám chybí, máme potřebu je zpátky doplňovat. Třeba ve formě potravinových doplňků. Ale vlastně jde jen o daň za to, že jsme se odchýlili od přirozené stravy.“

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření může snižovat IQ, tvrdí vědci

Nikotin způsobuje nejen rakovinu, ale snižuje také inteligenci, což prý dokládají testy IQ. Tvrdí to podle německého listu Bild izraelští vědci z Tel HaŠomeru...

Výběr článků

Načítám