Hlavní obsah

Proč i jinak aktivní lidé tloustnou

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemná brunetka z redakce, kde jsem léta pracoval, přiváděla kolegyně k zoufalství. Neustále něco jedla a nebyly to jen dietní věci. Při tom měla nádhernou postavu.

Foto: Profimedia.cz

Pro udržení optimální váhy je nejdůležitější nehladovět. Pokud během dne hladovíte, pak vás to nutí k nekontrolovatelnému vyjídání ledničky.

Článek

Pochopila, že pro hubnutí, stejně jako pro udržení optimální váhy, je nejdůležitější nehladovět. Kdybychom sepsali, co za den spořádala, byla by to úplně normální dávka jídla. Tajemství její krásné štíhlé postavy spočívalo v jediném: rozdělila si ji do mnoha malých dávek, které uzobávala pomalu a pravidelně. Nevystresovaný organismus jí pak spaloval skoro neuvěřitelně.

Jak velká síla je v tomhle jednoduchém receptu, to ukázal třeba jeden z výzkumů. Odborníci srovnávali stravovací návyky obézních dětí s návyky těch, které měly normální váhu. „V překvapivě mnoha případech bylo hlavní odlišností rozložení jídla během dne,“ zdůrazňuje MUDr. Václava Kunová, přední odbornice na otázky výživy.

Nejsem blázen, snídám

Tlouštíci často nesnídají, případně ani nesvačí. Když ovšem přijdou odpoledne domů ze školy, pusa se jim jen tak nezastaví. Snědí toho mnohem víc, než kdyby jedli pravidelně. A zhoršují to i hltáním jídla. Jejich organismus, vystresovaný hladem, navíc uloží mnohem více kalorií do tukových zásob, než kdyby jedli pravidelně v průběhu celého dne.

Příčina je jednoduchá. V minulosti přežili především lidé, jejichž organismus měl lepší schopnost nastartovat úsporný režim a ukládal do zásob i kalorie, které by při dostatku potravy spálil.

„Tahle geneticky vyšlechtěná přednost se při současném přebytku jídla stává nevýhodou,“ říká doktorka Kunová. Člověk, který o ní ví a naučí se s ní pod dohledem odborníků zacházet, bude mít proto mnohem menší potíže s nadváhou než člověk, který to nezvládne nebo o ní nebude ani vědět.

Vůbec to není věc vůle

Spousta lidí si stěžuje, že nemá čas na to, aby jedli 5-6krát za den, místo 2-3krát denně. Pak by ale měli vědět, že vlastně nemají čas na hubnutí.

Nesnídat znamená vystavit se záchvatu hladu. Vynecháním svačiny to ještě zhoršíme. Abychom se hladu vyhnuli, musíme také vědět, co snídat.

„Řada lidí vynechává snídaně kvůli pocitu, že se pak nesmyslně rozjídají,“ říká MUDr. Kunová. „Když se však podíváme na složení jejich snídaně, narazíme téměř s jistotou na koláče, buchty, slazené cereálie nebo samotné ovoce. Tedy na záplavu sacharidů, navíc často s vysokým glykemickým indexem.“

Aby nás málo kalorií co nejvíc zasytilo

Taková jídla nás zasytí na krátkou dobu. Po 1 až 2 hodinách nám klesne krevní cukr a dostaví se vlčí hlad, který tak úspěšně likviduje snahu o zhubnutí. Proto je dobré sáhnout po tmavém chlebu a celozrnném pečivu s nízkým glykemickým indexem GI.

A také po potravinách s nízkým obsahem tuků a vysokým obsahem bílkovin. Ty nás zasytí na delší dobu, aniž by představovaly nějaký mimořádný příděl kalorií.

Příkladem je sýr typu cottage, tvaroh, 30% eidam, odlehčená Lučina, 1 žloutek a dva bílky, drůbeží šunka, tuňák, tofu atd.

Konkrétní rady, jak si sestavit svačinu, připravit v rychlosti oběd, udělat chutnou, ale ne příliš energeticky vydatnou večeři, najdete v knize doktorky Václavy Kunové nazvané Obezita. Dieta pro zdravé hubnutí (nakladatelství Forsapi). Je v ní také hodně receptů na kaloricky výhodná jídla, jejichž příprava nezabere moc času.

To hlavní o hladu se dá shrnout do jediné věty: je to záludný nepřítel. Vnáší totiž do hubnutí chaos. Kvůli němu sníme víc, než bychom snědli. A tloustneme, zatímco bychom mohli v pohodě hubnout. Hubnout sice pomalu, ale o to trvaleji.

Recepty na internetu

Spoustu konkrétních receptů i praktických rad najdete na internetové adrese www.rozumnehubnuti.cz. Jsou tu i kalorické tabulky, glykemický index (GI) potravin a řada dalších užitečných informací.

Uvádíme také dva recepty ze zmíněné knihy MUDr. Kunové:

Nočky s lososem a mladými cuketami
Suroviny: 2 porce 300 g cuket (co nejmenších), 150 g lososa (filety bez kůže), 250 g bramborových nočků (chlazených), 30 sušených rajčat v oleji, 2 kávové lžičky olivového oleje (10 g), 1/2 kávové lžičky cukru (3 g), citrónová šťáva na pokapání lososa, čerstvě mletý pepř.
Postup: Na teflonové pánvi zvolna opečte osoleného lososa pokapaného citronovou šťávou. Na druhé pánvi zprudka na oleji osmahněte cuketky nakrájené na půlkolečka - asi 3 minuty. Osolte je a posypte cukrem a ještě chvilku opékejte.Přidejte k cuketám lososa a jemně nakrájená sušená rajčata, nechte jen prohřát.Uvařte nočky ve slané vodě podle návodu (nočky vařením na rozdíl od rýže a těstovin nezvětšují hmotnost, takže můžete odvážit rovnou přesné množství na porci).Smíchejte nočky s ostatními ingrediencemi a na talíři posypte čerstvě mletým pepřem.1 porce: Energie (kJ) 1802
Ledový salát a kuřecí prsa v garam masala
Suroviny: 1 porce kuřecího prsa 150 g v syrovém stavu, šťáva z půlky citrónu, koření garam masala, 1 lžička oleje (5 g), sůl
Postup: Kuřecí prsa omyjte a osušte, osolte, potřete olejem, kořením a šťávou z citrónu. Dejte péci (180 stupňů) na 30 minut pod pokličkou a pak ještě 30 minut bez poklice. Po vychladnutí nakrájejte na tenké plátky přes vlákno.Salát: 150 g ledového salátu omytého a osušeného, zálivka: 50 g bílého jogurtu, který máte rádi, 1 lžička oleje (5 g), 1/2 lžičky estragonové hořčice (může být i jiná). Salát nakrájejte na proužky, navrch položte plátky masa a zalijte jogurtovou zálivkou.1 porce: Energie (kJ) 1326

Reklama

Související články

Pozor na diety!

Každou chvíli se objeví nějaké skvělá dieta, která má hlavně ženám pomoci hubnout. Diety jsou ale nesmysl. Prakticky nikdo s nimi nezhubne trvale. Navíc nás za...

Příčinou nadváhy může být i podvýživa

Zdá se nepochopitelné, proč někteří lidé jí často a hubnou a jiní se naopak trápí hladem a kilogramy jim přibývají. Nemusí to být vždy vrozenými dispozicemi,...

Výběr článků

Načítám