Hlavní obsah

Vyšetření očí odhalí i onemocnění cév mozku, srdce či ledvin

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australští vědci jsou přesvědčeni, že oči dokáží mnohé prozradit i o stavu cév ostatních orgánů. Běžné vyšetření očního pozadí tak velmi brzy může hrát klíčovou roli v časné diagnostice onemocnění cév mozku, srdce či ledvin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Počítač velmi brzy dokáže z poškození cév sítnice odhalit poškození cév i ostatních orgánů v těle.

Článek

Tvrzení odborníků z australského Centre for Eye Research Australia (CERA)  vychází z poznání,  že cévy sítnice, které jsou vidět při vyšetření očního pozadí, podléhají stejným změnám jako cévy kdekoli jinde v organismu, především tedy v mozku, srdci či ledvinách.

Při svém výzkumu shromáždili tisíc snímků očního pozadí a na základě jejich analýz utvořili počítačový program, díky kterému lze velmi dobře rozeznat společné znaky onemocnění, které způsobují cévní změny, jež jsou na očním pozadí viditelné.

Odhalit včas rizika

Přestože tento výzkum není zdaleka ukončen, již tyto informace dávají šanci mnohým lidem, kteří mají k cévním chorobám dispozice. Díky oční diagnostice by totiž na své problémy mohli přijít mnohem dříve, než by se samy ohlásily. A tím jim dokázali snáze předcházet.

"Odhalit včas pacienty s vysokým rizikem a začít je léčit ještě před tím, než se u nich nemoc projeví, by tak mohlo snížit poškození cév. A tím pádem předejít infarktu či mrtvici," potvrzují lékaři ze serveru Kardiochirurgie.cz.

Běžné vyšetření očního pozadí by tak mohlo nahradit mnohem dražší a mnohem více zatěžující vyšetření jako je například angiografie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám