Hlavní obsah

Transplantovat oční rohovku lze i bez šití a velké zátěže

Právo, Petr Veselý

Oční chirurgie má další hity. Přístroje, které umožňují transplantaci části oční rohovky, a to jen v postiženém místě. Navíc bez šití, s mnohonásobně rychlejším doléčením.

Foto: Archiv, Právo

Oko je obecně považování za nejcennější lidský orgán. Lékaři a sluchově postižení však tvrdí, že horší je ztráta sluchu.

Článek

Rohovka je průhledná část oka, která kryje duhovku a čočku. Transplantace jsou u ní vhodné, když ji poškodí úraz, pacient špatně vidí kvůli otoku a oko ho často bolí, dojde k poškození vnitřní části rohovky nebo se ztenčí kvůli nemoci (např. keratokon) atd.

Chirurg ji při klasické transplantaci nahrazuje v celé tloušťce a přišije ke zbytku vlastní rohovky. Stehy vyndá zhruba po roce. Doléčování trvá nejméně rok.

Rychlejší hojení a méně komplikací

Transplantace pomocí přístroje, který se jmenuje mikrokeratom Amadeus II, se dělá ambulantně a bez šití. Pacient je při vědomí, lokálně znecitlivěné má pouze oko.

„Chirurg nevyměňuje rohovku celou, ale pouze její poškozenou část,“ říká MUDr. Alena Holubová, ředitelka pro refrakční chirurgii Oční kliniky Lexum v Praze. „Nahradí ji segmentem tkáně z rohovkové banky. Upraví ji tak, aby přesně vyplnila prázdné místo. Navíc použije vzduchovou bublinu k tomu, aby transplantovaná tkáň přilnula k vlastní rohovce bez použití stehů.“

Tato operace, kterou odborníci označují anglickou zkratkou DSAEK, se používá k výměně vnitřní vrstvy rohovky, ale i k náhradě jejích vrchních vrstev. K té mohou specialisté použít také další špičkovou novinku: laser VisuMax 500.

Dokáže transplantovanou rohovku, zejména její tloušťku, připravit s ještě větší přesností než Amadeus II. Postup je podobný jako v prvním případě, tedy bez šití.

„Výhodou transplantací pomocí těchto přístrojů je hojení v řádů dnů a týdnů a celkové doléčení trvá obvykle tři měsíce,“ říká prof. MUDr. Martin Filipec CSc., přední odborník na transplantace rohovek. „Pacienti mívají při hojení také méně komplikací.“

Kde získáte další informace

Klasickou transplantaci s šitím platí zdravotní pojišťovny. Oba zmíněné zákroky si pacient hradí sám. Víc se o transplantacích i jejich cenách dozvíte na internetu. Na www.firmy.cz  zadejte heslo Oční kliniky. Nebo do internetového vyhledávače rovnou napište: mikrokeratom Amadeus II, případně femtosekundový laser VisuMax. Měly by vyjet webové stránky klinik, které je využívají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám