Zapečená brokolice s bramborem

Brokolice se sýrem a brambory vcelku nasytí i když to z prvního pohledu tak nevypadá.

  • jedna větší uvařená brokolice (vařte krátce v osolené vodě, nesmí se rozpadat)
  • dvě lžíce hladké mouky
  • anglickou slaninu
  • kousek másla
  • trojhránek/čtverec taveného sýra
  • tvrdý sýr (eidam) 
  • brambory
  • sůl, polévkové koření

Uvařenou brokolici nakrájejte na větší kusy a naskládejte do vymazaného pekáčku či pečící mísy. Navrch rozprostřete slaninu a zalijte bešamelem, který uvaříte podobně jako jíšku. S tím rozdílem, že do kastrůlku dáte společně s moukou a máslem i tavený sýr. Přidáte polévkové koření a lehce osolíte. Na závěr přidáte mléko, krátce povaříte, aby vám vznikla kaše, se kterou zalijete brokolici se slaninou. Dejte péct na 150 stupňů asi na 15 minut. Pět minut před koncem pečení posypte nastrouhaným sýrem. Podávejte s bramborem.

Zapečená brokolice

Zapečená brokolice

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Těstovinový salát s tuňákem

Jeden z osvědčených studentských salátů, který můžete podávat teplý i studený. Nevýhodou může být pouze aromatický česnek.

  • těstoviny (nejlépe vřetena)
  • tuňák ve vlastní šťávě
  • česnek
  • zelenina (může být i mražená)
  • sůl, olej

Uvařte těstoviny podle návodu, společně s nimi můžete povařit i mraženou zeleninu, která salát zpestří. Rozmačkaný česnek smíchejte s tuňákem. Nakonec přidejte i těstoviny a ozdobte čerstvou zeleninou.

Těstovinový salát s tuňákem

Těstovinový salát s tuňákem

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Šmakoun jako příloha k bramborám

Šmakoun se nejčastěji přidává do salátů, ale lze ho také připravit jako steak či rybu.

  •  šmakoun (jedno balení stačí pro dvě osoby)
  • olej
  • brambory
  • směs koření (osvědčilo se mi provensálské či grilovací koření)

Šmakouna nejprve posypte kořením z obou stran. Poté osmažte na olivovém oleji jako řízek. Podávejte s bramborem a se zeleninou.

Šmakoun s bramborem

Šmakoun s bramborem

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Kuskus s krabími tyčinkami

Kuskus je jedno z nejlehčích jídel. Jedná se o těstovinu, která se dá připravit na stovky variací.

  • kuskus (jedna porce je sklenice o 2dc)
  • krabí tyčinky (mražené)
  • zelenina (může být i z mrazáku)
  • polévkové koření, sůl
  • tuk (nejčastěji se používá olivový olej či máslo)

Nakrájejte krabí tyčinky na kolečka a lehce osmahněte na pánvi společně s mraženou zeleninou. Osolte, okořeňte a nasypte odměřené množství kuskusu, podle počtu osob. Nakonec zalijte vroucí vodou, přikryjte pokličkou a sundejte z plotýnky. Na jednu sklenku kuskusu je přibližně sklenka vody. Dbejte na to, aby byl všechen kuskus pod vodou, když jídlo přiklápíte. Nesmí však plavat na pánvi jako polévka. Až se voda vypaří, ochutnejte, jestli kuskus změknul, pokud ne přilijte ještě trochu vroucí vody. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Kuskus se zeleninou

Kuskus se zeleninou

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Rýžové závitky s masovou směsí

Jednoduché jídlo, které ozvláštní váš stůl. Bohužel se zde nevyhneme smažení.

S masem můžete pro zpestření připravit i mraženou zeleninu.

S masem můžete pro zpestření připravit i mraženou zeleninu.

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

  • rýžové placky (běžně se prodávají i v českých obchodech)
  • směs zeleniny
  • kuřecí nebo krůtí maso (popřípadě použijte vepřové, ale doporučuji jej naložit, aby bylo měkčí)
  • olej, koření 

Nejprve si připravíme náplň z masa a zeleniny. Nakrájené maso okořeňte a osmahněte. Poté smíchejte se zeleninou. Rýžovou placku namočte v teplé vodě, aby změkla a byla tvárná, pak plňte placky připravenou směsí masa a zeleniny. Poprvé raději zabalte závitky do dvou placek, aby se vám netrhaly. Připravené závitky osmažte dozlatova a podávejte s přílohou. Jídlo je poněkud mastnější a proto je zde příloha nutná. 

Rýžové závitky jsou poměrně mastnější, proto je raději podávejte s přílohou.

Rýžové závitky jsou poměrně mastnější, proto je raději podávejte s přílohou.

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Křepelka na likéru Chambord s lanýžovými těstovinami

Křepelka se nejčastěji podává jako předkrm, nebo se hodí pro malé slavnostní večeře.

Pro vývar (consomé):

  • křepelčí skelety
  • mrkev, celer, petržel, cibule
  • bílá část z jednoho pórku
  • lžíce rajčatového protlaku
  • bobkový list
  • 4 kuličky nového koření

Dále budete potřebovat:

  • očištěné křepelky (jedna představuje jednu menší porci pro dospělého)
  • lanýžové nudle

Nejsložitější je vývar, který zabere nejvíce času. Křepelčí skelety společně s kořenovou zeleninou a cibulí upečeme v troubě nebo hrnci do tmavě hnědé barvy, přidáme lžíci protlaku, část pórku, koření a zalijeme studenou vodou. Zavaříme stáhneme vzniklou pěnu, a lehce táhneme několik hodin. Poté vývar scedíme, necháme vychladnout a přidáme bílky. Za stálého míchaní necháme zavařit, opět necháme cca 15 minut táhnout a zcedíme přes plátno. Tímto vývar krásně vyčistíme. Necháme zredukovat na požadovanou silnou chuť.

Křepelku musíte nejprve očistit, odřízněte křidýlka, rozkrojte napůl a vyjměte vnitřnosti.

Křepelku musíte nejprve očistit, odřízněte křidýlka, rozkrojte napůl a vyjměte vnitřnosti.

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Očištěné křepelky ochutíme snítkou tymiánu, lehce zakápneme citrónovou šťávou, přidáme trochu oleje a 2 hodiny necháme v lednici odležet. Na pánvi je začneme opékat kůží dolů, jakmile je kůže krásně zlatavá, otočíme, lehce opečeme, přilijeme likér Chambord a oglazujeme.

 

Křepelka s lanýžovými nudlemi

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Kachní prsíčka s petrželovým pyré

Jako druhou delikatesu si připravíme kachní prsíčka, nelekejte se. Kachní prsíčka nebudeme péct déle jak deset minut.

Suroviny na omáčku (4 porce):

  • ořez z kachních prsou
  • 100 g mrkev, celer, petržel 1 cibule
  • 2 jablka
  • 200 ml jablečné pálenky
  • 400 ml likéru Chambord
  •  Kuřecí vývar

Ořez se zeleninou a jablky zarestujeme v hrnci do tmavé až skoro černé barvy, zastříkneme pálenkou, přidáme vývar a lehce vaříme cca 3 hodiny. Poté omáčku zcedíme přes plátno, necháme zredukovat a na závěr přilijeme Chambord.

Petrželové pyré (4 porce):

  • 0,5 kořen z petržele
  • 1 menší šalotka
  • 100 ml smetany
  • 200 – 300 ml zeleninového vývaru
  • Sůl, máslo

Petržel nakrájíme na menší kostky a společně se šalotkou nakrájenou na jemno lehce orestujeme na pánvi. Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Tekutinu necháme odpařit, rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou. Ochutíme soli a přimícháme oříšek másla.  

Přečnívající kůži odříznete, poté do kůže nařízněte mřížku.

Přečnívající kůži odříznete, poté do kůže nařízněte mřížku.

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Od kachních prsíček nejprve odřízněte kousky kůže, která přesahuje přes okraj masa. Do kůže jemně nařízněte mřížku. Maso osolte, posypte tymiánem. Nejprve osmahněte prsíčka dozlatova po straně s kůží, není třeba dodávat tuk. Kůže se osmahne a pustí dostatek omastku. A po té osmahněte i druhou stranu. Nakonec dejte maso péct do trouby na 150 stupňů na 10 minut. Když budete maso vyndavat z trouby, nechte ho chvíli odpočinout. Začněte je krájet po pár minutách, maso si tak udrží více šťávy. Nakonec vše ozdobte.

Kachní prso s omáčkou Chambord

Kachní prso s omáčkou Chambord

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

 Dobrou chuť!