Čtyřicítku dobrovolníků sledovali experti z Perthu po dobu dvanácti týdnů, kdy dotyční museli konzumovat stravu chudou na kalorie, ale někteří z nich mohli jíst více sýrů, jogurtů a nízkotučného mléka.

A podle výsledků osoby, které si dopřály pět porcí mléčných výrobků denně, zhubly více než ty, které konzumovaly jen tři porce denně. Měly také nižší krevní tlak, méně břišního tuku a výrazně si zlepšily celkovou kondici ve vztahu k chorobám srdce a diabetu.

Mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, které zvyšují pocit sytosti a navíc urychlují metabolismus.

„Lidé se běžně domnívají, že když se snaží zhubnout, mléčné výrobky jsou klíčovými potravinami, které musejí vyřadit, protože jsou bohaté na tuky. Tato studie ale dokazuje, že když se snažíme zhubnout, měli bychom naopak zvýšit množství mléčných výrobků ve své stravě, ale celkový energetický obsah našich pokrmů se musí snížit,“ tvrdí autoři studie z Curtin University of Technology.

Podstatné je tedy nejen to, že se zvýší konzumace mléčných výrobků, ale že zároveň dojde ke snížení celkové energie přijaté potravou.