Hlavní obsah

Mléčné výrobky podporují hubnutí, tvrdí odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth, Austrálie

Častá konzumace mléčných výrobků nevede ke přibývání na váze, překvapivě tvrdí australští odborníci. Dietologové spolu s dobrovolníky při pokusu zjistili, že ten, kdo si dopřával pětkrát denně sýr, jogurt či nízkotučné mléko, zhubl více.

Foto: Profimedia.cz

Mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, které zvyšují pocit sytosti.

Článek

Čtyřicítku dobrovolníků sledovali experti z Perthu po dobu dvanácti týdnů, kdy dotyční museli konzumovat stravu chudou na kalorie, ale někteří z nich mohli jíst více sýrů, jogurtů a nízkotučného mléka.

A podle výsledků osoby, které si dopřály pět porcí mléčných výrobků denně, zhubly více než ty, které konzumovaly jen tři porce denně. Měly také nižší krevní tlak, méně břišního tuku a výrazně si zlepšily celkovou kondici ve vztahu k chorobám srdce a diabetu.

Mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, které zvyšují pocit sytosti a navíc urychlují metabolismus.

„Lidé se běžně domnívají, že když se snaží zhubnout, mléčné výrobky jsou klíčovými potravinami, které musejí vyřadit, protože jsou bohaté na tuky. Tato studie ale dokazuje, že když se snažíme zhubnout, měli bychom naopak zvýšit množství mléčných výrobků ve své stravě, ale celkový energetický obsah našich pokrmů se musí snížit,“ tvrdí autoři studie z Curtin University of Technology.

Podstatné je tedy nejen to, že se zvýší konzumace mléčných výrobků, ale že zároveň dojde ke snížení celkové energie přijaté potravou.

Reklama

Související články

Sociální stres vede k obezitě

Přibývání na váze se často přisuzuje přejídání v kombinaci s nízkou pohybovou aktivitou. Nemusí to být ale vždy. Obezitu také zhoršuje sociální stres, pod...

Vetšině Čechů chybí pravidelný pohyb

Češi se málo pohybují. Kam mohou, tam jezdí auty, a zvláště mladá a střední generace nahrazuje pohyb vysedáváním u počítačů. Až 80 procent lidí bolí občas...

Výběr článků

Načítám