Hlavní obsah

Očkování proti sezónní chřipce zvyšuje odolnost organismu při výskytu pandemie

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se sezónní chřipkou se jistě alespoň jednou v životě setkal každý z nás. Tato, v minulosti poměrně podceňovaná, infekce každoročně postihne zhruba 5 - 15 % světové populace. Nejúčinnější prevencí proti sezónní chřipce je očkování, které se obvykle provádí v období před předpokládaným výskytem. Jelikož viry chřipky často mutují, doporučuje se opakovaně očkovat každý rok. V ČR zemře každoročně na chřipku přibližně dva tisíce pacientů.

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti sezónní chřipce zvyšuje odolnost organismu proti jiným virovým onemocněním horních cest dýchacích.

Článek

Chřipka je akutní infekce dýchacího ústrojí, kterou způsobují viry A, B nebo C z rodu Influenza. Viry chřipky se přenášejí kapénkovou infekcí a jsou vysoce nakažlivé. Dvakrát ročně vyvolávají vlnu sezónní chřipky - v zimě a v létě. Jelikož viry často mění svou strukturu, chřipky se s pravidelností opakují.

Onemocnění chřipkou začíná většinou náhle, objevuje se horečka provázená zimnicí, bolestí svalů a kloubů či bolestí hlavy. Následně se může přidat suchý dráždivý kašel a pálení v krku. Horečka obvykle trvá tři dny, poté během dalších dvou až tří dnů klesá, postupně odeznívají i další příznaky.

Mezi rizikové skupiny nejvíce ohrožené chřipkovým virem patří starší lidé, osoby s chronickým a metabolickým onemocněním či lidé s oslabeným imunitním systémem. 

Očkování jako nejúčinnější ochrana

Nejlepší prevencí proti sezónní chřipce je očkování. Obvykle se provádí před předpokládaným výskytem chřipky, tedy od září do prosince. Jelikož ale chřipkové viry často mutují, doporučuje se očkování opakovat každý rok. Navíc očkovaní lidé mají díky vakcinaci větší šanci odolat běžné chřipce při výskytu pandemie.

Očkování je doporučováno u všech věkových skupin, nejen u těch rizikových. Ten kdo je očkován proti chřipce totiž nechrání jen sám sebe, ale i své okolí, jelikož nemůže na své okolí chřipku přenést. 

Česká republika zaujímá ve vakcinaci proti chřipce v porovnání s ostatními zeměmi EU až jedno z posledních míst. Každoročně je u nás naočkováno proti sezónní chřipce pouze 7 - 8 procent všech obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám