Hlavní obsah

Jak se co nejlépe ubránit chřipce

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejúčinnější obranou proti chřipce je očkování. Ale hodně pomáhá i otužování. A jak ukazuje výzkum amerických vědců, také dostatečný spánek.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá životospráva zvyšuje šanci, že úspěšně zvládneme chřipku i další infekce dýchacích cest.

Článek

Lékaři z Carnegie Mellon University v Pittsburghu udělali kuriózní studii se skupinou 153 mužů i žen ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety. Nejprve prozkoumali jejich zdravotní stav. A pak dva týdny sledovali, jak dlouho v noci spí, kolik procent času v posteli stráví skutečným spánkem a jestli se ráno cítí odpočatí. Potom je umístili do karantény.

Do nosu jim při tom nakapali roztok lehce infikovaný chřipkovými viry. Sledovali, kdo z nich onemocní a kdo ne. Výsledky vyhodnocovali. Závěry byly jasné. Dospělí lidé, kteří toho moc nenaspí, musejí počítat s třikrát větší pravděpodobností, že onemocní chřipkou, než ti, kteří si dopřejí 7-8 hodin spánku. Jeho nedostatek totiž narušuje správnou funkci imunitního systému.

Když si tedy v době chřipkové epidemie hlídáme to, abychom se nepřepínali, dostatečně odpočívali a spali, uděláme pro sebe stejně důležitou věc, jako když se snažíme jíst dost vitamínů.

Jednoduché tajemství: zdravá životospráva

Vědci z Pittsburghu upřesnili svou studií obecné doporučení většiny praktických lékařů: zdravá životospráva zvyšuje naši šanci, abychom úspěšně zvládli chřipku i další infekce dýchacích cest.

Do zdravé životosprávy patří ještě přiměřený, pravidelný pohyb a racionální strava. To znamená jídlo, které obsahuje hodně ovoce, zeleniny a libového masa, nejlépe rybího, krůtího, kuřecího nebo králičího. A naopak je v něm málo tučného masa a tučných mléčných výrobků.

Přehnané představy, co je otužování

Součástí rozumné životosprávy je i otužování. Zeptejte se třeba otužilců, kteří každý rok o Vánocích plavou za přítomnosti televizních kamer ve Vltavě. Naprostá většina z nich už dlouhé roky neví, co to chřipka je. Otužování, které zpevní naše zdraví, však nemusí mít pokaždé tak extrémní podobu.

U otužování stačí, abychom:
- nechodili zbytečně nabalení a zkusili se po ránu sprchovat hodně vlažnou až studenou vodou;
- zvykli si udržovat v místnosti teplotu 16 až 20 °C (podle toho, co zvládneme) a v ložnici na noc vypínali topení, případně spali s otevřeným oknem;
- chodili na procházky za každého počasí.

K otužilosti přispívá také saunování. Zlepšuje adaptaci na změny teplot a zvyšuje schopnost imunitního systému likvidovat viry i bakterie. Také uvolňuje a pročišťuje dýchací cesty. Zároveň stimuluje schopnost dýchacích cest bránit se infekcím.

Tohle trápení, že je zdravý život?

Někdo namítne: „Radši každý rok přežiju pár nepříjemných dní s chřipkou, než abych si znepříjemňoval život nějakým neustálým hlídáním své životosprávy, prostě celým tím nesmyslným zdravým životem.“

Jenže nejde jen o chřipku. Když se podíváme na seznam chorob a zdravotních potíží, proti kterým je zdravá životospráva nejúčinnější prevencí, bude překvapivě dlouhý. Dokonce může připomínat seznam telefonní.

Další podrobnosti

Spoustu praktických, ale i zajímavých informací o chřipce najdete na www.chripka.cz. Týkají se průběhu nemoci a vážných komplikací, které někdy dokáže vyvolat.

Můžete se tu také podívat na animaci, jak se vir v našem organismu šíří i množí a na speciální kalkulačce si spočítáte, na kolik vás marodění s chřipkou přijde.

Stále málo známé účinky nukleotidů

Lidé pořád málo znají účinky přípravků s nukleotidy a s dalšími bioaktivními látkami bílkovinné povahy, které si mohou koupit v lékárně (Preventan, Juwík, Imuregen, Fortisim, Imugamin, Solcoseryl, Biostim, Juwicit atd.).

Vysoké hladiny nukleotidů obsahuje mateřské mléko. Podle všeho jsou jedním z důvodů, proč chrání kojence před infekcemi a představuje pro něj optimální výživu. Někteří výrobci umělé výživy začali svá mléka obohacovat právě o nukleotidy.

Řada lékařů, kteří zmíněné preparáty doporučují svým pacientům, má v době chřipkových epidemií poloprázdné čekárny. V mateřských školkách, kde děti dostávají některý z těchto přípravků, poklesne počet infekcí horních cest dýchacích o 30-50 procent. U těch, které přesto onemocní, mívá choroba rychlejší a lehčí průběh.

Je však potřeba vědět, že nukleotidy nejsou penicilín. Jejich účinek se nedostaví za 24 hodin, ale až po delší době pravidelného užívání. A bývá u každého člověka různě silný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám