Breadness není žádná rychlá a zázračná dieta. Jedná se o komplexní změnu jídelníčku propojenou s dostatečným pohybem. Navíc tento program chhce vyvrátit mýty, že po pečivu včetně chleba lidé přibírají.

Podle expertů na výživu bychom měli sníst denně více než 200 g chleba, což odpovídá přibližně jeho pěti plátkům, resp. čtyřem kusům pečiva. Ve skutečnosti však jíme zhruba polovinu.

Výhoda chlebu spočívá v tom, že ho nelze jíst ve velkém množství, protože rychle zasytí, pomalu se tráví a pocit nasycení trvá dlouhou dobu. Navíc chléb obsahuje skoro vše, co naše tělo potřebuje: sacharidy, bílkoviny, málo tuku, stopové prvky, balastní a minerální látky. Problém nastává až v okamžiku, kdy si na chléb namažeme anebo přidáme něco nezdravého či příliš tučného.

Není chleba jako chleba

Samozřejmě velmi záleží na složení každého konkrétního chleba. V našich zeměpisných šířkách jsou oblíbenými druhy především pšeničné chleby, pšenično-žitné, ale stále více i celozrnné chleby či pečivo, které patří mezi nejzdravější.

Obsahují totiž neupravená celá zrna včetně vnější vrstvy. Právě slupka je zdrojem mnohých významných živin, minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Mezi velmi oblíbené a doporučované celozrnné pečivo patří i tzv. Kornspitz, který obsahuje více než 6 % vlákniny, což je asi dvojnásobek v porovnaní se stejným množstvím müsli.

Jak vypadá takový program

Pohyb by měl být součástí každého hubnutí. Při breadness programu stačí pokud budete cvičit speciální cviky 4-5 dní v týdnu a to alespoň 30 minut. Každý takový trénink nastartuje váš metabolizmus a spalování tuků může začít. Kompletní cvičební program.

Jídlo si rozdělte na tři hlavní jídla a dvě malé svačiny. Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin během celého dne - vypijte minimálně 2 litry denně, nejlépe neperlivou vodu, ředěné ovocné šťávy anebo neslazené bylinkové čaje.

Velmi důležité je při tomto programu snídat. Je dokázané, že lidé, kteří nesnídají, v průběhu dne zkonzumují mnohem více stravy než lidé, kteří pravidelně snídají. K snídani jsou nejlepší cereálie (chléb, pečivo, müsli), ovoce (nejlépe sezónní plody) a zelenina, a také netučné mléčné výrobky (jogurt, sýr, podmáslí).

Nejen při obědu dávejte přednost lehkým jídlům. Pokuste se nahradit přílohy množstvím salátu anebo zeleniny. Těžká masová jídla vám budou ležet v žaludku a bude vás zmáhat únava. Předtím než hupnete po večeři do postele, by měly uplynout alespoň dvě hodiny, abyste večeři dostatečně strávili. Jako svačina se nejvíc hodí chléb a pečivo, hodně ovoce, zeleniny a mléčné výrobky.

Tip na zdravou snídani:

Kornspitz s tvarohovou pomazánkou

Přísady (1 osoba): 2 kornspitze, 2 lžíce netučného tvarohu, 1 lžíce smetany, 1 lžíce krémového tvarohu, čerstvé bylinky (pažitka, řeřicha, oregano,…), sůl a pepř k ochucení.

Příprava: V míse smíchejte dobře všechny přísady. Kornspitz po délce rozřízněte a na něj namažte tvarohovou pomazánku – ozdobte čerstvými bylinkami.

Nutriční hodnota na 1 osobu (cca):
energie:380kcal / 1590kJ
bílkoviny:16g
sacharidy: 57g
tuk:10g

Tip: Listy salátu, plátky okurky a rajská jablíčka učiní váš kornspitz nejenom pestřejší, ale přidají mu také na vitaminech.

Tip na oběd:

Špagety s tuňákovou omáčkou a čerstvými bylinkami

Přísady: (pro 2 osoby) - 200 g špaget, 1 cibule, 1 plechovka tuňáka (vloženého ve vodě), 3 středně velká rajčata, 1 svazeček bazalky a oregana, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, parmazán podle potřeby.

Příprava: Nechte vařit nudle ve vodě al dente (ne zcela měkké). Nakrájejte nadrobno cibuli a nechte ji zpěnit dozlatova v trošce olivového oleje, nechte na sítu okapat tuňákové maso, rozkrájejte je a přidejte k zpěněné cibuli, přidejte rozkrájená rajčata a nechte omáčku krátce povařit. Krátce před servírováním smíchejte s hrubě nasekanými bylinkami a vylisovaným česnekem a ochuťte omáčku solí a pepřem. Na závěr nastrouhejte na horkou omáčku parmazán.

Nutriční hodnota na 1 osobu (cca):
energie:752kcal / 3148kJ
bílkoviny:38g
sacharidy: 72g
tuk:34g
Tip - K vašim špagetám si vychutnejte čerstvou bagetu. Použijte místo světlých špaget celozrnné těstoviny nebo oba druhy smíchejte. Celozrnné těstoviny se sice musí více kousat, mají však víc chuti a vyšší obsah balastních látek, než těstoviny čistě z pšeničné mouky.

Tip na večeři

Bramborová gulášová polévka

Přísady: (pro 2 osoby) - ½ kg brambor, 1 cibule, 3 lžíce práškové papriky, 1 dávka octa, 1 stroužek česneku, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, majoránka, pepř, sůl.

Příprava: Najemno nasekanou cibuli zpěňte v troše rostlinného oleje, společně krátce povařte práškovou papriku a ocet, přidejte na drobno nakrájené bramborové kostky, zalijte 3/4 litrem vody a uvařte doměkka. Guláš „zaprašte“ 2 lžícemi mouky a ochuťte solí, pepřem a majoránkou.

Nutriční hodnota na 1 osobu (cca):
energie:327kcal / 1369kJ
bílkoviny:7g
sacharidy: 46g
tuk:12g
Tip: Ke guláši patří jedna (... nebo 2 nebo 3 nebo 4...) chřupavá(é) žemle. Nenechte si tuto chuť na patře ujít a kupte si čerstvé žemle u svého oblíbeného pekaře.