K ochraně pleti před slunečním zářením byl měl člověk podle odborníků z univerzit v Manchesteru a Newcastle spořádat denně pět lžic protlaku, kečupu či jinak tepelně zpracovaných rajčat. U této zeleniny totiž platí, že více účinných látek do lidského těla uvolní uvařená, nikoli syrová rajčata.

Poškození UV zářením nevede jen k předčasnému stárnutí pleti, ale může vyústit až v rakovinu kůže. A proti předčasnému stárnutí pleti i rakovině může tělo účinněji bojovat, pokud má k dispozici dostatek antioxidantu lykopenu obsaženého v rajčatech. Platí přitom zásada, že více lykopenu se do těla vstřebá z kečupů než ze syrových rajčat.

Lykopen pomáhá v prevenci rakoviny prostaty

„Strava bohatá na rajčata zvýšila výrazně hladinu prokolagenu v pleti. Tento vzrůst má pak podle všeho potenciál odvrátit proces stárnutí pleti. V našem výzkumu jsme přitom pokusným osobám podávali takové množství rajčat, které odpovídá běžné stravě,“ uvedl pro BBC profesor dermatologie Lesley Rhodes z University of Manchester.