Podle týmu vědců z Glasgow Caledonian University vedeného profesorkou biopsychologie Marion Hetheringtonovou prý žvýkačka může účinně omezit přejídání a ovládat pocity hladu. Pomáhá také navodit pocit plnosti u osob, které si musejí z jakýchkoli důvodů hlídat příjem kalorií. Požvykováním před svačinou se podle testů provedených na dobrovolnících sníží příjem kalorií o 25 kalorií.

V dlouhodobém měřítku mohou mít význam i tak malé změny v příjmu kalorií.

Šedesátka lidí ve věku mezi 18 a 54 roky měla pravidelně svačit sladká či slaná jídla, část z nich předtím žvýkala, druhá část nikoli. Vyjma toho, že se prokázal u žvýkajících nižší příjem kalorií, u sladké svačiny přijímali dobrovolníci o 39 kalorií méně, u slané o 11.

Žvýkání ovšem přispívá také k psychické pohodě, pomáhá snížit míru úzkostí a stresu a zvyšuje spokojenost a uvolněnost.