Hlavní obsah

Poznejte úskalí pohybu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro pohyb však platí to samé, co pro počítání kalorií. Musíme o něm něco vědět a znát některá jeho úskalí. Proto bývá výhodné, když se i jemu věnujeme pod dohledem odborníků. V kurzech společnosti STOB, v centrech typu VŠTJ Medicina Praha nebo GeRi anebo u specializovaných lékařů.

Foto: Profimedia.cz

Také při uklízení spálíte poměrně velké množství kalorií.

Článek

Ti všichni znají nejčastější chyby, kterých se dopouštějí jejich klienti. Třeba si stanoví nereálné cíle, nebo chtějí své potíže změnit příliš rychle. Nezvládají pak fyzickou zátěž a cvičení snadno vzdají. Odborníci hned na začátku dovedou vysvětlit, jak velká zátěž a jaký typ tělesné aktivity jsou vhodné a efektivní.

Vědí například, že člověk ztrácí při dietě nebo při pouhém omezení kalorií nejprve především vodu a také svalové tkáně, tuk jen relativně málo. Pokud se však zároveň se snížením kalorií věnují také dostatečně efektivnímu pohybu, ztrácí především tuk a jen minimum svalů. Ty mohou dokonce plynule nahrazovat tuky. A v některých případech, například u lidí, kteří mají dobrou kondici a jen pár nadbytečných kil, dojde snadno k tomu, že kilo až dvě přiberou. Odborník jim dokáže objasnit, proč v jejich případě nerozhoduje váha, ale míra v pase.

Řada specialistů také ví, že plavání je sice senzační pro zdraví, ale ne pro hubnutí. "Voda mívá 25-26 °C a tělo o víc než deset stupňů víc, proto se brání rozkladu tukové tkáně a má sklon spíš ho ukládat," MUDr. Martin Matoulek CSc. 1. lékařské fakulty UK. "Při teplotě 36 °C a víc se tuk začne odbourávat, ale je otázka, jak dlouho můžeme v takové vodě vydržet."

Na co vydáme nejvíc energie?

Pokud jde o výdej energie, tělo ji vydává na zpracování jídla (5-10 %), na pohyb (20-35 %) a na bazální metabolismus (60-70 %), tedy na základní životní pochody, které běží, i když spíme. Za 24 hodin spotřebují muži průměrně 7000 kJ a ženy 6300 kJ (pokud chceme hubnout musíme jíst o 2000 kJ méně než obvykle, někdo si při tom udrží váhu při 8000-10 000 kJ denně a jiný i při 10 000-12 000 kJ, záleží na životním stylu, spotřebě kalorií v klidu atd.).

Největší energetické nároky má lidský organismus v dětství, dospívání, těhotenství a v době kojení. Jak stárneme, klesá potřeba energie nutná k udržení tělesných funkcí.

Starší lidé by měli druh pohybu konzultovat s lékařem

Stárnoucí lidé, kteří jedí stále stejně a nepřidají na pohybu, pak často tloustnou. Když se rozhodnou, že se budou víc věnovat nějakému sportu nebo tělesné aktivitě, je užitečné, pokud se poradí se svým lékařem, které z aktivit by pro ně byly nejvhodnější. Vzhledem k jejich stavu a případným neduhům.

Bez aktivního pohybu to nejde. Zjistí to i lidé, kteří si dokážou ohlídat denní přísun kalorií. Tělo si totiž na malý přísun energie časem zvykne a přizpůsobí se mu. Pokud nezačneme sportovat, cvičit, nebo se aktivně hýbat, hubnout přestaneme.

Pro představu uvádíme, kolik energie vás stojí různé činnosti:
400 kJ: většina toho, co děláme vsedě
400-800 kJ: většina činností, které děláme zvolna ve stoje (umývání nádobí, oblékání se, žehlení apod., ale také řízení auta)
800-1000 kJ: činnosti ve stoje, které vyžadují rychlý nebo namáhavější pohyb rukou (zametání, vytírání podlahy, věšení prádla, vaření, opravy auta, běžná chůze rychlostí 4 km/h aj.)
1000-1500 kJ: drhnutí podlahy, luxování, mytí oken, praní velkých kusů prádla a jiné těžší domácí práce, nákupy, zednické a jiné řemeslné práce, řízení náklaďáku, zahradničení, chůze rychlostí 6 km/h
1500-1900 kJ: sex, skákání přes švihadlo, bruslení, chůze rychlostí 8 km/h, házení lopatou, kopání, práce horníka, dřevorubce nebo kameníka, 1900-2100 kJ: cyklistika, tenis, sjezd, štípání dříví, chůze do schodů
2100-2500: běh, hokej, atletika, košíková, vzpírání, horolezectví, odklízení sněhu
2500-2900: šerm a házená
2900-4000: běh rychlostí 20 km/h nebo soutěžní aerobik

Reklama

Související témata:

Související články

Shazujte kila s psycholožkou

Psycholožka Iva Málková je úspěšnou odbornicí na hubnutí. Kromě jiného i proto, že se nespokojuje s pouhým počítáním kalorií a shazováním kil.

Jak zjistíte, kolik máte shodit

Než začnete hubnout, ověřte si, jestli to potřebujete. To se týká hlavně žen. Podle odborných studií se jich snaží hubnout 90 procent, ale nadbytečná kila...

Jak jíst menší porce

Hodně lidí naletělo kdysi inzerátu, který sliboval zaručený recept na zhubnutí za sto korun. Když otevřeli obálku, bylo v dopise místo návodu jediné slovo:...

Výběr článků

Načítám