Hlavní obsah

Dobrým indikátorem onemocnění srdce je velikost břicha

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Na onemocnění srdce nepoukazuje jen obezita, ale hlavně velikost břicha. Dosud se používal k určení rizika index tělesné hmoty - BMI. Jenže ten je podle lékařů nedokonalý a mnohé osoby se štíhlou postavou a velkým břichem, kteří mají nízkou hodnotu BMI, jsou postiženi srdečně-cévními chorobami častěji než ti, kteří jsou obézní a mají vyšší hodnotu BMI.

Článek

Vysokou hodnotu BMI (spočítá se tak, že vydělíte svoji hmotnost v kilogramech výškou v centimetrech na druhou) mohou mít navíc i lidé s notně vyvinutou svalovinou, kteří mají v těle jen málo tuku. Naopak mnozí poměrně štíhlí mají velké zásoby tuku na břiše, ale celkově jim vychází BMI poměrně dobře. Vhodnější je tedy výpočet předozadního (sagitálního) břišního průměru - SAD. Ten měří tuk na břiše a bocích.

Z mnohaleté studie amerických odborníků pak vyšlo najevo, že muži s vysokým SAD, tedy s velkou zásobou břišního tuku jsou až o 42 procent častěji postiženi nemocemi koronárních cév. U žen se pak se zásobami břišního tuku zvyšuje riziko až o 44 procent.

"Dva lidé se stejným BMI mohou být v různém stupni rizika onemocnění koronárních cév. Závisí to na velikosti jejich břicha, čím je větší, tím je riziko vyšší," uvedli experti z Kalifornie.

Reklama

Související články

Tabák škodí srdci ve všech podobách

Tabák je nebezpečný, ať už ho kouříme nebo žvýkáme. Všechny podoby jeho konzumace včetně pasivního kouření vážně ohrožují především zdraví srdce. Jenže...

Fibrilace síní - nebezpečí pro srdce

Fibrilace síní je nejčastější formou srdeční arytmie u člověka. Její výskyt významně narůstá s věkem a ve věku nad 70 let může dosáhnout až 15 %. V České...

Výběr článků

Načítám