Hlavní obsah

Znamení, že vaše manželství vydrží dlouho

Manželství může být stejně tak krásné jako nesnesitelné. Se stále narůstajícími počty rozvodů to spíše vypadá na nepohodu. Ale naštěstí i tak stále existují páry, kterým to vydrží doslova „navždy”. Jaká jsou jejich malá tajemství úspěchu?

Foto: Profimedia.cz

Správná komunikace, laskavost a víra. To jsou některé faktory, které značí dlouhé trvání vztahu.

Článek

Obavy, zda si jsou partneři souzeni, se objevují jak v manželstvích, která se nakonec rozpadnou, tak i v těch, která vydrží a jdou druhým příkladem. Právě v těch druhých jsou ale kromě obav viditelné i malé náznaky, že právě jim to nejspíš vydrží.

A i když se ve vašem vztahu třeba podobné jevy neobjeví, nebo najednou zjistíte, že váš protějšek přestal dělat věci, které ho dříve bavily, nemusí to znamenat hned konec.

„Zkuste si zjistit, o co jde, a promluvte si o tom s partnerem,” radí psycholožka Rachel Sussmanová pro Woman's Day. Protože dobrá komunikace je tím nejlepším při řešení problémů a také jedním ze znaků, že vaše manželství může přestát všechno zlé. Jaké jsou ty další?

Respekt a vzájemná důvěra

Vzájemný respekt a důvěra jsou základní stavební kameny každého dlouhotrvajícího vztahu, tvrdí Sussmanová. „Jestliže ve vaší blízkosti existuje osoba, které můžete plně věřit a respektujete ji, je to zároveň i někdo, koho ctíte,” doplňuje.

Důvěra se ale může postupem času kvůli různým chybám snižovat, kvůli tomu pak mohou přijít pochyby. „Pokud si najednou nejste jistí, že vám dotyčný bude krýt záda, nemůže vám to dlouho vydržet.”

Dobré přátelství

Možná jste už někdy slyšeli, že nejlepší partnerské vztahy vycházejí z přátelství. Jak tvrdí Sussmanová, zdravé a dlouhotrvající manželství můžete mít i bez toho, ale rozhodně takový základ může pomoci. Nemusíte mít vše společné, ale vidět život stejně nebo podobně rozhodně bude ku prospěchu.

„Lidé se s přibývajícími roky budou měnit, a čím dříve si sladí své základní názory, tím je větší pravděpodobnost, že jim to v průběhu času vydrží,” dodává odbornice.

Jeden z nejdůležitějších předpokladů pro kvalitní dlouholetý vztah

Styl

Oboustranná laskavost

Vzájemná laskavost mezi partnery by měla být podle mnohých ve vztahu samozřejmá, jak ale sama psycholožka z vlastní praxe zjišťuje, existuje řada partnerů, kteří jsou vůči sobě zlí. Jak dodává, vzájemné obviňování ze sobeckosti nebo soustředění se jen na vlastní osobu je ve vztazích mnohem častější, než by se mohlo zdát. „Proto je laskavost opravdu důležitá vlastnost,” upozorňuje.

Otevřená komunikace

Komunikace je klíčem ke spokojenému a zdravému vztahu, ale není to jen o tom umět s partnerem „běžně” mluvit.

Klinická psycholožka Bukky Kolawoleová věří, že existují celkem tři kritické aspekty komunikace. První je schopnost cítit, že se protějšku můžete ohledně čehokoli zcela otevřít, a že to otevřeně přijme.

Nesnažte se měnit partnera, nepředpokládejte aneb Rady, jak posílit vztah

Vztahy a sex

„Druhým bodem je podle mě úroveň pohodlí při komunikaci. Schopnost plně věřit druhému, když se s něčím svěřujete, o to víc v nouzové situaci, je nejlepším stavem, ve kterém můžete druhému dávat jasné signály ohledně vašeho rozpoložení či přání,” popisuje.

A v návaznosti na to je podle psycholožky důležité, aby partner uměl správně zareagovat, když něco sdělujete.

Nepočítat skóre

Aby vztah vydržel, nepotřebujete, pro někoho možná překvapivě, ani počítat veškeré skóre „půl na půl”, tvrdí vztahový odborník Charles J. Orlando.

„Pokud si budete ve všem počítat skóre, akorát tím druhého naštvete,” dodává. Ano je třeba, aby oba manželé přiložili pokud možno ve všem ruku k dílu, ale rozhodně bez přesného počítání vyměněných plenek nebo kusů umytého nádobí.

Malá tajemství, překvapení

Je jasné, že velká tajemství nejsou v dlouhodobých vztazích dobrým ukazatelem, ale pokud si pro sebe ponecháte alespoň nějaké maličkosti, nikomu to neublíží. Když se budete potají učit stepovat jako dárek k něčím narozeninám nebo sbírat nápady na společnou dovolenou, může to vzájemné pouto dokonce posílit, tvrdí psycholožka Shauna Springerová.

„Přehnaná informovanost ničí romantiku, je třeba zůstat v určité míře nezávislí.”

Mlčeti zlato aneb 7 věcí, které partnerovi raději neříkejte

Vztahy a sex

Nebát se hádat

Ve zdravém páru oba vědí, jaký je spouštěč hádek u partnera, i jak se s ním vypořádat, když už se něco semele, místo snahy vše držet v sobě. Určitá míra „pravidelných” konfliktů je tak jednoznačně lepší než se nehádat vůbec.

„Hněv je naprosto zdravá emoce. Je v pořádku ji ze sebe dostat, pokud oba víte, jak se pak rychle omluvit a jít dál,” vysvětluje expertka na vztahy Gilda Carleová.

Jak se správně pohádat

Vztahy a sex

Víra v trvání vztahu

Součástí vstupu do manželství je i slib, že spolu budete v dobrém i zlém. Nejen onen slib, ale až nadcházející roky ukážou, zda toho jste opravdu schopni. Pokud opravdu budete věřit, že spolu zůstanete do doby, „než vás smrt rozdělí”, máte k dlouhodobému vztahu mnohem větší předpoklady, než když budete „realisticky” pochybovat.

Anketa

Věříte, že váš současný vztah je ten pravý a vydrží?
Ano, samozřejmě
70,2 %
Ano, i když mě někdy přepadají pochyby
14,1 %
Ne, současný vztah není ideální
9,6 %
Nejsem ve vztahu
6,1 %
Celkem hlasovalo 17277 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Vydrží

Související články

Co dělat, když ve vztahu vládne nuda

Je plíživá, tichá a zásadně neškodí, přesto může člověka pěkně otrávit a zkazit mu náladu. Řeč je o nudě, která čas od času zavítá do každého vztahu. Pokud...

Výběr článků

Načítám