Hlavní obsah

Jak se správně pohádat

Novinky, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dá se s partnerem pohádat správně? Jít do konfliktu je často riziko, ale pokud chceme na světlo vynést nepříjemné vztahové věci, nejde to jinak. Podle psychologů existují pravidla hádky, díky kterým se dá napjatou situací projít lépe. A partner, který chce řešit nějakou nepříjemnost, by se jich měl držet.

Foto: Profimedia.cz

Vracet se v hádce do minulosti je neproduktivní.

Článek

„I pokud byste měli ten nejzdravější vztah na světě, hádkám se nevyhnete,“ říká klinický psychologický poradce Dan Bates. A právě konflikt může vztah narušit. Poradce sepsal několikabodový manuál, jak si s vysvětlováním problému a kritikou svého protějšku poradit.

Přijďte s dobrým úmyslem – Právě vnitřní motivace nakonec určí, jakým směrem bude potencionálně nepříjemná konverzace směřovat. Pokud je vaším přáním pouze vyhrát nějaké ty body, dokázat si, že máte pravdu, nebo dokonce způsobit bolest, jste v tom ze špatných důvodů.

Hádky mohou dopadnout všelijak, ale jestli oba od začátku chcete, abyste si nakonec porozuměli, je dost pravděpodobné, že vzroste vzájemný respekt, a to je úspěch sám o sobě, i když ke shodě nakonec nedojde.

Nenechte se zatáhnout do cizího konfliktu

Styl

Neutíkejte od tématu hovoru – Speciálně v případech, kdy potřebujete něco řešit vy. Pokud v průběhu rozhovoru zjistíte, že se neubírá směrem, kterým byste si přáli, není zrovna fér přeskočit někam jinam, a tím vašeho partnera vykolejit. Navíc, pokud upustíte od diskuze o původním problému, asi ho těžko vyřešíte.

Vyvarujte se osobních útoků a zneužívání slabých míst – Zvlášť v situaci, kdy je váš partner ochoten vás vyslechnout a přemýšlet nad vaší kritikou nebo brát vážně vámi přinesený problém.

Neútočte na člověka, který je s vámi ochoten řešit, proč a jak vám ublížil. Pokud po něm vystartujete a on začne znehodnocovat vaši osobnost nebo povahu, dosáhnete tak maximálně vzájemné frustrace, nikoliv řešení. Neprezentujte problém zabalený do osobních útoků, nebo dokonce škodolibé provokace.

Najděte odvahu říct si o to, co potřebujete

Vztahy a sex

Nevytahujte prohřešky z minulosti – Čeho docílíte tím, že vytáhnete problém, starou ránu nebo jakoukoliv záležitost z minulosti, která nemá žádnou relevanci vůči problému, který vás momentálně trápí?

Je možné jej partnerovi tak akorát vyčítavě hodit do obličeje. Vracet se v hádce do minulosti je neproduktivní.

Nezapomeňte na vlastní zodpovědnost – Obviňovat vašeho partnera ze svých špatných pocitů není fér. Ani ho označovat za jediný důvod vašich společných problémů. Na vztah musí být dva.

Na začátek přijměte zodpovědnost za své emoce. Vztek, který cítíte, je váš, bez ohledu na to, jak moc jste k němu provokováni.

Pro vaši druhou polovičku je mnohem snazší odpovědět na kritiku s respektem, pokud je respekt poskytnut i z druhé strany. Je to dobrý příklad pro vašeho partnera.

Když se doma místo hádek mlčí

Vztahy a sex

Nepřerušujte a akceptujte odlišný postoj – Asi není třeba zvlášť zdůrazňovat, že pokud nechcete být sami přerušováni, nepřerušujte ani svého partnera.

Naslouchejte tomu, co vám říká, a to i v případě, že s ním nesouhlasíte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám