Hlavní obsah

Zamilovanost a trvalý vztah aneb Co je základem zdravého manželství

Novinky, Bohumila Kunertová

Na počátku vztahu je pro spojení dvou lidí potřeba vzájemná přitažlivost, touha a také zamilovanost, která je drží spolu. Pokud toto všechno vydrží i v manželství, má šanci na dlouhé trvání, myslí si mnozí. Odborníci to ale vidí trochu jinak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve společnosti obecně převládá fakt, že pokud nejste v manželství stále silně zamilovaní jeden do druhého, je něco špatně. I mnozí vztahoví odborníci proto často řeší obavy párů, které mají pocit, že jejich vzájemná láska už není taková jako na začátku, a bojí se, že jejich vztah skončí.

Jak ovšem tvrdí vztahová a manželská poradkyně Talia Litmanová, právě stav, kdy už nejste s partnerem „totálně zamilovaní” jeden do druhého, je klíčem ke zdravému, uspokojivému a trvalému manželství.

Vášnivá zamilovanost manželství spíš škodí

Mnozí z nás si jistě pamatují onu neutuchající touhu a intenzivní, až euforický pocit zamilovanosti. Divoký tlukot srdce, pocit, že musíme být stále spolu, a nadšení z přítomnosti toho druhého. V první řadě ale jde o krásný trik přírody, jehož cílem je jediné: plození potomků.

Které vztahy vydrží, které naopak nebudou mít dlouhého trvání

Vztahy a sex

Jenže to všechno po čase zmizí a mnozí lidé mají pocit, že bez toho už vztah není „zdravý”. Ale naopak, tento útlum je zcela přirozený. Jak Litmanová vysvětluje, na počátku vztahu tělo doslova zaplavuje směs hormonů, která dva lidi nejen vzájemně přitahuje a „drží” spolu, ale také „vypíná” nervové dráhy odpovědné za strach a hodnocení, což nás přesvědčuje, že je náš protějšek bez chyby, i když nejspíš není.

Kdyby toto vše přetrvávalo i v manželství, vedlo by to podle Litmanové dříve nebo později k jeho zániku. Člověk by nebyl schopen činit racionální rozhodnutí, soustředit se na práci, udržovat jiné vztahy nebo se řádně starat o děti. Jak s trochou nadsázky pro server Yourtango dodává, partneři by byli většinu času vyčerpáni z neustálého přívalu adrenalinu (a možná i celonočního sexu).

Nejlepší druh lásky pro manželství

V průměru po šesti až 24 měsících dochází u většiny párů k opadnutí neutuchající zamilovanosti. V té době se zdravá manželství transformují na vlnu tzv. společné lásky, která se vyznačuje méně intenzivními pocity náklonnosti a něhy.

Osm způsobů, jak okamžitě zlepšit váš partnerský vztah

Vztahy a sex

V mnoha ohledech je taková láska přirovnávána k přátelství. Páry nejvíce spojují sdílené hodnoty, vzájemná důvěra, respekt a sympatie. A mnohé výzkumy podporují názor, že právě taková láska je velmi silným znakem životní a manželské spokojenosti spíše než láska romantická v době zamilovanosti. A je vcelku jedno, zda ke zmíněné „transformaci” dojde ještě před svatbou, nebo až po ní. Důležité je, že k ní dojde.

Odborníci k tomu dodávají ještě pár rad, jak si „zdravé” manželství pojistit.

1. Buďte připraveni na společnou lásku 

Pokud oba partneři přijmou výše popsanou „společnou” lásku jako přirozenou a nevyhnutelnou, budou následným vývojem vztahu méně překvapeni, nebo dokonce zklamáni, když začnou pocity zamilovanosti rychle vyprchávat.

Sedm znaků, že nejde o pouhé pobláznění, ale pravou lásku

Vztahy a sex

2. Zapojte se do „aktivní” lásky

Změňte svůj postoj ve vztahu ze stavu „být zamilovaný” na „milovat”, abyste si zajistili spokojené manželství. Přijměte odpovědnost za svou spokojenost ve vztahu, ale i spoluzodpovědnost za vztah jako takový.

A nezapomeňte být ve vztahu aktivní. Udělejte si čas na erotiku a intimitu. Říkejte pravidelně svému partnerovi, čeho si na něm ceníte, přineste partnerce květiny, posílejte si vzájemně eroticky laděné zprávy, opravdu naslouchejte, když váš protějšek mluví.

Reklama

Související témata:

Související články

Toxické fráze, které ničí vztahy

Mezilidská komunikace je základním pilířem vztahů. Mnohá slova dokážou potěšit a motivovat, jiná naopak umí zraňovat a ničit. Ve vztahu obzvlášť. Proto je...

Výběr článků

Načítám