Hlavní obsah

Věci, které mohou pomalu a nenápadně zničit nový vztah

Novinky, Eliška Fischerová

Většina lidí pečuje o nový vztah v rukavičkách. Udělají, co druhému na očích vidí, snaží se projevovat náklonnost a častokrát dělají věci, které by za normálních okolností nedělali. Přesto existuje časovaná bomba, která nový vztah může zničit. Podle odborníků totiž existuje několik nevinných návyků, kvůli kterým jsou zamilované dvojice v ohrožení.

Foto: Profimedia.cz

V novém vztahu je poměrně snadné sklouznout do režimu rodičovství.

Článek

Ať už jste zajímavého muže potkala před několika dny, nebo se s novým partnerem scházíte už od Vánoc, rozhodně byste počáteční fázi vztahu neměla podceňovat. „Nevinný čin, jako je změna vztahového statusu, může na vztah vytvořit nepříjemný tlak,“ říká expertka na vztahy Julie Spirová.

Podobného názoru je také psycholožka Sidney Cohenová, která tvrdí, že zdánlivě nevinné návyky jedné osoby mohou nový vztah zcela ohrozit. Jaké věci byste tedy ani na začátku vztahu neměli bagatelizovat a kterým se úplně vyhnout?

Když nevíte, jak se věci mezi vámi mají a nedokážete o tom nahlas mluvit

Za jeden z největších problémů ve vztazích považujeme to, že partneři mezi sebou nemluví. S absencí komunikace se můžeme setkat už v líbánkové fázi vztahu, kdy si partneři nedokážou vyjasnit, zda mají plnohodnotný nebo nevázaný vztah.

„Mnoho partnerů na začátku vztahu odkládá otázku: Co jsme? Možná je to způsobeno strachem z odmítnutí, možná si připadají příliš zoufalí,“ říká odbornice na sexualitu Haylin Belayová pro Bustle.

Přesto byste měla zapomenout na všechny ostychy a zeptat se partnera na tuto otázku včas. „Dnes a denně vidím na sociálních sítích, jak si jeden z partnerů změní vztahový status, zatímco druhý partner o vážný vztah nestojí,“ mluví o důsledku nulové komunikace Julie Spirová.

Jednoznačné signály, že jste ve špatném vztahu

Vztahy a sex

Porovnáváte s ex

„To nejhorší, co na začátku nového vztahu můžete udělat, je porovnávat nového partnera s bývalým,“ říká expertka na vztahy Amanda Raimondiová.

I když by se mohlo zdát, že jde o nevinný zvyk, opak je pravdou. „Copak by se vám líbilo, kdyby vás partner porovnával se svou ex?“ ptá se Raimondiová a dodává, že byste se raději měla zaměřit na současný vztah a jeho budování.

Jednoduše řečeno, minulost nechte minulostí.

Zveřejňujete informace na sociálních sítích

Sociální sítě se staly důležitou součástí našich životů. Není tedy divu, že novinky z osobního života rády sdílíme s ostatními. Přesto byste v tomto ohledu měla být obezřetná a nevyslat do online světa nic, co by vašemu čerstvému vztahu mohlo ublížit.

„V ideálním případě si hned na začátku s partnerem vyjasněte, jaké informace o vztahu chcete sdílet,“ doporučuje Julie Spirová.

Když už jsme u sociálních sítí, vyplatí se, když většinu dne nebudete trávit u obrazovky chytrého telefonu. To samé vyžadujte také od svého partnera. „Může to být maličkost, ale když někdo vidí, jak často jste přilepená k telefonu, uvidí také, jak málo se věnujete reálnému životu,“ vysvětluje vztahová trenérka Jenna Ponamanová.

Jak muži a ženy přistupují k základním vztahovým otázkám

Vztahy a sex

Vyčítáte mu, že vám nepíše

Samozřejmě je důležité, abyste si s partnerem napsali pozdrav na dobré ráno, případně si zatelefonovali během polední pauzy. Přesto byste neměla celý den sedět v kanceláři a vroucně doufat, že vám bude posílat jednu textovou zprávu za druhou.

„Takové chování vám brání v osobním růstu a rozvoji. Zároveň příliš časté zasílání zpráv způsobuje falešný pocit důvěrnosti. Mnohem lepší je, když důvěru budete rozvíjet postupně, a především osobně,“ dodává terapeutka Erin K. Tiernová.

Řešíte jeho problémy

V novém vztahu je poměrně snadné sklouznout do režimu „rodičovství“. „Víme, jak se chovají naši rodiče a nevědomky jejich chování zobecňujeme. Následně se stane, že se jako rodiče chováme i v intimním vztahu,“ říká koučka Kim Olverová.

Ať už máte přehnaně ochranitelské sklony, pokoušíte se změnit jeho vzhled nebo máte výtky k jeho chování, rozhodně byste měla sundat nohu z plynu.

Nezapomeňte, že muži nechtějí chodit se svými matkami. „Navíc vaše chování může vypadat manipulativně,“ dodává Olverová.

Jak se stát lepším partnerem

Vztahy a sex

Příliš o sobě mluvíte

Nový partner je také novým posluchačem, kterému logicky chcete vyprávět celé své dětství i dospívání. Přesto nezapomínejte, že vztah je o dvou lidech, a rozhodně je důležité, aby partner nebyl pouhým posluchačem.

Věnujte pozornost tedy i jemu, ptejte se ho, vyzvídejte, a především se zajímejte o jeho koníčky, pohled na svět či hodnoty. Uvidíte, že právě toto chování váš partner nejvíce ocení.

Mluvíte o minulém vztahu

S předchozím bodem souvisí také fakt, že mnoho lidí nechtěně mluví o předchozím partnerovi. „Pokud mnohokrát před partnerem hovoříte o jednom konkrétním vztahu, může se zdát, že k bývalému partnerovi stále chováte romantické city,“ upozorňuje vztahový terapeut Michael Bouciquot.

Dávejte si tedy pozor na to, co o bývalém partnerovi říkáte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám