Hlavní obsah

Vánoce bez hádek! Jak předcházet nepříjemným sporům s partnerem

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že Vánoce jsou obdobím klidu a míru. Pravdou ale zůstává, že v mnoha rodinách je vánoční období synonymem stresu, hádek a konfrontací mezi partnery. Pokud se obáváte, že během Štědrého dne ztratíte trpělivost, nebo jenom chcete předejít nepříjemné ponorce, pak následujte sedm rad od vztahových terapeutů.

Foto: Profimedia.cz

Hádky o Vánocích nejsou ničím výjimečným.

Článek

Utrácení za dárky, návštěvy příbuzných i nezvykle mnoho času stráveného s partnerem. To všechno jsou stresové faktory, které ovlivňují pohodovou atmosféru Vánoc.

„Předvánoční čas je pro mnoho lidí velmi rušným obdobím, které může zvýšit napětí ve vztahu. Zdá se, že tuto sezónu vystihuje slovíčko více – utrácíme více peněz, navštěvujeme více příbuzných, a také více času trávíme s partnerem,“ říká vztahová poradkyně Melissa Pickettová a dodává, že následně se lidé cítí vyčerpaně a nervózně, což se poměrně rychle odráží na partnerském vztahu. Naštěstí existuje několik malých způsobů, díky kterým váš vztah přežije vánoční shon i stres.

1. Komunikujte

Kvalitní komunikace je základem spokojeného vztahu. Bohužel, mnoho párů zapomíná o problémech mluvit, případně se konverzaci o nepříjemných tématech vyhýbá. Za jedno z nejpalčivějších témat Vánoc můžeme označit peníze. „Páry by měly mluvit o finančních limitech na dárky. Zároveň by si měly ujasnit, kolik peněz chtějí a mohou utratit za celé vánoční období,“ říká manželská terapeutka Becky Stuempfigová, podle které páry před Vánoci zažívají tzv. finanční stres.

„Pokud si páry vypracují finanční plán, mohou se zmiňovaného stresu ušetřit,“ doplňuje terapeutka. Nezapomeňte komunikovat i o svých vánočních plánech. V tomto ohledu je také důležité, abyste s partnerem byli zajedno.

Osm malých pozorností, které upevní váš vztah

Vztahy a sex

Podle Stuempfigové vám plánování a dobrá komunikace pomůže v tom, že se vyhnete stresu, který pramení z plánování na poslední chvíli. „Nezapomeňte myslet ani na sebe a pokuste se ve svém vánočním plánu najít čas, který strávíte pouze se svým partnerem. Toto sváteční rande vás během vánočního chaosu zklidní,“ dodává.

2. Nezanedbávejte sex

Během vánočního shonu je poměrně jednoduché odstrčit intimitu na druhou kolej. Párová terapeutka Jennifer Monningerová ale říká, že právě milování posiluje partnerský vztah a napomáhá zmírnit stres.

I když je náročné si v předvánočním čase najít chvilku na intimitu, pokuste se o to. Nic nebrání ani tomu, abyste si vášnivou noc s partnerem naplánovali. Možná milování ztratí punc spontánnosti, ale na druhou stranu budete mít jistotu, že k intimnímu styku doopravdy dojde. Kromě sexu můžete stres pramenící z předvánočního zmatku zmírnit také dostatečným množstvím spánku, cvičením a společnými chvílemi s rodinou.

3. Mějte realistická očekávání

Vánoční čas je magickým obdobím, během kterého máme pocit, že se dějí zázraky. Přesto bychom se tomuto pocitu neměly zcela oddávat. Důvod? Vysoká očekávání se můžou rychle proměnit v jedno velké zklamání. Pokud například žijete v několikaletém vztahu a děláte si zálusk na malou krabičku s diamantovým prstýnkem, raději toto očekávání rychle vyžeňte z hlavy. Jedině tak předejdete případnému štědrovečernímu zklamání.

Jak přežít single Vánoce

Styl

„Očekávání, která vycházejí z diamantových reklam a kýčovitých televizních filmů, nepřispívají vaší duševní pohodě. Užívejte si vztah, který aktuálně máte, a zbytečně neočekávejte posun, který by nemusel během letošních Vánoc přijít,“ říká manželská terapeutka Christine Scott-Hudsonová pro Bustle.

4. Nestresujte se maličkostmi

Možná sama pociťujete tlak okolí, aby vánoční svátky byly jedním slovem dokonalé. Snaha o dokonalost ale vede k velkému stresu a napětí, a tak zůstaňte nohama pevně na zemi a zbytečně se nestresujte malými chybami.

„Vánoce jsou o tom, abyste byla se svými blízkými a společně si užívali toto krásné období roku. Všechno ostatní – od krásné dekorace až po lahodné cukroví – je jenom třešničkou na vánočním dortu,“ říká odbornice na vztahy April Davisová. Nenechte se tedy rozhodit okolím, a raději si užívejte přítomnost svého partnera a rodiny. Uvidíte, že to vašemu vztahu prospěje.

5. Dejte partnerovi prostor

Patříte k lidem, kteří v uplynulých měsících nebyli na home office? Pak pravděpodobně zažíváte období, kdy nečekaně mnoho času trávíte po boku svého partnera. Zprvu to zní jako sen, avšak po několika dnech můžete zažívat nepříjemnou ponorku. V takový moment byste si měla uvědomit, že vy i váš partner potřebujete dostatek osobního prostoru.

Šest důvodů, proč lidé zůstávají v nešťastných vztazích

Vztahy a sex

„Pokud partnerovi dáte prostor k dýchání, dopřejete mu čas na odpočinek a urovnání myšlenek. To ve výsledku povede k tomu, že bude odolnější vůči vánočnímu stresu, a navíc bude lepším partnerem. Je opravdu zdravé, když má člověk čas jenom pro sebe,“ dodává odbornice na vztahy April Davisová.

6. Nezapomínejte na malé rituály

Spokojené vztahy jsou plné malých rituálů, které drží partnery při sobě. I když jsou Vánoce poněkud chaotické, rozhodně byste na tyto rituály neměla zapomínat. Ať už jde o společnou ranní kávu, odpolední procházku, večerní popíjení vaječného likéru nebo polibek na dobrou noc. To všechno jsou drobné úkony, které posilují váš vztah a dělají ho odolnějším.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám