Hlavní obsah

Stále více párů odkládá sex kvůli únavě až na víkend

Novinky, Bohumila Kunertová

"Dnes ne, miláčku, jsem unavená." Věta, kterou stále častěji říkají nejen ženy, ale i muži. Kvůli hektickému životnímu stylu, vyšším nárokům v práci nebo péči o děti je stále více lidí tak unaveno, že během týdne nemají ani pomyšlení na sex.

Foto: Profimedia.cz

Příliš unavení na sex? Stále více párů odkládá sex na víkend, kdy nejsou tak vytíženi.

Článek

Pokud si myslíte, že jen u vás převládá během týdne nechuť na sex kvůli naprosté únavě, jste na omylu. Podle posledních průzkumů je tato situace stále běžnější.

Dvě třetiny dotázaných párů z celkového počtu tří tisíc přiznaly, že mají dostatek energie na sex převážně jen o víkendu, když nemusejí vstávat brzo do práce. Vysvětlení je podle serveru Daily Mail jednoduché. Stačí k tomu hektický životní styl a vysoké pracovní vytížení. Pokud se k tomu přičte ještě péče o domácnost a děti, je naprostá vyčerpanost téměř na denním pořádku.

"Po náročném dni v práci je běžnou součástí mnoha lidí péče o děti, úkoly, příprava večeře atd. Řada lidí je pak tak akorát schopna lehnout si do postele a usnout. Na nic jiného už jim jednoduše nezbývá energie. Někteří jedinci tak dávají před intimními chvilkami s partnerem přednost dohánění spánkového deficitu," potvrzuje odbornice Louise Whiteová.

Po desáté hodině už jen spánek

Ze zjištění vyplynulo, že nejčastějším důvodem pro odmítnutí sexu s partnerem je nekvalitní spánek v průběhu týdne, druhým nejrozšířenějším důvodem pak byla dlouhá pracovní doba.

Mnoho mužů i žen chodí spát ve velmi pozdní hodinu, což také není zrovna optimální stav, kdy by se většině z nich chtělo ještě pokračovat v postelových radovánkách. Téměř polovina dotázaných uvedla, že chodí v průměru uléhat kolem desáté hodiny, po této době je pro ně sex téměř nemyslitelný. Čtvrtina dokonce uvedla, že chodí spát dokonce už v devět hodin večer.

Další faktor zná snad každý rodič. Malé děti, které vstávají příliš brzo, nebo s nimi naopak každý večer zápasíte, protože pro změnu nechtějí usnout. Už to je vyčerpávající samo o sobě.

Většině pomáhá káva nebo čokoláda

Podrobné testy a dotazy mezi lidmi zjistily, že průměrný dospělý člověk se cítí fyzicky či psychicky vyčerpaný zhruba tři dny v týdnu. Sedm procent respondentů pak uvedlo, že se cítí unaveni každý den.

Průzkum nezapomněl ani na zjišťování, jak lidé znovu čerpají ztracenou energii. U téměř 40 procent dotázaných zabírá čaj nebo káva, zatímco pro 29 procent je přijatelnější jít si přes den na chvíli zdřímnout. Více než čtvrtina pak zkouší cvičit, 21 procentům pak pomáhá rychlý přísun energie, například ve formě čokolády.

Anketa

Provozujete sex už jen o víkendech nebo jinak volných dnech?
Ano, je to smutné, ale je to tak
51,8 %
Občas mám takový pocit
12,5 %
Ne, na sex mám energii i čas vždy
24,2 %
Zatím ne, ale pomalu se k tomu schyluje
6,6 %
Ano, ale jen kvůli protějšku
4,9 %
Celkem hlasovalo 15934 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nejrychleji načerpat ztracenou energii

Stává se vám, že každý večer padáte jak podťatí do postele, ale nechcete nic slevit na svém aktivním životě? Je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad, jež se...

Výběr článků

Načítám