Hlavní obsah

Sexuální požitkářství

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veškeré lidské jednání a rozhodování ovlivňuje hledání rozkoše nebo potěšení. To jsem nevymyslel já. Na to už přišli řečtí filosofové ve čtvrtém století před Kristem. Proti těmto vyznavačům požitkářství, vyskakují po věky věků zástupy odpůrců. Různí asketové a sebemrskači, kteří naopak nacházejí radost v odříkání a zdrženlivosti.

Článek

Kdo z nich má asi pravdu? Dlouhodobá životní zkušenost říká, že pravda se nachází někde uprostřed. V konzumaci potěšení platí pravidlo zlaté střední cesty. A vztahuje se na všechny smyslové požitky, včetně požitků sexuálních.

Tato poučka nabyla zvláštního významu, když vědci v mozku objevili chemickou látku zvanou dopamin. Už se zdálo, že byla nalezena pravá příčina příjemných pocitů. A také vysvětlení toho, proč tak toužíme po dobrém jídle nebo orgasmu. Nakonec však zjistili, že celý systém bude složitější. Samotný dopamin nestačí. Naši posedlost sexem, čokoládou, cigaretou, oblíbenou hudbou nebo i drogou způsobují i jiné mozkové látky podobné opiátům, říká se jim endorfiny.

S těmito látkami naše tělo pochopitelně šetří. Trvalý pocit slasti je nemožný. Na naše smysly útočí neustále smyslové vjemy. Spousta pachů, vůní, chutí, zvuků, obrazů, dotyků a dalších informací. Každá z nich může v mozku vyvolat různě velké množství endorfinu. Díky tomu snadno třídíme pocity na příjemné a nepříjemné.

Lidské počínání směřuje k znásobení příjemných vjemů. Dejme tedy za pravdu hédonikům. Naprostá většina lidí si přeje svou rozkoš zvýšit. Endorfin se někdy vyplaví i při stresu a pocitu nebezstejně pečí. O tom by mohli vyprávět vyznavači adrenalinových sportů nebo milovníci filmových hororů.

Pokud se budeme snažit stále stupňovat své požitky, zaplatíme za jídlo obezitou, za drogu závislostí a sexuální požitkářství z nás učiní pohlavního štvance.

Ale pozor! Zdroje rozkoše jsou omezené a brzy se vyčerpají. Sexuální prožitek brzy vyprchá. Stejně jako potěšení z dobrého oběda nebo radost z výhry v loterii. Chemická látka, která by zajišťovala trvalé potěšení ze sexuálního spojení je ryzí utopií. Pokud se budeme snažit tento požitek stále stupňovat, za jídlo zaplatíme obezitou, za drogu závislostí a sexuální požitkářství z nás učiní pohlavního štvance. Následky těchto dobrodružství budou nadmíru chmurné.

Jeden ekonom se mě nedávno ptal, jak vysvětlíme jeho požitek z hromadění peněz. Toto potěšení, jako naplnění touhy po moci nebo politických funkcích, spouští mozkové endorfiny zprostředkovaně. Potěšení, které nacházíme v penězích, společenském postavení a politických funkcích, můžeme vysvětlit představou dobrého jídla, pohodlného bydlení a kvalitního sexu, které si za to všechno pořídíme. I tady je ovšem namístě varovat před přesycením a závislostí. Ta hranice mezi požitkářstvím a askezí je opravdu někdy velice úzká.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýty o velkém penisu

Myslel jsem si, že o velikosti mužského přirození bylo řečeno a napsáno snad všechno. Besedy s dospívající mládeží i dotazy lidí pubertě dávno odrostlých...

Sexuální inzeráty jsou stále otevřenější

Je to fantastický jev. Za celý život nepotkáme dva naprosto stejné jedince. Dokonce jednovaječná dvojčata mají nespočet odlišností, i když nemusí být na první...

Slavný erotoman Charlie Chaplin

Která mužská vlastnost je pro ženy nejpřitažlivější? Na to se mě nedávno zeptali v jedné anketě. Pátral jsem ve všech možných výzkumech, abych nestřílel jen...

Výběr článků

Načítám