Hlavní obsah

Šest způsobů, jak si udržet zdravý partnerský vztah po narození dítěte

Novinky, ald

Příchod nového člena rodiny je doprovázen silnými emocemi, které do popředí zájmu staví miminko a jeho spokojenost. Není tedy divu, že na pár týdnů je partnerský vztah zcela upozaděn. Problém nastává ve chvíli, kdy se krátkodobé přehlížení vztahu promění v několikaměsíční standard.

Foto: Profimedia.cz

Jakmile se vše začne točit jen kolem dítěte, trpí partnerský vztah

Článek

Každodenní péče o miminko vyžaduje mnoho úsilí i energie. Obzvláště prvorodičky potvrdí, že najít balanc mezi životem s miminkem a partnerským vztahem je v prvních měsících po porodu zcela nemožné.

V takové chvíli je především důležitá partnerova trpělivost, a především notná dávka pochopení, díky které dokážou partneři novou životní etapu zvládnout. Pokud ale cítíte, že váš partnerský vztah upadá i po půl roce s miminkem, můžete podniknout jednoduché kroky k jeho záchraně.

1. Společná aktivita

Péče o potomka není pouze úlohou maminky, a tak vůbec není na škodu, když do celého procesu zapojíte i tatínka. Domluvte se, že například večerní koupání či uspávání bude ve vaší společné režii.

Partner si na vlastní kůži vyzkouší, jak náročné je starání o miminko a zároveň pochopí vaše občasné vyčerpání. Zároveň vás společná péče o dítě může krásně spojit a dodat vašemu vztahu rodinnou atmosférou.

Radost, trest a sexuální odříkání aneb Co vás čeká po narození potomka

Vztahy a sex

2. Upřímnost je klíčem

Nepříjemné a vypjaté chvilky, špatná nálada nebo třeba odměřené chování vůči partnerovi. To všechno jsou situace, které mohou dostihnout každou maminku. Některé ženy dokážou spouštěč takové nálady pojmenovat a samy vyřešit, jiné si „den blbec“ ventilují na svém partnerovi.

Myslete na to, že vám muž nevidí do hlavy a je pro něj obtížné určit, zda vaši špatnou náladu způsobil on sám. V ideálním případě si sedněte a v klidu proberte všechno, co vás trápí. Ať už jde o jeho nízké zapojení do chodu domácnosti, nebo třeba váš spánkový deficit.

3. Pravidelné rande

Dokáže váš potomek alespoň na pár hodin zůstat v péči babičky nebo tety? Pokud ano, pak využijte situace a naplánujete si s partnerem pár hodin pro sebe. Můžete zajít na společnou snídani, na krátkou procházku nebo třeba do kina.

Na samotném cíli nezáleží, důležité je, že alespoň chvíli budete sami dva. Společné rande by nemělo být pouze nárazovou akcí, ale naopak pravidelnou záležitostí, na kterou se s partnerem budete náležitě těšit.

Co si matky od otců svých dětí přejí

Vztahy a sex

4. A co sexuální život?

Otázka sexuálního života je pro mnoho čerstvých rodičů ošemetným tématem. Obecně platí, že není kam spěchat, což by měl respektovat i váš partner. Zároveň je důležité říci, že sexuální život byste měla aktivovat alespoň po malých krůčcích.

V případě, že se již delší čas od narození miminka na sex necítíte, měla byste to probrat s gynekologem, který vám dám odborné rady.

5. Vyjadřujte lásku

Myslete na to, že lásku lze vyjadřovat i jinými způsoby než sexem. Každodenní polibky, obětí nebo vlídná slova jsou tím nejlepším způsob, jak partnerovi říci, že ho milujete a jste za něj vděčná. Rozhodně úlohu polibků nepodceňujte, neboť občas dokážou hotové zázraky.

Rodiče těžko hledají čas pro své děti i pro sebe navzájem

Vztahy a sex

6. Jste matka i partnerka

Role matky sice zabírá poměrně dost času, ale vy byste nikdy neměla zapomenout, že jste i partnerka. Buďte tedy pro muže oporou a zároveň to samé vyžadujte od něj.

Myslete také na to, že role rodiče je nová pro vás pro oba, a tak je naprosto logické, že se s novou životní situací každý sžívá po svém.

Reklama

Související články

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Věrnost v partnerských svazcích, tedy k jednomu sexuálnímu partnerovi, nepatří k nejsilnějším vlastnostem člověka. Aby ne, když v něm není monogamie...

Co dělat, když se cítíte druhým zanedbáváni

Na začátku každého vztahu k sobě bývají partneři pozorní a láskyplní. Časem se ale věci mohou začít měnit. Láskyplná gesta a projevy pozornosti tak záhy může...

Výběr článků

Načítám