Hlavní obsah

Šest znaků, díky kterým odhalíte ideálního partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě lásky se hojně hovoří o tzv. červených vlajkách, tedy varovných signálech, na které byste si u svého protějšku měla dát pozor. Oproti tomu se ale můžeme setkat také s vlajkami zelenými, díky kterým poznáte, že právě randíte s člověkem, ze kterého se dříve nebo později může stát váš životní partner.

Foto: Profimedia.cz

Ideální partner může mít mnoho podob.

Článek

Pojem červená vlajka není žádnou velkou neznámou. Podle odborníků jde o soubor varovných signálů, které naznačují, že váš protějšek není ideálním partnerem pro život.

Povětšinou červené vlajky odkazují k manipulátorům, narcisům či sukničkářům, kteří si neváží vaší lásky a obětavosti. Na druhou stranu bychom ale měly znát také opačný pojem, tedy zelené vlajky, které naznačují, že se scházíme se skvělým člověkem.

„Zelená vlajka značí, že jste s danou osobou v bezpečí, a tudíž byste ve vztahu měla pokračovat,“ říká expertka na vztahy Laurel Houseová.

V případě zelených vlajek platí jednoduché pravidlo – čím více, tím lépe. „Jakmile u daného člověka spatříte hned několik zelených vlajek, tím pravděpodobnější je, že randíte s důležitou osobou vašeho života,“ dodává Houseová.

Ideální počet sexuálních partnerů? Víc než jeden a míň než moc

Vztahy a sex

Samozřejmě je důležité dodat, že zelené vlajky jsou pouhým vodítkem. Ve finále vždy záleží pouze na vaší intuici a emocích, které k druhému člověku chováte.

A jaké jsou podle odborníků nejčastější zelené vlajky?

1. Navazuje a udržuje oční kontakt

Nebojte, pokud s vámi dotyčný neudržuje oční kontakt, neznamená to, že váš vztah je u konce. Přesto je velkou výhodou, když si na začátku nového vztahu dokážete dlouze hledět do očí.

„Pokud s vámi muž naváže oční kontakt, pak naznačuje, že vás doopravdy poslouchá, a především mu na vás záleží,“ říká manželská terapeutka Jacquelina Mendezová.

Navíc, oční kontakt napomáhá lepšímu soustředění a především posiluje vzájemnou intimitu.

2. Ctí vaše ne

„Vaše ‚ne‘ je ne – není potřeba žádné vyjednávání ani vysvětlování,“ tvrdí Mendezová. V tomto ohledu je důležité zdůraznit, že partner by měl respektovat „ne“ nejen v oblasti milostných hrátek, ale také v každodenním životě.

Pokud například přijdete pozdě z práce domů a zrušíte večerní schůzku v restauraci, pak je podstatné, aby partner vaši omluvu respektoval a zbytečně na vás nenaléhal. Jakmile ale dojde k vyjednávání nebo nátlaku, znamená to, že daný člověk nectí vaše přání a potřeby.

Podle čeho poznáte, že máte vedle sebe toho pravého

Vztahy a sex

3. Konverzace nad zlato

Není žádným tajemstvím, že konverzace je důležitou součástí každého vztahu. Pokud tedy randíte s člověkem, který si s vámi povídá jak o příjemných, tak o méně příjemných tématech, pak vám gratulujeme. Pravděpodobně vedle sebe máte člověka, který doopravdy stojí o vážný vztah založený na upřímném jednání.

4. Je nablízku, i když je daleko

Na začátku nového vztahu netrávíme s dotyčným člověkem čtyřiadvacet hodin denně. Naopak, častokrát se vídáme pouze jednou nebo dvakrát do týdne.

„Pokud ale máte pocit, že je vám daná osoba neustále nablízku, pak jde jednoznačně o zelenou vlajku,“ říká manželská terapeutka Mendezová a dodává, že díky chytrým telefonům můžeme mít pocit propojenosti i ve chvíli, kdy jsme od sebe několik set kilometrů.

„Tímto chováním ukazuje, že si vás váží a chce do vztahu investovat energii každý den,“ dodává pro Well and Good.

5. Sní o společné budoucnosti

Rozhodně není žádoucí, abyste po pár týdnech randění plánovali svatbu. Důležité je pouze to, zda se s daným člověkem bavíte o budoucnosti a cítíte, že s vámi „počítá“. Možná jste už prohodili několik slov o letní dovolené, možná se rýsuje setkání s vašimi rodiči. Ať tak či onak, tyto ukazatele naznačují, že se váš vztah vyvíjí příznivým směrem.

„Plánování společné budoucnosti vnímám jako jasnou zelenou vlajku,“ tvrdí Mendezová.

Deset znaků, kterými se podle vědců pyšní dokonalý partner

Vztahy a sex

6. Nejde jenom o sex

„Jistě, sex je pro romantický vztah a naše blaho důležitý, ale konverzace, které se točí pouze kolem toho, mohou být problematické,“ upozorňuje Mendezová.

Určitě není od věci, když si budete všímat, zda dotyčný hovoří pouze o sexu, případně má neustálé sexuální narážky. Pokud ano, dávejte si na daného člověka pozor a příliš si od vztahu neslibujte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám