Hlavní obsah

Sedm nejtěžších věcí ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tomu, co nám mnohdy předkládají romantické filmy, vztahy nejsou jednoduché a vyžadují mnoho práce. Cesta k vytvoření dlouhodobého, hlubokého a smysluplného vztahu není vždy okouzlující a zábavná. Navíc se na ní objevují potíže, se kterými se partneři musí vypořádat.

Foto: Profimedia.cz

Na cestě k vytvoření a udržení dlouhodobého vztahu se může objevit celá řada překážek.

Článek

„Jedním z největších problémů na počátku už je samotné stanovení, kdy se z pouhého vídání někoho stává oddaný a reálný vztah,“ tvrdí pro server Independent odbornice na vztahy Hayley Quinnová. Jaké další překážky se postupem času ve vztazích objevují?

1. Definování vztahu

S příchodem seznamovacích aplikací je hledání člověka, který by nám vyhovoval, mnohem snazší. Jenže to, že nám někdo sedne, a občas se vídáme, automaticky neznamená vztah.

Kdy se z příležitostného sexu může stát vážný vztah

Vztahy a sex

„Je lehké někoho najít, ale těžké definovat s touto osobou vztah. Nejlepší je promluvit si a zjistit, na čem jste. Pokud bude dotyčný tvrdit, že na vztah není připravený, i když jste se párkrát sešli, akceptujte to. A hlavně hledejte mezi osobami, které chtějí to samé co vy. Neslevujte ze svých požadavků jen proto, že se vám někdo líbí,“ radí Quinnová.

2. Vzájemný respekt

Možná to je samozřejmost, ale během různých fází života se bude ve vztahu měnit i úroveň vašeho vzájemného respektu. Někdy k lepšímu, jindy k horšímu.

Ať tak či tak, nerespektování partnerových názorů, hranic či zájmů může vést k vážným problémům, říká autorizovaná psycholožka a vědkyně Daria Kussová.

„Respektujte, že lidé mohou být odlišní, mít jiné názory na danou věc, či odlišné potřeby ve vztahu,“ navrhuje.

7 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než láska

Vztahy a sex

„Doufat, že někoho změníte, není realistická strategie a je poměrně pravděpodobné, že z dlouhodobého hlediska selže. Uvědomte si, že se ne vždy musíte na všem shodnout. Buďte rádi, že máte po svém boku skvělého člověka.“

3. Nedostatek komunikace

Neefektivní komunikace s partnerem bývá častou příčinou hádek. Většinou pak kvůli tomu, že snadno získáte pocit, že vás dotyčný neposlouchá.

Nejlepší způsob, jak vyřešit komunikační potíže (nedostatek komunikace, nepochopení), je mít vždy dostatek času na řešení problému, stejně tak pomáhá praktikování aktivního naslouchání, radí Kussová.

Nesprávné vyložení řeči těla aneb Jak vznikají komunikační chyby

Vztahy a sex

„Vyhněte se výčitkám a obviňování,“ dodává s tím, že tím se vše jen zhorší. „Buďte otevření a respektujte toho druhého.“

4. Společně trávený čas

Hlavně v dlouhodobých vztazích se často stává, že se čas vyměřený jen pro vás dva omezí na minimum.

„Všichni bychom měli vědět, že jednostranně řízené vztahy nefungují. Prosperují jen tehdy, když si obě strany mohou užívat jak společné chvíle, tak i ty s kamarády. Rozhodně se nechcete dostat do stavu, kdy jediný čas, který trávíte se svým partnerem, je třeba večer u televize. Zkuste místo toho jít na procházku nebo se věnovat společnému zájmu,“ radí Quinnová.

5. Fyzická intimita 

Pokud máte s partnerem potíže s fyzickou intimitou, je to běžná věc, která se stává, ale je třeba ji řešit, aby nezpůsobila další problémy.

„Sex a fyzický dotek produkují oxytocin – hormon lásky, který buduje důvěru a sbližuje,“ vysvětluje Kussová, proč je fyzická intimita potřebná.

Nejčastější sexuální problémy, kvůli kterým partneři vyhledávají odbornou pomoc

Vztahy a sex

6. Kompromisy

Jedna z osvědčených rad praví, že chcete-li udržet vztah, je třeba se naučit dělat kompromisy. Quinnová k tomu dodává, že je rovněž důležité si uvědomit, jaký je správný stupeň kompromisu.

„Mít realistická očekávání od vztahu a nevynucovat 100 procent stejných preferencí je základním vodítkem, jak toho dosáhnout. Je třeba vytvořit harmonii a naučit se přijímat i dávat. A také vědět, kdy je dobré jít s proudem, a kdy naopak vyjádřit vlastní potřeby.“

Audit vztahu: Zjistěte, zda žijete po boku osudového muže

Vztahy a sex

7. Neshody

Hádky jsou neodmyslitelnou součástí vztahu. Způsob, jakým se hádáte, pak utváří vztah.

„Schopnost umět se efektivně posunout vpřed i ve chvíli, kdy s druhým nesouhlasíte, je to důležité. Když místo trucování druhého obejmete, nebo místo vytahování dávno vyřešených věcí budete věcně argumentovat, jste na správné cestě,“ uzavírá Quinnová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám