Hlavní obsah

S kapavkou agresivnější než virus HIV si poradíme, tvrdí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Svět obletěla zpráva o nové formě kapavky, která měla být agresivnější než virus HIV a není léčitelná. Americké zdravotnické úřady však tuto informaci popřely s tím, že moderní medicína si s touto pohlavně přenosnou nemocí umí poradit.

Foto: Profimedia.cz

Kapavku způsobuje bakterie Neisseria gonorrhoeae.

Článek

Rozruch vyvolal podle serveru Hawaii News Now případ ženy, u níž byla zjištěna kapavka odolná vůči klasickým lékům. Podle Petera Whiticira z amerického ústavu pro prevenci pohlavně přenosných chorob a AIDS jde ale jen o nový kmen bakterie.

Vyloučil přitom, že by si s ním lékaři nevěděli rady. Whiticir zároveň dodal, že je dobře, že se mezi lidmi opět zvýší povědomí o této sexuálně přenosné chorobě. Měli by prý proti ní přijímat náležitá opatření, tedy vyvarovat se nechráněného sexu.

Kapavka je druhou nejčastěji hlášenou pohlavně přenosnou nemocí v Severní Americe, ale i v České republice. Obvykle na sebe upozorní bolestivými vředy a výtokem z genitálu a je spojována s mimoděložním těhotenstvím a neplodností. Pokud není řádně léčena, pak hrozí celá řada komplikací, včetně zánětlivého onemocnění a infekcí krevního řečiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám