Hlavní obsah

Profesor spočítá délku manželství

NEW YORK

Již v samotný den svatby je možné s poměrně velkou přesností zjistit, jak dlouho manželství vydrží. Tvrdí to americký profesor James Murray, který se touto problematikou zabývá již přes patnáct let. Ke stanovení délky používá psychologickou anketu a matematické rovnice.

Foto: Archiv Jarošovský pivovar

Jarošovský pivovar

Článek

Profesor Murray, který je spoluautorem knihy The Mathematics of Marriage (Matematika manželství), na základě svých nových výzkumů dospěl k názoru, že rovnicemi, které sestavil zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy, lze předpovídat délku manželství s přesností přes devadesát procent.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Nechali byste si spočítat, jak dlouho vydrží vaše manželství?

Model je sice na první pohled vcelku jednoduchý, výzkum ovšem trval deset let. Murray a jeho spolupracovníci si před více než deseti lety vybrali 700 nových manželských párů, které poté na základě přesně stanovené metodiky podrobili psychologické anketě. Každý pár odpovídal zhruba patnáct minut na otázky týkající se například sexu, výchovy dětí anebo domácnosti a zacházení s penězi.

Za dva roky na pohovor

Psychologové v průběhu ankety pozorně sledovali novomanžele a zaznamenávali jejich reakce. Ty poté byly společně s odpověďmi vyhodnoceny podle určitého systému a proměněny v matematické vzorce - zvlášť pro ženu a zvlášť pro muže.

Na základě těchto vzorců pak bylo prý možné vypočítat, jak dlouho by mohla jednotlivá manželství trvat. Manželské páry pak byly každé dva roky zvány k novým pohovorům.

Za deset let pozorování těchto 700 manželských párů se údajně ukázalo, že rovnice moc nezklamaly. Profesor je sice neprozradil, rovnice se však strefily ve více než devadesáti procentech případů.

Anketa

Nechali byste si spočítat, jak dlouho vydrží vaše manželství?
Ano
65,3 %
Ne
34,7 %
Celkem hlasovalo 877 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženám se lépe stárne bez mužů

Ženám se bez mužů lépe stárne. Ať už jsou vdovy, rozvedené nebo se nikdy neprovdaly, podzim života stráví v lepší formě než jejich vrstevnice žijící s muži,...

Britky jsou bez manželství šťastné

Více než polovina svobodných Britek je velmi šťastná, že nejsou vdané. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou Mintel.

Sobectví rozvrací manželství

Egoismus je nejčastějším hrobařem manželství. Potvrzují to výsledky ankety, při níž němečtí psychologové vyzpovídali 1018 představitelů obou pohlaví ve věku...

Výběr článků

Načítám