Hlavní obsah

Proč vztahový kompromis ve stylu půl na půl málokdy funguje

Mnozí lidé si myslí, že dokonalý vztah je takový, kde každý z partnerů přebírá svůj díl odpovědnosti za vše a dělí se tzv. fifty fifty. Že je vždy potřeba kompromis a být „fér“ ke každému člověku. Pároví terapeuti ale z vlastních zkušeností zjistili, že to tak mnohdy není.

Foto: Profimedia.cz

Dobrý vztah není ani tak o ústupcích, ale spíše o spolupráci.

Článek

Za téměř 40 let výzkumů se ukázalo, že když se pároví terapeuti ptali svých klientů, „kolik procent práce odvádějí ve vztahu“, málokdo uvedl 50 procent. V tomto ohledu tedy nelze mluvit o spravedlivém rozdělení, tvrdí pro server Yourtango kliničtí psychologové Phyllis Koch-Serasová a Peter Seras.

Proč je kompromis ve vztahu mýtus

Podle odborníků je rovnocenný kompromis ve vztahu mýtus. Ano, chcete, aby byl váš vztah spravedlivý, stejně tak se nechcete cítit využíváni nebo vykořisťováni. Ani se vzdávat a ustupovat moc snadno.

O čem se páry ve zdravém vztahu nehádají

Vztahy a sex

Chcete-li ale rovnocenné partnerství, zeptejte se sami sebe: Čeho se budu muset vzdát, abych dostal/dostala to, co chci?

Je třeba vědět, že život není spravedlivý. Co tedy dělat, čím nahradit kompromis? Podle odborníků je výhodné být ve vztahu aktivní a spolupracovat. Spolupráce je podle nich akce bez kompromisů. Není o utrpení, povinnostech, nebo dokonce obětech.

Kdy vztah nelze považovat za vážný, s budoucností

Vztahy a sex

Spolupráce je aktem štědrosti a závazku vůči vztahu jako takovému. Značí, že se budete snažit tak dlouho, dokud společně nevytvoříte řešení, které bude splňovat potřeby obou jedinců.

Pokud ideální vztah není o dělení půl na půl, tak o čem?

Skvělý pár je takový, v němž je každý člověk oddaný celku, nejen své polovině. Není to tedy o dělení 50/50, ale o vztahu 100/100. To znamená, že je každý člověk v každém okamžiku plně oddán celému vztahu.

Pět klíčových témat, na kterých byste se s partnerem měli shodnout

Vztahy a sex

Pokud nastane situace, že jeden z partnerů nemůže „dodržet svou část dohody“, druhý to udělá s vědomím, že pokud by se role obrátily, laskavost by se mu vrátila. Pokud jste tím nejlepším partnerem, a dáváte lásku a důvěru, pak věřte, že druhý bude také takový. O spravedlnost tady nejde. Každá aktivita jednoho z partnerů nemusí být vyvážena plnohodnotně aktivitou druhého.

Cílem není dát tomu druhému to stejné ve stejné „hodnotě“, ale to, co v dané chvíli dát máte a můžete – to vytváří spolupráci, nikoli kompromis. Možnost, nikoli povinnost. Každý se snaží ze všech sil, bez ohledu na to, co druhý v danou chvíli udělá.

Anketa

Děláte ve vztahu často kompromisy, ustupujete druhému?
Sem tam ano, ale jen výjimečně
12,7 %
Ano, často raději ustoupím
43 %
Ne, hledáme uspokojivé řešení pro oba stejně
44,3 %
Celkem hlasovalo 2052 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám