Hlavní obsah

Kdy vztah nelze považovat za vážný, s budoucností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku nového vztahu zažíváme krásné chvíle, které jsou ale protkány mnoha otázkami. Nejčastěji se samy sebe ptáme, zda vztah můžeme považovat za vážný. Pokud v současné době řešíte podobnou otázku, pomůže vám několik znaků, díky kterým rozpoznáte vážný vztah od nezávazného.

Foto: Profimedia.cz

Ne každý od vztahu očekává to, co ten druhý.

Článek

Poznala jste někoho, s kým si skvěle rozumíte? Vídáte se? A každý den si vyměníte alespoň několik zpráv? Možná váš vztah vnímáte jako vážný a věříte, že se scházíte s budoucím manželem a otcem vašich dětí.

Bohužel, dokud si s partnerem na rovinu o vašem vztahu nepopovídáte, jde o pouhé sny a tužby. Je totiž možné, že člověk na druhé straně přistupuje ke vztahu mnohem nezávazněji a vnímá ho pouze jako chvilkovou záležitost.

„Člověk, se kterým se scházíte, nemusí být nutně osobou, se kterou chcete strávit zbytek svého života,“ říká o nezávazném vztahu rodinná terapeutka Jacqueline Mendezová.

Naproti tomu vážný vztah lze na první dobrou poznat podle toho, že společně s partnerem plánujete budoucnost, a navíc oba cítíte, že jsou naplňovány vaše emocionální, fyzické a duševní potřeby.

Kdy se z příležitostného sexu může stát vážný vztah

Vztahy a sex

Pokud si stále nejste jistá, jak váš vztah definovat, vztahoví terapeutové nabízejí pět klíčových znaků, podle kterých poznáte nezávazný vztah.

1. Žádné plány do budoucna

Jak už bylo řečeno, plánování budoucnosti je živou vodou pro všechny vztahy. Pokud si ale všímáte, že váš partner o budoucnosti vůbec nemluví, pravděpodobně to znamená, že vztah nepovažuje za vážný.

„V tomto ohledu je důležité poznamenat, že mluvíme o plánování dlouhodobé budoucnosti. I v nezávazných vztazích totiž můžete plánovat, a to společnou večeři za týden nebo setkání za čtrnáct dnů,“ upozorňuje na rozdíl sexuální terapeutka Chanta Blueová pro Well and Good.

Dalším znakem nezávazného vztahu je nulová rozmanitost aktivit. „V praxi to znamená, že společně děláte pouze omezený počet aktivit a váš partner nepřichází s novými nápady,“ dodává Blueová.

2. Vaše schůzky postrádají intimitu

„Vnímám obrovský rozdíl mezi schůzkou v restauraci a v kině. Zatímco při večeři konverzujete a leckdy otevřete i intimní téma, v kině pouze hodinu a půl mlčky sedíte,“ říká terapeutka Mendezová a dodává, že lidé v nezávazném vztahu mají tendenci volit aktivity, během kterých člověk není zranitelný a nemůže se zcela otevřít druhému.

Takové chování vede k tomu, že mezi vámi a partnerem nevzniká důležité intimní propojení.

Po kolika schůzkách zjistíte, že to s vámi muž myslí vážně

Vztahy a sex

3. Povrchové konverzace

Odborníci se shodují, že při konverzaci v nezávazném romantickém vztahu se partner záměrně vyhýbá vážným tématům. Vše je dáno tím, že s vámi do budoucna nepočítá, a tudíž nemá potřebu poznat vaše hodnoty, názory na svět nebo vyslyšet vaše vyprávění o rodině.

Jednoduše řečeno, v takovém vztahu s největší pravděpodobností budete řešit pouze velmi povrchní témata, která nebudou mít nic spolčeného s vaší osobností.

4. Vedete oddělené životy

Ano, je jasné, že po třech týdnech randění ještě neproběhlo velké rodinné seznámení. Na druhou stanu je důležité, aby se partner alespoň o vaši rodinu, potažmo přátele zajímal.

„Pokud partner vnímá váš vztah jako nezávazný, pak je mu pravděpodobně jedno, jestli si bude rozumět s vašimi kamarády nebo rodinou,“ tvrdí Mendezová.

Stejně tak není nic výjimečného, když partner zarytě mlčí o svém soukromí. Možná doposud nevíte, jestli má sourozence a ani netušíte, z jakého města pochází.

Strach se vázat aneb Proč se někteří muži neženou do svatby

Vztahy a sex

5. Nezajímá se o vaše sexuální potěšení

Sex je nedílnou součástí každého romantického vztahu. Jakmile ale žijete v nezávazném vztahu, dost možná je sex jenom o fyzické aktivitě, nikoliv o romantických emocích. To většinou poznáte podle toho, že se partner nezajímá o vaše sexuální potěšení, nereaguje na následné mazlení a častokrát nemá zájem ani o polibky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám