Hlavní obsah

Pohotovostní antikoncepci dostanete konečně bez receptu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži se smekne nebo protrhne prezervativ. A jako naschvál o víkendu. Jeho partnerka už dnes nemusí složitě hledat fungující pohotovost, kde jí napíší recept na nouzovou antikoncepci, která zabrání otěhotnění. Od konce listopadu 2011 dostane tyto tabletky v lékárnách na občanský průkaz.

Foto: Profimedia.cz

Když se podíváte na weby, zjistíte, že o těchto tabletkách existuje řada nesmyslných představ a mýtů.

Článek

Lékárník by jí měl zároveň vysvětlit způsob jejich užívání, vedlejší účinky, ale i situace, kdy už nemá význam je vzít.

Stejně tak by ji měl upozornit na léky, které mohou snížit účinnost tohoto hormonu.

V kabelce stále s sebou

Nejlepší ale je, když žena nosí pohotovostní antikoncepci v kabelce stále s sebou (vydrží jí pět let). V příbalovém letáku má pak napsané všechno důležité.

Čemu nerozumí, to může v klidu probrat s gynekologem při některé z návštěv. A nemusí pro antikoncepci v případě nouze nikam složitě běhat nebo jezdit. Navíc, čím dřív pilulku použije, tím víc se může spolehnout na její efekt.

Foto: Profimedia.cz

Když se podíváte na weby, zjistíte, že o těchto tabletkách existuje řada nesmyslných představ a mýtů. Některé ženy, zejména věřící, v nich vidí potratovou pilulku, která likviduje zárodek plodu. Další zase varují před tím, že její účinky snižuje alkohol. Jiné si myslí, že můžou mít klidně další nechráněný styk, když si ji vezmou. Pojďme probrat fakta.

Těm, které už otěhotněly, pilulka neublíží

Pohotovostní antikoncepce (k mání je Postinor2 nebo Escapelle) obsahuje hormon levonorgestrel. Ten působí třemi mechanismy. Buď zabrání uvolnění zralého vajíčka, nebo jeho oplodnění, anebo uhnízdění v děloze. Rozhodně tedy nejde o potrat, jak tvrdí odpůrci tohoto typu antikoncepce.

V případě, že už žena otěhotněla díky některému z předchozích pohlavních styků, a neví o tom, tato pilulka těhotenství ukončit nedokáže a plod nepoškodí. Prostě jen nezabere. Hormonální mechanismy těla přirozeně zablokují její účinky.

Platíčko obsahuje dva nebo jeden prášek. Žena by je měla užít nejpozději do tří dnů (respektive do 72 hodin) po souloži, po které jí hrozí otěhotnění. Pokud jsou v něm dvě tabletky, musí tu druhou spolknout po 12 až 16 hodinách, ale ne později. Spolehlivost levonorgestrelu se pohybuje přes 80 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ženy po něm nesahají jen tehdy, když selže prezervativ. Častou chybou je také to, že partner nezvládne přerušovanou soulož. Nebo si mužova partnerka zapomene vzít klasickou antikoncepční pilulku. Někdy zapomene dokonce na dvě. Jiná si zase špatně spočítá neplodné dny. Lékaři dávají levonorgestrel i znásilněným ženám. Funguje jako záchranná brzda v krizových situacích. Rozhodně nemůže nahrazovat běžnou hormonální antikoncepci.

Jaké jsou nejčastější vedlejší účinky

Zhruba u jedné uživatelky z deseti může hormon vyvolat: únavu nebo bolest hlavy; nevolnost; nepravidelné krvácení; různě intenzívní bolest v podbřišku.

Méně časté bývá zvracení, posun menstruace nebo změna její intenzity (příliš slabá nebo naopak silná), případně špinění v průběhu cyklu. Vzácněji se objeví zvýšená citlivost prsou, průjem či závratě. Vysloveně výjimečná bývá vyrážka, kopřivka, svědění a otok obličeje.

Prevít alkohol

Alkohol neovlivňuje účinky levonorgestrelu. Pokud to s ním však žena přehnala a trápí ji kocovina, měla by se poradit s lékárníkem, jestli by nebylo dobré trochu vystřízlivět. Tím spíš, že jedním z vedlejších účinků zmíněného hormonu může být nevolnost a vzácněji i zvracení.

Foto: Profimedia.cz

Závislostí na alkoholu trpí častěji ženy, které mají méně hodnocené a rutinní zaměstnání.

Když zvrací dřív než po třech hodinách od polknutí prášku, musí sáhnout po novém balení antikoncepce. Je proto dobré dohodnout se s lékárníkem, jak to prakticky udělat, pokud by k tomu došlo. Tento problém může navíc znepříjemnit život i ženě, která je střízlivá.

Když pilulky nezabraly

Pokud žena použije levonorgestrel, měla by tři týdny nato navštívit svého gynekologa. Aby se ujistila, že hormon zafungoval tak, jak měl, a nedošlo tedy k těhotenství. Když se jí menstruace opozdí o pět dní nebo je slabá, případně silná, bývá dobré si udělat těhotenský test. Ale nejlepší je zajít s těmito příznaky okamžitě ke gynekologovi.

Levonorgestrel může využít i kojící žena. Dostane se jí sice do mléka, ale v malém množství. Pokud má obavy i z tohoto množství, může ho snížit tak, že si pilulku vezme hned po kojení a pak šest hodin odsává mateřské mléko, které znehodnotí. Tím sníží množství hormonu v mléce, které se v prsu dál tvoří.

Pohotovostní antikoncepce je relativně bezpečný prostředek. Proto ho Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil k prodeji v lékárnách bez receptu. S dobrou účinností snižuje nežádoucí otěhotnění i případné interrupce. Ročně ho použije zhruba 50 000 párů z odhadovaných 70 000, které se dostaly do zmíněných potíží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám