Hlavní obsah

Hormonální antikoncepce chrání, může ale i velmi ublížit

Novinky, Andrea Zunová

Téma hormonální antikoncepce (HA) bude asi vždy rozpoutávat vzrušené debaty. Na jedné straně budou stát její zastánci a na druhé ti, kteří s jejím užíváním nesouhlasí.

Dlouhodobé užívání antikoncepce může způsobit i neplodnostVideo: Novinky

 
Článek

Za „velký milník v plánovaném rodičovství“ označuje hormonální antikoncepci MUDr. Helena Máslová. Podle ní by ji měly užívat jen ty ženy, které si v žádném případě těhotenství nemohou dovolit. Lékařka upozorňuje na to, že hormonální antikoncepce obsahuje estrogen, který byl v roce 2002 zařazen mezi prokázané karcinogeny. „Je také známo, že hormonální antikoncepce zvyšuje riziko tromboembolických nemocí,“ informuje MUDr. Helena Máslová a varuje před řadou dalších nežádoucích účinků. Určitě se však nedá říci, že by byla striktně proti užívání hormonální antikoncepce.

Nakonec je to jeden z nejspolehlivějších způsobů, jak předejít neplánovanému těhotenství. Ti lidé, kteří jsou zastánci hormonální antikoncepce, budou dávat k dobru ještě zlepšení pleti, úpravu menstruačního cyklu, nebo třeba možnost regulace menstruace. Je také pravda, že hormonální antikoncepce snižuje pravděpodobnost rakoviny vaječníků.

Kdy začít používat hormonální antikoncepci?

Odborníci i laici se zřejmě shodnou na názoru, že hormonální antikoncepci by měly používat dívky, které začnou žít pravidelným sexuálním životem. Ale je také důležité si uvědomit, že pokud začne dívka užívat hormonální antikoncepci příliš brzy, může mít časem problémy s otěhotněním. Za těmito problémy může, ale nemusí, být i narušená psychika. MUDr. Máslová míní, že delší užívání HA má na psychiku rozhodně vliv. Již dříve uvedla, že je osobně přesvědčena, že kromě ztráty libida může antikoncepce vést i ke zvýšené emoční labilitě a sklonům k depresím.

Nyní už ale na trhu existuje mnoho druhů hormonální antikoncepce a lékař po posouzení zdravotního stavu tak navrhne tu nejšetrnější. Objevila se dokonce už i hormonální antikoncepce pro muže. Její další výzkum se však nikam neposunul, i proto, že testované výrobky měly citelné vedlejší účinky.

Hormonální antikoncepci by neměly užívat:

  • těhotné ženy
  • ženy, které mají neléčený vysoký tlak
  • ženy, které mají poruchy jaterních funkcí
  • ženy s nadměrnou srážlivostí krve

Gynekolog, který HA předepisuje, rozhodně musí být seznámen se zdravotním stavem ženy.

Přesto se ale nemusí jen žena bránit nechtěnému těhotenství. Nejšetrnější variantou pro ženský organismus je používání kondomu. Na tom se ale musí dohodnout oba partneři.

Reklama

Související témata:

Související články

Hormonální antikoncepce mění paměť

Hormonální antikoncepce ovlivňuje mnohé, podle některých průzkumů dokonce ženy mate při výběru partnera. Teď se ukazuje, že také mění paměť. Zatímco uživatelky...

Výběr článků

Načítám