Hlavní obsah

Po jak dlouhé době vyznat partnerovi lásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte spolu teprve pár týdnů, a přesto už víte, že je to „ten pravý“? Pak se nabízí vyslovit dvě důležitá slova – miluji tě. Jenže, co když vaše city nejsou opětované? A kdy je partner připraven na to, aby slyšel vaše vyznání? Terapeutka Deirdre Cosgroveová vysvětluje, jak bychom s vyznáním lásky měly pracovat, a především, jak poznáme správné načasování.

Foto: Profimedia.cz

Vyznání lásky signalizuje, že pro vás druhá osoba něco znamená.

Článek

Každý vztah dříve nebo později dospěje do bodu, kdy budete chtít vyslovit ono pověstné miluji tě. Pravdou ale zůstává, že v některých případech bychom vyznání lásky nejraději neodkládaly a vyslovily ho po pár týdnech známosti.

„Tato slova znamenají posun ve vztahu, posun k nové hlubší úrovni,“ říká terapeutka Deirdre Cosgroveová a dodává, že vyznání lásky signalizuje, že pro vás druhá osoba něco znamená.

Když „miluji tě“ přijde příliš brzy

Možná se vám samotné někdy stalo, že jste po pár schůzkách měla „miluji tě“ na jazyku. Obzvláště v počáteční, líbánkové fázi vztahu máme pocit, že daný člověk je naší spřízněnou duší a životní láskou. A tak mnoho žen neváhá a při první příležitosti řekne „miluji tě“.

„Osobně jsem velký romantik, takže si myslím, že pokud cítíte, že někoho milujete, je vždy dobré tento pocit vyjádřit. Přesto by měl člověk počítat s tím, že čím dříve to ve vztahu řekne, tím větší je riziko emocionálního zranění,“ tvrdí terapeutka.

Vyznání lásky může vztah posílit nebo zničit

Vztahy a sex

Vše je způsobeno tím, že každý člověk zpracovává emoce po svém. Není tedy žádnou výjimkou, když partner ještě není připraven na takto vážná slova, nebo se cítí pod tlakem, aby láskyplné vyznání opětoval.

Zároveň se může stát, že partnera vaše slova svou intenzitou vyděsí, a následně se rozhodne vztah ukončit.

Kdy si lidé vyjadřují lásku?

Jak už bylo zmíněno, každý člověk je jiný, a tak nelze říct, kdy je ideální doba na vyjádření lásky. Přesto platí, že bychom se neměly nechat strhnout počáteční silnou zamilovaností, která si leckdy pohrává s našimi hormony i racionálním uvažováním.

„Řekla bych, že pro lidi je nejtypičtější, když své vyznání vysloví během několika měsíců po seznámení,“ říká Cosgroveová.

V takovou chvíli se dvojice už poměrně dobře zná, dokázala rozvinout a zpracovat emoce, a především dokáže vzniklé emoce rozpoznat. Podle Deirdre Cosgroveové je ideální, když s vyslovením „miluji tě“ přijde první partner.

Rozdíl mezi poblouzněním a láskou

Vztahy a sex

„Díky tomu získáte více jistoty. Navíc se můžete rozhodnout, zda chcete jeho slova opětovat, nebo vyčkáte, dokud si nebudete stoprocentně jistá. Častokrát se ale setkávám s tím, že partneři pocítí lásku ve stejný moment, což je ideální situace,“ dodává terapeutka.

Existuje láska na první pohled?

Z romantických filmů, románů i vyprávění přátel občas získáme dojem, že láska na první pohled existuje. Pravdou ale zůstává, že doposud není láska na první pohled vědecky potvrzená.

Jakmile potkáme zajímavého člověka, který se nám líbí, je přirozené, že se v našem těle zvyšuje hladina oxytocinu, hormonu lásky. V mnoha případech bychom ale spíše měli hovořit o chtíči než o lásce na první pohled. A právě chtíč vede k tomu, že chceme pokračovat v rozvíjení vztahu, a následně dosáhnout kýžené lásky.

Manželský terapeut Omar Ruiz uvádí příklad, kdy mnoho čerstvých párů vysloví „miluji tě“ během sexu. „Pokud tato slova zaznívají pouze ve chvílích vášnivého sexu, pak je to jasný chtíč,“ říká Ruiz pro Well and Good.

„Láska pro mě znamená prohloubení emocionálního spojení, k jehož rozvinutí je zapotřebí čas. Myslím, že pocit lásky páry budují, když mluví o svém nitru a jsou schopny si navzájem pomoci v těžkých chvílích,“ vysvětluje Ruiz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám