Hlavní obsah

Pět tipů, jak se o Vánocích nepohádat s partnerovou rodinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou krásným obdobím v roce, kdy trávíme čas se svými nejbližšími. Jakmile si ale najdeme životní lásku, mohou do naší štědrovečerní pohody promluvit dva nechtěné hlasy, tedy tchán a tchyně. Naštěstí existuje několik metod, díky kterým se vaše Vánoce s „vyvdanou“ rodinou ponesou v klidné a přívětivé atmosféře.

Foto: Profimedia.cz

I štědrovečerní atmosféra se může proměnit v dusno.

Článek

Co člověk, to jiný pohled na Vánoce. Zatímco v jedné rodině je nedílnou součástí Štědrého dne zapalování prskavek, krájení ovoce či podvečerní procházka, v jiných rodinách tráví 24. prosinec výhradně před televizní obrazovkou s cukrovím v ruce.

V případě Štědrého dne totiž neexistují žádná pravidla, a tak je čistě na každé rodině, jak si nastaví své vánoční zvyky a tradice. Problém ale přichází v momentě, kdy se dvě rozdílná pojetí Vánoc střetnou.

Následně přichází na scénu mnoho otazníků i konfliktů, které vaši štědrovečerní atmosféru promění v dusno, ve kterém nedokážete dýchat nejen vy, ale třeba ani vaše tchyně nebo partner.

Co tedy udělat proto, aby Vánoce s tchyní a tchánem byly opravdu šťastné a veselé?

1. Táhněte s partnerem za jeden provaz

Ruku na srdce, tchyni ani tchána si nevybíráme, a tak je možné, že od časného rána musíte poslouchat připomínky od tchyně, případně nevybíravé otázky tchána. V těchto krizových momentech, kdy budete mít pocit, že vám vybuchne hlava, si vzpomeňte na svého partnera.

„Jakmile budete chtít na jeho rodinu negativně reagovat, vybavte si, co k partnerovi cítíte. Je opravdu důležité, abyste si uvědomila, že středobodem vašeho vesmíru nejsou partnerovi rodiče, nýbrž partner,“ říká vztahový kouč Chris Armstrong.

Klíč ke šťastnému manželství spočívá v těchto šesti vztahových dovednostech

Vztahy a sex

I když to není jednoduché, pokuste se oprostit od negativních myšlenek. „Během Štědrého dne se může objevit mnoho stresujících momentů. Pokud se ale nad nimi zamyslíte, zjistíte, že ve většině případů jde o nepodstatné věci,“ připomíná odbornice na vztahy Karenna Alexanderová pro Bustle.

2. Mluvte o svých obavách

Pokud už jste Vánoce s tchyní a tchánem po boku zažila, pravděpodobně tušíte, co vás letos čeká. V takové chvíli se vyplatí, když si své obavy nenecháte pro sebe. Naopak, upřímně si s partnerem popovídejte o tom, co vás stresuje a zkuste přijít na řešení problému.

Chápeme, že není jednoduché mluvit s partnerem o jeho rodičích, avšak pokud budete upřímná a vyhnete se silně subjektivním pocitům, pak partner vaše obavy jistě pochopí.

3. Nepřehánějte to s návštěvami

Štědrý den strávíte s tchyní a tchánem, na Boží hod vánoční vyrazíte za partnerovou sestrou a na Štěpána vás čeká delegace tetiček a strýčků. Pokud takto vypadá váš vánoční scénář, pak je zcela logické, že chytáte mírné záchvaty paniky.

V ideálním případě zkuste pozměnit plány a rodinná setkání „zřeďte“ volnými dny, které strávíte pouze se svým partnerem. Uvidíte, že během těchto odpočinkových dnů zapomenete na všechny rodinné neshody, a následně s partnerovou rodinou dokážete lépe vycházet. Stejně tak vám pomůže, když na daných návštěvách nebudete přespávat, a raději se vydáte na noc do svého bytu.

Pět klíčových témat, na kterých byste se s partnerem měli shodnout

Vztahy a sex

4. Pozor na nevhodné dárky

K Vánocům dárky bezesporu patří. Pravdou ale zůstává, že výběr vhodného dárku pro tchyni a tchána je vyšší dívčí. Snažte se proto dárky pro partnerovu rodinu vybírat s citem, případně s partnerem. Jedině tak předejdete rozčarování nebo kyselému úsměvu pod stromečkem.

Na druhou stranu je také dobré, když k dárkům od partnerových rodičů budete přistupovat s rezervou. Možná na vás bude čekat „lapač prachu“, možná se tchyně vytasí se silným parfémem, který se k vám absolutně nehodí, v obou případech ale zachovejte dekorum.

5. Pozitivní mysl je základ

„Rodiče vašeho partnera mohou působit otravně, hlasitě nebo nepříjemně, ale nepředpokládejte, že se tak chovají úmyslně. Naopak snažte se k nim přistupovat tak, že pro svého syna, potažmo pro vás, chtějí jenom to nejlepší,“ radí vztahový kouč Chris Armstrong.

Snažte se k rodinným sešlostem přistupovat pozitivně, poznejte své limity a v nejhorších chvílích myslete na to, že další společné Vánoce vás čekají až za 365 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám