Hlavní obsah

Klíč ke šťastnému manželství spočívá v těchto šesti vztahových dovednostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recept na šťastné manželství neexistuje. Přesto můžeme zapracovat na některých dovednostech, díky kterým bude naše manželství vzkvétat.

Foto: Profimedia.cz

Zaručený recept na šťastné manželství neexistuje.

Článek

Před oltářem jeden druhému slibujeme, že spolu zůstaneme v dobrém i ve zlém. Jenže málokdo si v daný okamžik dokáže představit „to zlé“. Následně jsou partneři překvapeni první krizí, nedokážou skousnout finanční tíseň nebo je ochromí partnerova nemoc.

To všechno jsou životní okamžiky, během kterých manželé musí zatnout zuby a tvrdě pracovat na tom, aby se vztah nerozpadl jako domeček z karet.

„Je časté, že jeden z partnerů si uvědomuje, co ve vztahu nefunguje, zatímco druhý partner problém nevidí či záměrně přehlíží,“ vysvětluje párový psycholog Geoff Lamb a dodává, že bez kvalitní komunikace nelze problémy ve vztahu vyřešit.

Lze někdy omluvit čtení textových zpráv partnera?

Vztahy a sex

Zároveň je podle jeho názoru klíčové, aby partneři ovládali šest vztahových dovedností. Pokud se tak stane, dokážou problémům lépe čelit a především s jejich manželstvím nezamává první krize.

1. Soucit

Jakmile řešíme s partnerem problém, automaticky se zaměřujeme pouze na své pocity, názory a pohled na věc. Přitom to nejdůležitější, co bychom měly udělat, je nahlížet na problém i partnerovou optikou.

„Jedna z technik, kterou používám při párové terapii, se nazývá kruhové dotazování. Technika funguje tak, že se partnera ptám na zkušenosti a názory jeho polovičky,“ říká Lamb a dodává, že díky tomu se člověk dokáže vžít do partnerových pocitů.

Následně už je jenom krůček od pochopení k zmiňovanému soucitu. Zkuste se proto při další partnerské rozepři podívat na problém partnerovým pohledem. Pokud se vám to podaří, máte nakročeno ke spokojenému manželství.

2. Trpělivost

Možná jste si všimla, že od svého partnera vyžadujete, aby byl takový nebo makový. „Trpělivost ale znamená, že pro svého partnera vytvoříte prostor. Dopřejete mu, aby byl sám sebou,“ říká párový psycholog.

Snažte se proto na partnera nenaléhat a za žádných okolností mu neříkejte, jak by se měl chovat. Buďte trpělivá a především se zajímejte o partnerovy pocity. „Pokud si dokážete osvojit trpělivost, pak váš vztah bude doopravdy růst,“ míní Geoff Lamb pro Brides.

Pět klíčových témat, na kterých byste se s partnerem měli shodnout

Vztahy a sex

3. Týmová práce

„Týmová práce ve své podstatě znamená spolupráci. A nedílnou součástí spolupráce je kompromis,“ tvrdí Lamb a dodává, že dělat kompromisy je v některých situacích vyšší dívčí.

Není divu, do daného rozhodnutí se promítají silné emoce, které můžou zamíchat kartami. Přesto je dobré vědět, že úspěšného kompromisu lze dosáhnout, a to za pomoci komunikace.

„Partneři by měli dostat prostor k vyjádření svých postojů. Následně je důležité, aby se navzájem poslouchali a snažili se vyřešit problém ku spokojenosti obou stran,“ říká párový psycholog.

4. Odpuštění

Nikdo není dokonalý – ani vy, ani váš partner. „Je logické, že čas od času se jeden z vás bude mýlit. Podstatné je pouze to, jak se k dané mýlce postavíte a zda dokážete odpouštět,“ vysvětluje Lamb.

Ve vypjatých situacích rozhodně nebalte kufry, netřískejte dveřmi ani se neobrňte mlčením. Naopak, i v tomto ohledu platí, že klíčem k uzdravení vztahu je komunikace, díky které dokážete na vzniklou chybu nahlížet z větší perspektivy.

Podle psychologa je také dobré, když k daný problém nebudete obalovat svými domněnkami. „Jakmile si v hlavě vytváříme příběh o chování našeho partnera a jeho motivech, vzniká mezi námi spíše odstup a propast. Poté nedokážeme reagovat na to, co se mezi námi doopravdy stalo,“ dodává Lamb.

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Vztahy a sex

5. Naslouchání

Ve vztahu je důležité nejen kvalitně komunikovat, ale také naslouchat. I když si možná říkáte, že tuhle dovednost zvládáte levou zadní, určitě si vybavíte okamžiky, kdy jste partnerovi skočila do řeči, mávla rukou nad jeho starostmi nebo jste jeho slova vůbec nevnímala.

Snažte se být lepším posluchačem, který se bude vyptávat na podrobnosti, a především se naučte se zájmem poslouchat. Uvidíte, že to váš manžel náležitě ocení.

6. Otevřenost

Podle párového psychologa je manžel jedinou osobou na světě, před kterou byste se za každých okolností měla cítit sama sebou. A stejně tak je žádoucí, aby váš partner byl otevřený všemu, co mu říkáte, o čem sníte nebo přemýšlíte.

„Když před partnerem dokážete vyjádřit, co si myslíte, cítíte, chcete a po čem toužíte, pak váš vztah bude upřímný a autentický,“ vysvětluje Geoff Lamb.

Samozřejmě je žádoucí, aby obdobným způsobem přistupoval k vašemu vztahu i partner.

Reklama

Související články

Znamení, že vaše manželství vydrží dlouho

Manželství může být stejně tak krásné jako nesnesitelné. Se stále narůstajícími počty rozvodů to spíše vypadá na nepohodu. Ale naštěstí i tak stále existují...

Výběr článků

Načítám