Hlavní obsah

Pět důvodů, proč už neprožíváte výbušný sex jako na začátku vztahu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nějací partneři tvrdí, že jsou spolu dvacet let a přesto je jejich sex plný vášně a touhy jako na začátku, pak buď lžou, nebo nemají páru o tom, co je dobrý a náruživý sex. Případně jediné, co mezi nimi skutečně funguje, je právě sex, ale o harmonickém vztahu nemůže být řeč.

Foto: Profimedia.cz

Závazek přispívá k podvědomému přesvědčení, že jakmile je kořist ulovena, ztrácí na zajímavosti a ceně.

Článek

Podle odbornice na vztahy Tracy Coxové jednoduše není možné i po letech prožívat stejný sex jako na začátku vztahu, a to hned z několika důvodů.

1. Každý závazek snižuje apetit

Podle odborníků existuje jednoduchý psychologický vzorec, že nejvíce toužíme po věcech, které obvykle nemůžeme mít. Naopak vše, co začneme vlastnit, začne ztrácet postupně svou přitažlivost.

Jakmile se s protějškem sestěhujete, ztratí svou přitažlivost i sex. Sice už nebudete muset dlouhosáhle plánovat, kdy a kde se pomilujete, budete tak moci učinit kdykoliv budete spolu, ale zároveň tak i odstraníte tři důležité atributy touhy - dobrodružství, nedostupnost a tajemství.

Není orgasmus jako orgasmus

Vztahy a sex

Závazek také přispívá k podvědomému přesvědčení, že jakmile je kořist ulovena, ztrácí na zajímavosti a ceně.

Navíc většina párů se velmi rychle začne chovat tzv. jako doma. Přestanou hledět na to, co mají na sobě, jak vypadají a v podstatě i co dělají. Jejich vzájemná atraktivita tak záhy bude ta tam.

Samozřejmě nikdo nemůže neustále vypadat dokonale a chovat se ideálně, nicméně, pak to nelze očekávat ani od sexuálního chtíče.

2. Hormony lásky začnou fungovat jinak

Na začátku každého vztahu naše tělo, včetně mozku, zcela pohltí hormony lásky. Jedinec v ten okamžik začne na svět pohlížet skrz růžové brýle. Vše je doslova zalité sluncem a sexem. Jenže nic netrvá věčně.

Asi po devíti měsících až roce začne mozek tlumit uvolňování těchto opojných a sexuálních hormonů, a to z čistě prozaických důvodů. V době zamilovanosti jednoduše nejsme schopni posoudit, zda ten druhý je skutečně ten pravý pro život, protože vlivem hormonů nejsme schopni rozumných rozhodnutí.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Co všechno s ženami dělá testosteron

Vztahy a sex

Získáme tak alespoň částečný nadhled a s větší pravděpodobností dokážeme kriticky posoudit silné a slabé stránky druhého. Jen díky této objektivitě budeme schopní posunout se dál k dlouhodobému závazku a případnému rodičovství.

3. Záchrana před nudou a vyčerpáním

V okamžiku zamilovanosti partneři přestanou i vnímat svět kolem sebe. Nic pro ně není důležitějšího než strávit každou volnou vteřinu s tím druhým. Přátelé, rodina, zaměstnání či koníčky jdou jednoduše stranou.

Euforie způsobená koktejlem hormonů v podstatě funguje podobně jako kokain. Vysoké dávky dopaminu a serotonimu dávají zamilovaným pocit, že nemusí spát ani jíst, přesto mají energie na rozdávání.

Pět kroků, jak skoncovat se závislostí na partnerovi

Vztahy a sex

Být v takovém stavu ale dlouhodobě, by bylo pro tělo značně vyčerpávající. aby mohl člověk fungovat, potřebuje i klid a rutinu.

Je tedy hezké být zamilovaný, ale pokud se tak děje příliš dlouhou dobu, škodilo by to i našemu zdraví a ostatním vztahům, včetně kariéry.

4. Plánování sexu

Přestože všichni tvrdí, že naprosto nejlepší sex je ten spontánní, na začátku vztahu jde u většiny lidí především o plánovaný sex, protože se na něj většinou i hodně připravují.

Častěji tak řeší, co mají na sobě, jak vypadají či dlouhosáhle přemýšlí nad každým dotykem i technikou milování. V době zamilovanosti totiž touží být v posteli tím nejlepším.

Časté důvody, kvůli kterým ženy nedosahují orgasmu

Vztahy a sex

5. Skutečnost přichází až po čase zamilovanosti 

Na začátku vztahu vlivem dokonalého koktejlu hormonů dochází k náruživému sexu bez větší námahy. Jakmile ale dojde k omezení hormonů, člověk k tak výbušnému a vzrušivému sexu musí začít vyvíjet i větší úsilí, což mu ubírá na energii.

K sexu tedy začne docházet nejen méně často, ale i zcela s jinou intenzitou. Jedná se tedy o zcela přirozený proces, který sice můžeme změnit, ale rozhodně to nebude zadarmo.

Reklama

Související témata:

Související články

Příliš mnoho sportu škodí sexu

Pravidelná fyzická aktivita lidem prospívá, ale tak jako je to se vším, nic se nesmí přehánět. Vědci již dříve přišli se zjištěním, že ženy, které se věnují...

Výběr článků

Načítám