Hlavní obsah

Časté důvody, kvůli kterým ženy nedosahují orgasmu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex je pro mnoho dospělých více než žádanou aktivitou, která jim přináší mnohá potěšení. Ne vždy to ale bývá jednoduché, například co se týče orgasmu. Smutné statistiky americké Cleveland Clinic například tvrdí, že pouhých 10 % žen dosáhne orgasmu pravidelně a bez potíží. Zbytek se k němu také často dopracuje, ale po zdolání mnohých překážek, které tomu brání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z obecného porovnání mezi pohlavími je dosažení orgasmu při sexu mnohem jednodušší u mužů. U žen se vyvrcholení dá podle odborníků přirovnat k tajemné hře s nejistým koncem.

Už jen proto, že každá žena je jiná a líbí se jí něco jiného, tudíž i cesta k jejímu vyvrcholení je jiná.

Když se k tomu přidají ještě mnohé další faktory, které cestu za vyvrcholením komplikují, jedná se u mnohých o téměř nedosažitelný cíl. Odborníci pro server Woman´s Day odhalili některé časté důvody, které ženám brání v dosažení orgasmu.

Úzkost

Jedním z častých faktorů negativně ovlivňujících průběh či dosažení orgasmu bývají úzkosti, tvrdí psychiatr Grant Hilary Brenner. Podle výzkumu Valparaiso University v americké Indianě až polovina žen, které měly potíže s orgasmem, trpěly v té samé době různými úzkostmi.

Když se k tomu přidají potíže s přijmutím vzhledu vlastního těla, je pro mnohé téměř nemožné orgasmu dosáhnout.

Nedostatečná lubrikace

Dalším faktorem ovlivňujícím dosažení orgasmu bývá pro mnohé nedostatečné zvlhčení vaginy při sexu.

Známe věkové rozmezí, ve kterém si ženy užívají nejlepší sex svého života

Vztahy a sex

„Zvlhčení pohlavních orgánů jednoznačně činí tyto partie více eroticky senzitivní, pro mnohé ženy to tak znamená i lepší dosažení orgasmu,” vysvětluje Michael Castleman, autor knihy Great sex (Skvělý sex).

Přílišná stimulace

I když je určitá stimulace pro sex přínosná, i zde platí, že všeho moc škodí.

„Většina lidí se mnohé o sexu dozvídá z pornografických filmů. Ty ale často poměrně ignorují realitu. Naznačuje se v nich, že čím rychlejší a tvrdší stimulace bude, tím lepší bude i sex. To ale není pravda. Orgasmus je totiž přímo spojen s ženským nervovým systémem, a i když to cítí každá trochu jinak, mnohé jednoduše potřebují mírnější a klidnější přístup,” tvrdí vztahová koučka Blaire Lindsayová.

Partner neví, co se vám líbí 

I v moderní době plné technologií a vychytávek můžeme s jistotou říci, že ještě stále nikdo neumí číst myšlenky. A v sexu to platí dvojnásob. Automaticky tak neznamená, že partner pozná nebo vytuší, co se vám líbí a bude to praktikovat. Takže se nebojte a řekněte to. A pokud se stydíte, zkuste to v pravý okamžik naznačit.

Léky jako nepřítel sexu

Málokdo v životě může tvrdit, že nikdy nebral žádné léky. A málokdo může s klidným svědomím říci, že když je bral, přečetl si nejdříve informace o možných vedlejších účincích. Proč o tom mluvíme? Jednoduše proto, že mnohé léky mohou negativně ovlivňovat průběh sexuálních hrátek, tvrdí vztahová terapeutka Kat van Kirková.

Časté sezení

Na sexuální život má velký vliv i životní styl, tedy i to, pokud máme například sedavé zaměstnání. To je pro naše pracovní uspokojení možná vhodné, pro sexuální život ale už méně.

Využijte přestávky v zaměstnání efektivně, zacvičte si office jógu

Zdraví

Zkuste proto do svého „sedavého” života zařadit více pohybu, a to i v pracovní době, kdy si dopřávejte minimálně častější procházky.

Nedostatek oxytocinu

Důležitou roli v sexuálním životě žen sehrává i oxytocin tzv. hormon lásky. Pokud se ho v těle netvoří dostatek, může být dosažení orgasmu složitější. Častým viníkem, kvůli kterému se v těle netvoří dostatek hormonu, bývá stres.

Za závislost na sexu může podle vědců oxytocin

Vztahy a sex

Vysoké podpatky

Nošení bot na vysokém podpatku činí mnohé ženy sexy, alespoň podle vyjádření mužů. Ženy s tím možná často souhlasí, ale také vědí, že jejich nošení není příliš příjemné.

Kromě toho, že z takových bot dokážou po krátké chvilce dost bolet nohy, může jejich časté nošení ovlivňovat i správnou funkci různých svalů vedoucích k mnohým tělesným orgánům.

Vysoké podpatky způsobují hallux, mohou i za chronickou bolest v kříži a artrózu

Zdraví

Nedostatečný pitný režim

Za ztíženou cestou k dosažení orgasmu může stát podle odborníků i něco tak běžného jako pitný režim. Aby potřebné tkáně mohly reagovat na vzrušení, potřebují být pružné - a k tomu potřebují dostatek tekutin. Míněno samozřejmě nealkoholických.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

V počáteční fázi vztahu bývá přitažlivost a sex na prvním místě. S léty se sice priority mění, ale přesto by intimní život měl hrát v tom partnerském důležitou...

Výběr článků

Načítám