Hlavní obsah

Neodpírejte si sex! Zamává s celou řadou potíží

Novinky, ald

Nikde není psáno, kolik sexu bychom za týden, měsíc nebo rok měli prožít. Pokud jste ve vztahu, kde sex není tématem číslo jedna, nebo partnera vůbec nemáte, pak rozhodně nepropadejte panice. Na druhou stranu pravidelný sex s sebou přináší několik zdravotních benefitů, které by člověk měl znát.

Foto: Profimedia.cz

Sex má celou řadu zdravotních benefitů.

Článek

Ať se nám to líbí, nebo ne, sex je nedílnou součástí našeho života a ovlivňuje nás více, než je na první pohled patrné. Odborníci z Medical News Today se proto zaměřili na hlavní oblasti lidského zdraví, které z pravidelného sexu profitují.

Srdce

Při zkoumání vlivu sexu na kardiovaskulární systém vyšlo najevo, že zásadní roli hraje pohlaví.

Zatímco u sexuálně aktivních žen panuje nižší riziko vzniku srdečních příhod, muži takové štěstí nemají. Americká studie z roku 2016 totiž poukázala na to, že vysoká úroveň sexuální aktivity u mužů naopak zvyšuje riziko kardiovaskulárních příhod.

Výsledky této studie je nutné brát s rezervou a mnohem efektivnější bude, když intenzitu sexuální aktivity proberete se svým kardiologem.

Krevní tlak

Sexuální aktivita také může zamávat s krevním tlakem. Ze stejné studie vyplynulo, že ženy s pravidelným sexem měly nižší krevní tlak než ty, které sexuálně abstinovaly.

Počet provedených kliků dokáže u mužů odhalit riziko infarktu a dalších srdečních problémů

Zdraví

U mužů se stejné výsledky nepotvrdily. Zároveň je dobré vědět, že pokud už vysoký krevní tlak máte, pak není důvod, abyste se sexu vyhýbali.

Imunitní systém

Dlouhodobě se hovoří o tom, že pravidelný sex má vliv na náš imunitní systém. Lidé, kteří si sex dopřávají alespoň dvakrát do týdne, mají ve svém těle více imunoglobulinu A.

Tato protilátka patří k pěti nejdůležitějším a výraznou roli hraje v ochraně proti mikroorganismům.

Jak řešit sexuální problémy v jakémkoli věku

Vztahy a sex

Vlivem sexu na imunitní systém se zabývala i nedávná studie na americké Indiana University, která zkoumala schopnost imunitního systému zabíjet infekční patogeny v různých fázích menstruačního cyklu.

Přestože výsledky naznačují, že sexuální aktivita může hrát v této otázce významnou roli, autoři tvrdí, že před vyvozením jakýchkoli závěrů je nutný další výzkum.

Rakovina prostaty

Také pánové mohou ze svého aktivního sexuálního života těžit zdravotní benefity. Jedním z nich je skutečnost, že vysoká frekvence ejakulace snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty.

Rakovina prostaty může zcela bez povšimnutí bujet i několik let

Zdraví

Do studie z roku 2004 se zapojilo 30 000 mužů, u kterých byla zkoumána ejakulace v různých fázích života. Výsledek?

Muži, kteří ejakulovali nejméně jedenadvacetkrát do měsíce, měli nižší riziko vzniku rakoviny prostaty než pánové, kteří ejakulovali nejvýše sedmkrát za měsíc.

Stres

Vypadá to, že sex patří k těm nejlevnějším antidepresivům na světě. Intimní styk si hravě poradí s kortizolem, tedy hormonem, jehož hladina se zvyšuje v reakci na stres. Díky sexu dojde ke snížení kortizolu jak u mužů, tak u žen.

Zároveň se během intimních hrátek uvolňují endorfiny, oxytocin a další příznivé hormony, které taktéž mají pozitivní vliv na snížení stresu.

Sexuoložka Hanka Fifková: Když psychika ničí erekci

Vztahy a sex

Spánek

Pokud máte v poslední době problémy se spánkem, pak si naordinujte pravidelnou dávku sexu. Hormony, které se během sexu uvolňují, dokážou totiž navodit stav ospalosti.

Během orgasmu také dochází k uvolnění hormonu zvaného prolaktin, který vyvolává pocity uspokojení a relaxace.

Reklama

Související články

Ženská ejakulace - můžete ji zažít i vy?

Jedním z nejspornějších témat v oblasti sexuality je ženská ejakulace. Některé ženy tvrdí, že ji zažívají na pravidelné bázi, jiné se domnívají, že jde...

Výběr článků

Načítám