Hlavní obsah

Jak dobře znáte svou vaginu? Sedm překvapivých faktů, která se v biologii neučí

Novinky, ald

Je naší součástí, přesto ve společnosti nedokážeme vyslovit její označení. Výzkum z roku 2016 dokonce zjistil, že 65 % mladých žen nechce o vagině vůbec mluvit. Je tedy nejvyšší čas zvrátit statistiky a zjistit, co v sobě ženské pohlavní ústrojí ukrývá za tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Nejdůležitější funkce naplňuje vagina během sexuálního styku, menstruace a porodu.

Článek

Slovo vagina pochází z řeckého kólpos, což v překladu znamená mateřský klín. Odborněji můžeme říci, že jde o svalovou trubici, která vede z vulvy k děložnímu hrdlu. Nejdůležitější funkce naplňuje pochva během sexuálního styku, menstruace a porodu.

Web Medical News Today odhalil sedm zajímavých skutečností o pochvě, které by měla vědět každá žena.

1. Cviky vagině svědčí

Nebojte se do svého fitness plánu zařadit také cviky pánevního dna. Ačkoliv se traduje, že jsou vhodným nástrojem proti úniku moči, ve skutečnosti také přispívají ke zlepšení sexuálního života. Ideální volbou jsou Kegelovy cviky, které vyvinul americký gynekolog Arnold Kegel.

S pomocí těchto speciálních cviků dochází k lepší vaginální lubrikaci a snadnějšímu dosažení orgasmu. Obdobnou funkci mohou zastat také Venušiny kuličky, které taktéž posilují svaly pánevního dna.

Jaroslav Zvěřina: Obyčejné cviky zlepší erekci i orgasmus

Vztahy a sex

2. Správné pH je základ

Laktobacily patří mezi prospěšné mikroorganismy uvnitř vaginy, které napomáhají udržovat přirozené pH. Pokud hladina laktobacilů klesne, dochází ke zvýšení vaginálních hodnot pH nad 4,5. Právě toto číslo je doslova živnou půdičkou pro všechny nežádoucí bakterie, které způsobují infekce.

Je tedy nanejvýš důležité, aby pH vaginy mělo hodnotu menší než zmiňovaných 4,5. Pokud trpíte na časté vaginální záněty, mohly by vám pomoci čípky s laktobacily, které stačí po sexu zavést do vaginy. Případně se poraďte se svým lékařem.

S přirozenou hladinou pH v pochvě úzce souvisí problematika parfemovaných mýdel. Používání těchto produktů výrazně narušuje rovnováhu vaginálních bakterií, což může vést k již zmiňovaným infekcím. Je vhodné sáhnout po intimních mýdlech, díky kterým budete mít jistotu, že nenarušují přirozené pH.

3. Na vůni záleží

I v oblasti reprodukčních orgánů platí, že jsme to, co jíme! Například existuje rozšíření přesvědčení, že zvýšená konzumace ananasu dokáže vagině vtisknout sladší vůni.

Naopak nepříjemný zápach způsobuje cibule, česnek, chilli papričky nebo sýr. Určitě není vhodné vůni vaginy podceňovat. Pokud se domníváte, že vůně pochvy je příliš štiplavá, může se jednat o známku nepříjemné infekce. V takovém případě se obraťte na svého lékaře.

Pět věcí, které ovlivňují tělesný pach v oblasti intimních partií

Zdraví

4. Tajemství skvalenu odhaleno

Co má společného vagina se žralokem? Na první pohled nic, na druhý organickou sloučeninu skvalen! Skvalen je nejen součástí tekutiny, kterou vagina produkuje, ale také se nachází ve žraločích játrech.

Zároveň skvalen patří k důležitým složkám kosmetických produktů, a tak ho můžete naleznout v hydratačních vodách, opalovacích krémech nebo třeba ve vlasové kosmetice.

5. Potěšení díky bodu A

O bodu G bylo napsáno mnoho, zato bod A patří mezi poměrně nové objevy. Za jeho zkoumáním stojí malajský lékař Chua Chee Ann, který ve své studii uvedl, že 10 až 15 minut stimulace bodu A vedlo k okamžitému orgasmu.

Tomuto bodu se také často přezdívá erotogenní zóna poševní klenby a údajně se nachází hluboko uvnitř vaginy, mezi děložním hrdlem a močovým měchýřem.

Každoroční prohlídku u gynekologa se nevyplácí podceňovat

Zdraví

6. Může se tampon uvnitř vaginy ztratit?

Slyšela jste někdy o tom, že tampon zmizel uvnitř pochvy? Pokud ano, pak jste pravděpodobně narazila na městskou legendu, která se skutečností nemá nic společného.

Otvor v horní části vaginy je jednoduše natolik malý, že není možné, aby se v ní tampon ztratil. Na druhou stranu může dojít k uvíznutí tamponu. V takovém případě musí ihned zakročit lékař, jinak byste byla vystavena možnému syndromu toxického šoku.

7. Za rozkoš může klitoris

I když klitoris není součástí vaginy, byla by škoda nezmínit zajímavý fakt. Na konci klitorisu se nachází neuvěřitelných 8000 nervových zakončení. Právě takto vysoké číslo zaručuje, že jde o jádro sexuální rozkoše.

Zároveň studie z roku 2012 odhalila, že se klitoris během sexuálního vzrušení může zvětšit až o 300 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám