Hlavní obsah

Rakovina prostaty může zcela bez povšimnutí bujet i několik let

Novinky, das

Rakovina prostaty patří k vůbec nejčastějším onkologickým onemocněním mezi českými muži. Ročně jí onemocní kolem 7,5 tisíce mužů a asi 1500 na ni umírá. Nemoc může zcela bez povšimnutí bujet i několik let, ve většině případů je ale zachycena včas a tedy v okamžiku, kdy je ještě bez metastáz a je tedy dobře léčitelná.

Foto: Profimedia.cz

Na rakovinu prostaty mohou upozornit problémy s močením.

Článek

Nejčastěji muže na fakt, že se něco děje, upozorní problémy s močením, konkrétně nucení na močení nebo slabý proud moči.

„Může to být způsobeno zvětšenou prostatou, ale vyloučit nelze ani nádorové onemocnění. Důležité je sledovat i další příznaky, jako je krev v moči, případně bolest v zádech,” vysvětluje Josef Stolz, primář pražské urologické kliniky UroKlinikum.

V takových případech je dobré hned vyhledat urologa. I bez příznaků je ale dobré od 50. roku věku pravidelně absolvovat preventivní vyšetření prostaty. V rodinách s výskytem rakoviny prostaty u přímých příbuzných by první vyšetření mělo proběhnout dokonce dříve, tedy již po 40. roce života.

Preventivní vyšetření na urologii není nic drastického ani bolestivého

Lékaři nejdříve z malého vzorku krve zjistí hodnotu takzvaného prostatického specifického antigenu (PSA). Pokud je jeho hodnota vyšší, neznamená to automaticky onemocnění rakovinou – může se jednat o prostý zánět nebo jiné problémy spojené s prostatou. Urolog hodnotu posuzuje v souvislosti s nálezem při pohmatovém vyšetření prostaty přes konečník a nálezem na ultrazvuku.

Je pochopitelné, že pro většinu mužů je představa cizího muže, který se dotýká jejich intimních partií, velmi nepříjemná a často představuje hlavní důvod, proč urologa nenavštěvují. Odkládání návštěvy může mít ale horší důsledky než návštěva samotná.

„Muži často odmítají jít na vyšetření kvůli tomu, že jim je nepříjemné. Je ale zapotřebí si uvědomit, že právě takové vyšetření může pomoci odhalit karcinom včas a zachránit tak život,“ zdůrazňuje primář Stolz.

V případě podezření na nádor se přistupuje k biopsii, tedy odebrání vzorků z prostaty, a to opět přes konečník.

„K přesné lokalizaci ložiska nádoru pak může pomoci magnetická rezonance. Vyšetření trvá přibližně 30 minut a je při něm podána kontrastní látka s minimálním rizikem alergických reakcí. Pacient není poté nijak omezen ve svém běžném denním režimu,“ dodává docentka Andrea Burgetová, přednostka Radiodiagnostické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Včasná léčba

Pokud se u muže prokáže zhoubný nádor na prostatě, není důvod ztrácet naději. Současná medicína je natolik vyspělá, že může onemocnění zcela vyléčit, je-li zachyceno včas.

Definitivní volba léčby závisí na řadě faktorů. Mezi ně patří výsledky histologického vyšetření, které zjišťuje stupeň zhoubnosti nádoru, konkrétní hodnota PSA, velikost nádoru, ale i věk a případná další onemocnění. Záleží rovněž na preferencích samotného pacienta.

První možností léčby je operace spočívající v úplném odstranění prostaty, často současně i s odstraněním lymfatických uzlin. Tento typ zákroku se nazývá radikální prostatektomie a může být proveden buď formou otevřené operace, laparoskopicky anebo nejmoderněji operačním robotem.

Druhou variantou je ozáření prostaty pomocí zevního zářiče nebo aplikací radioaktivních částic přímo do prostaty, tedy tzv. brachyterapie. V některých případech však lékař může nádor zprvu pouze sledovat dle přesného harmonogramu a aktivní léčbu formou operace nebo ozařování indikovat až tehdy, kdy se nádor zvětšuje. Takový postup se nazývá aktivní dozor.

Místo klasického ozařování pak lékaři mohou doporučit ozařování fotonem anebo ozařování protonové, které bývá efektivnější a s minimálním rizikem vedlejších účinků léčby.

V pokročilejších stádiích je léčba podobná jako u jiných zhoubných nádorů. Onemocnění sice nelze vyléčit, je však možné zásadním způsobem prodloužit život. Jsou-li přítomny metastázy, volí se obvykle hormonální léčba, v případě jejího neúspěchu chemoterapie. Díky celé řadě nových léčebných metod mají šanci na delší život i pacienti v pokročilých fázích onemocnění.

Nejlepší prevencí je zdravý životní styl a pravidelný sex

Při prevenci rakoviny prostaty je zapotřebí jednak hledět na zdravý životní styl, pak také na pravidelnou ejakulaci.

Kromě dědičnosti stojí za vznikem onemocnění i nezdravá strava, v níž převažují tučná jídla, dále nadměrná konzumace alkoholu, kouření a nedostatečný pohyb. Zdravý životní styl je tedy významným faktorem, jak problémům s prostatou předejít. Lze ho ale doplnit i vybranou směsí bylin, které pečují o zdraví mužských orgánů a celkovou imunitu organismu.

„Jako prevenci problémů s prostatou doporučuji bylinnou kúru z břízy, olše, vrbky a topolu. Ta podporuje zdravý stav a správnou funkci prostaty. Při léčbě rakoviny, ozařování a chemoterapii je pak vhodné užívat směs bylin z vřesu, ořešáku a eleuterokoku,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Riziko onemocnění prostaty můžete také snížit tím, že nebudete pít před spaním, protože nahromaděná moč pak na prostatu zbytečně tlačí. Posilujte pomocí močení - zkoušejte čůrat poté, co jste se vyčůrali.

Dbejte také na pravidelný sex a masturbaci! Jak ukázaly dřívější studie, nejlepší prevencí je totiž ejakulace. Výron semene alespoň 21x za měsíc je úplně nejvíc, co pro sebe můžete udělat.

Kníratý listopad

Každý listopad patří akci Movember, která by měla mužům připomínat, aby chodili na preventivní prohlídky své prostaty i dalších ryze mužských partií. Hlavním cílem je zvýšení povědomí o zákeřné rakovině prostaty a s tím souvisejícím faktu, že mnoho mužů umírá zbytečně a v příliš mladém věku.

Proto si muži nechávají růst po celý listopad knír jako symbol boje proti rakovině i jako osvětu a podporu pro nemocné. Hlavním účelem je ale získání dostatku finančních prostředků na léčbu a vývoj nových léků, které se na území České republiky posílají na konto nadace Muži proti rakovině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám