Hlavní obsah

Nejčastější příčiny bolesti při sexu i po něm

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex je aktivita, která by měla být příjemná vždy oběma partnerům. Přesto při ní ženy mnohdy trpí. Příčin může být hned několik - od nedostatečné lubrikace přes zdravotní komplikace. Pokud se tento problém týká i vás, nebojte, většinu těchto problémů lze snadno řešit.

Foto: Profimedia.cz

Bolest po sexu může být intenzivní.

Článek

„Bolest po sexu je častější, než si možná myslíte. Jedna ze tří žen trpí bolestmi během pohlavního styku nebo po něm,” říká urogynekolog Michael Ingber pro Health. Jaké jsou nejčastější příčiny?

Infekce močových cest

Jedna z pěti žen se alespoň jednou za život setká s infekcí močových cest. Nejčastějším příznakem je bolest v podbřišku a při močení. Zánět způsobený infekcí „může způsobit křeče ve svalech obklopujících pánevní orgány“, vysvětluje Ingber. Penetrace pak tyto křeče může ještě prohloubit a zhoršit.

Pokud máte podezření na infekci močových cest, neváhejte se vydat ke svému lékaři. Pokud nemoc potvrdí, nejspíše dostanete antibiotika a bolest bude brzy pryč.

Příliš velký penis

Na velikosti skutečně záleží. Příliš velký penis může být daleko větším prokletím než ten malý. „Anatomie hraje důležitou roli při bolesti u sexu,“ souhlasí Ingber. Pokud je váš partner dobře vybavený, svaly v oblasti vaginy a pánevní orgány mohou trpět.

„Průměrná ženská vagina měří téměř 13 cm. Pokud je mužovo přirození delší, pak může ženě způsobit trauma pánevního dna, což může vést ke křečím,“ dodává. Pokud je toto i váš případ, experimentujte s pozicemi. Ideální je například ta ve stylu do sebe zapadajících lžiček nebo na koníčka, kdy si žena sama reguluje hloubku penetrace.

Jak si užít sex během tropických dnů

Vztahy a sex

Ovariální cysta

Většina benigních ovariálních cyst na vaječnících se sama od sebe vstřebá. Přesto mohou pořádně potrápit, a to zejména v případě, že máte pravidelný sex.

„Ovariální cysty někdy způsobují bolest v dolní části pánve, kde jsou uloženy vaječníky, a to zejména když jsou velké,“ říká gynekoložka Kecia Gaitherová a dodává, že v tomto případě je nutné navštívit gynekologii, kde zhodnotí, jestli se cysta může samovolně vstřebat, nebo je potřeba podstoupit operaci.

Příliš drsný sex

Součástí milování je experimentování s nejrůznějšími druhy poloh. Někdy jsou ale naše akrobatické výkony či příliš velká intenzita prožitku příčinou bolesti při či po sexu, a to zejména v případě, že je vyvíjen delší tlak na pochvu nebo vulvu.

Nestyďte se proto partnera jemně upozornit na to, že daná poloha je vám nepříjemná nebo rovnou převezměte iniciativu a změňte pozici sama na tu, která je vám příjemná.

Nedostatečná lubrikace

Nedostatečná lubrikace je nejčastější příčinou bolesti při sexu. Někdy se zkrátka necháme strhnout sílou okamžiku, ale naše tělo ještě není dostatečně připravené a dochází tak k suchému tření. Jindy zase není chuť, anebo nás trápí problémy a naše tělo se ne a ne vzrušit. Co s tím dělat?

Nepodceňujte kouzlo předehry nebo se nestyďte do svých hrátek zahrnout i lubrikační gel. Pravdou totiž je, že míra vzrušení souvisí například i s cyklem, těhotenstvím nebo třeba menopauzou, kdy i sebelepší předehra nemusí pomoci.

Hluboký pánevní zánět

Pánevní zánětlivá nemoc je způsobena bakteriální infekcí, která se do reprodukčních orgánů dostává přes pochvu. Nejčastějšími viníky jsou chlamydie a bakterie způsobující onemocnění známé jako kapavka. Ty se mohou přenést při pohlavním styku z nakaženého sexuálního partnera.

Jak nový partner ovlivňuje vaše intimní zdraví

Vztahy a sex

Tento stav může za pánevní bolesti a může dokonce zavinit zjizvení či neplodnost. Pokud máte podezření, že se tento problém týká i vás, neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc. Zánět musí být neprodleně léčen antibiotiky.

Endometrióza

Endometrióza je gynekologické onemocnění, při kterém dochází k růstu endometria (částeček výstelky dutiny děložní) mimo dělohu. Během menstruačního cyklu podléhá endometrium (tedy i endometrióza) vlivu ženských pohlavních hormonů. V místech výskytu endometriózy pak dochází k cyklickému krvácení a rozvoji chronického zánětu.

Typickým projevem endometriózy jsou bolesti v malé pánvi různé intenzity a sterilita (neplodnost).

V současné době není možné endometriózu plně vyléčit. Díky různým metodám léčby je možné zmírnit bolesti, odstranit endometriotická ložiska, zabránit návratu příznaků a rovněž zachovat plodnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak u ženy probudit neskonalou vášeň

Uspokojivý sex sehrává v našich životech velmi důležitou roli. Bohužel ne všichni si jej do sytosti dopřávají, zejména ženy v mnoha ohledech strádají. Mít...

Když ve spokojeném vztahu nemáte chuť na sex

Vymlouváte se na bolest hlavy a únavu? Nebo už na výmluvy nemáte energii a jednoduše jste partnerovi řekla, že na sex nemáte náladu? Ať už je vám povědomý...

Pět věcí, které muži tají před ženami

Podle romantické představy by ve vztazích neměla být tajemství. Pravdou ale je, že jen málokteří partneři o sobě vědí úplně všechno. Co před svými partnerkami...

Výběr článků

Načítám