Hlavní obsah

Nastavte si ve vztahu zdravé hranice ještě dnes

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fungující romantický vztah je pro zdraví jedince rozhodně prospěšný. I v něm by ale neměly chybět určité hranice, které k celkové pohodě a duševnímu zdraví také patří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I přes veškerou lásku a přitažlivost, kterých je na počátku každého vztahu více než dostatek, sebou každý romantický vztah dříve nebo později přináší řadu výzev, které společně partneři buď zvládnou, nebo začnou jejich vztah naopak pomalu ničit.

Společné sestěhování, společné řízení financí, obětování volného času partnerovi (partnerce), omezení vlastních zálib atd. To jsou jen některé ze situací, které vás mohou velmi rychle shodit z růžového obláčku, na kterém se v počátku vztahu vznášíte.

Právě proto odborníci doporučují, abyste si stanovili co nedříve tzv. „zdravé” hranice vztahu, které přispějí k vaší celkové pohodě a spokojenosti.

Sebeúcta

Sebeúcta je základ všeho - cítit dobrý pocit sama ze sebe. Od toho se odrážejí další pozitiva v každém vztahu.

Balance ve vztahu 

V každém vztahu by měli oba partneři řešit vše rovným dílem. Pokud se na rozhodování a organizaci čehokoli bude podílet vždy jen jeden, druhý se brzy začne cítit přehlížen. To rozhodně neprospívá budování vzájemné důvěry, která je pro každý vztah podstatná.

Základní pravidla, bez kterých se neobejde žádný dlouhodobý vztah

Vztahy a sex

Neříkejte „ano”, když myslíte „ne”

Říci ne partnerovi bývá často horší než kolegovi v práci nebo členovi rodiny. Jednou za čas to sice může být pro klid ve vztahu prospěšné, nesmí se z toho ale stát pravidlo. To se pak brzy dostaví nespokojenost a pocit vyhoření, cituje server Yourtango.

Vymezte si čas jen pro sebe 

I ve vztahu je třeba si každý den vymezit čas, který bude patřit jen vám. Můžete začít třeba s 10 minutami každý den. Dejte si kávu, jděte na procházku, něco si přečtěte. Jednoduše udělejte něco pro svou vlastní spokojenost.

Naučte se zorganizovat si čas. Lépe se pak vymaníte ze stresu, že nestíháte

Zdraví

Nebojte se žádat o pomoc

Žádný člověk není tak odolný, aby dokázal čelit všem „nástrahám” vztahu zcela sám. I když si to někteří jedinci myslí. Pokud potřebujete s něčím pomoct, nebojte se to říct. Ať už jde o úklid domácnosti, práce na zahradě nebo cokoli jiného.

Marek Herman: Mámy často doma dělají svým dětem a partnerovi služky

Děti

Přestaňte se cítit provinile 

Mnohé z nás mají v hlavě nastaveno, že je nejdůležitější starat se o druhé. To je sice záslužné, i ve vztahu, ale časem se to podepíše na vašem mentálním zdraví. Nebojte se to změnit a postavte sebe na první místo. A rozhodně se kvůli tomu neobviňujte, není proč.

Pokud se totiž nenaučíte v první řadě postarat sama o sebe, těžko se budete moci dobře „postarat” i o partnera. A nevytvoříte tak harmonický a šťastný vztah, po kterém toužíte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám